Το «νυφοπάζαρο» της ΕΥΑΘ
του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
Το «γλέντι των μνηστήρων για τα ασημικά της ΕΥΑΘ», που άναψε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει αντί πινακίου φακής το 23% των μετοχών της σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και επενδυτικά funds, δεν είναι από τα «παραδοσιακά».
Σε μια περίοδο που οι περισσότερες επιχειρήσεις δεινοπαθούν λόγω της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, η ΕΥΑΘ το 2008 αύξησε τα κέρδη της κατά 28,28%. Αλλά η «πολύφερνη αυτή νύφη του Δημοσίου» δεν μονοπωλεί μόνον την ύδρευση και την αποχέτευση 500.000 νοικοκυριών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Φιλοδοξεί επίσης να λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός» για την εισβολή ομάδας εταιριών σε γειτονικές βαλκανικές χώρες όχι μόνον για την ανάληψη έργων βιολογικού καθαρισμού, αλλά και για να προσφέρει τα δίκτυά της για τηλεπικοινωνιακές χρήσεις, όπως η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών.
Γιατί λοιπόν να μην αποτελεί το «μήλον της έριδος» όχι μόνον ανάμεσα στη Suez – που ήδη ελέγχει το 5,3% του συνόλου των μετοχών της ΕΥΑΘ – αλλά και ανάμεσα στα «παγκόσμια χταπόδια» που δραστηριοποιούνται στους τομείς της «διαχείρισης του περιβάλλοντος» (sic) των φυσικών και ενεργειακών πόρων;
Η ΕΥΑΘ, που μετοχοποιήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ προμηθεύεται ακατέργαστο νερό από το ελληνικό Δημόσιο, είναι απαλλαγμένη από κάθε ευθύνη εξεύρεσης ύδατος. Έτσι, ο ρόλος της περιορίζεται στη συντήρηση-βελτίωση υφιστάμενων δικτύων και στη μείωση των αναγκών της σε ενέργεια με τη συμμετοχή της στην παραγωγή-εκμετάλλευση του βιοαερίου στις Ε.Ε.Λ. Σίνδου.
Οι πολίτες, η Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα των πολυάριθμων κινημάτων που αναπτύσσονται κατά της ιδιοποίησης των υδάτινων πόρων στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη.
Πρέπει να διεκδικήσουμε τη «δημοκρατία στο νερό», ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Γιατί «το νερό είναι αναντικατάστατο δώρο της φύσης, θεμελιώδης φυσικός πόρος και σύνδεσμος όλων των μορφών ζωής... Αποτελεί συλλογική ιδιοκτησία...
Πρέπει να παρέχεται δωρεάν, να προστατεύεται και να είναι απαλλαγμένο από την περιβαλλοντική μόλυνση», όπως έγραφαν στο «μανιφέστο» τους οι εξεγερμένοι αγρότες στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, που κέρδισαν τον αιματηρό «πόλεμο για νερό» εναντίον της International Water, θυγατρικής της αμερικανικής Bechtel. Πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως αποφάσισε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας πολιτικής εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και διαχείρισής τους από τις τοπικές κοινωνίες.
*Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «ΕΠΩΝΥΜΩΣ», Δευτέρα 6/7/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου