Πέμπτη, Μαρτίου 12, 2009

Η νέα γενιά της ανασφάλειας


Ελλάδα
Η νέα γενιά της ανασφάλειας


Ο 25χρονος Γιώργος Μουρδικούδης έχει τελειώσει Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κάνει το μεταπτυχιακό του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γνωρίζει, όπως αναφέρουν Τα Νέα (11.03.2009), ότι η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση και πως οι συνθήκες στην αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι οι ευνοϊκότερες, ειδικά για τους νέους χωρίς εργασιακή εμπειρία. Ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξος.

Η 23χρονη Γεωργία Μαλαματένιου, η οποία έχει τελειώσει το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου με κατεύθυνση τη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις και συνεχίζει τις σπουδές της στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού πιστεύει ότι ακόμη και μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου, θα συναντήσει σοβαρές δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας και φοβάται πολύ πως σπουδάζει χωρίς να είναι βέβαιη για τη μελλοντική αναγνώριση της προσπάθειάς της, γιατί πλέον το πτυχίο δεν αρκεί για να βρεις δουλειά.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και η κοινωνία τούς έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και την ψευδαίσθηση ότι ένα πτυχίο αρκεί για μια επιτυχημένη καριέρα. Ωστόσο η γενιά των 700 ευρώ είναι γεγονός και η οικονομική κρίση ενδέχεται να κάνει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας δυσκολότερες για όσους αποπειραθούν να ενταχθούν σε αυτήν από το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές θα είναι η περίοδος κατά την οποία θα γίνουν ορατές οι συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Σερασκέρη, γενικό διευθυντή εταιρείας αξιολόγησης ανθρωπίνου δυναμικού, «ήδη παρατηρείται μείωση στο ενδιαφέρον των εργοδοτών να στρατολογήσουν νέους εργαζομένους. Αυτό ως συνέπεια του κύματος απολύσεων, καθώς όλο και περισσότερο εξειδικευμένοι μένουν άνεργοι, άρα και διαθέσιμοι. Βέβαια, εξισορροπητικός παράγων είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος ζητούν υποψηφίους με μικρότερη ηλικία».


Η καθηγήτρια κ. Νάνσυ Παπαλεξανδρή, διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αντιμετωπίζει θετικά την κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «η αγορά εργασίας για τους αποφοίτους είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το ποσοστό ανεργίας πτυχιούχων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αλλά οι απόφοιτοι που με τις γνώσεις τους μπορούν να καλύψουν ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Το ίδιο συμβαίνει και για ειδικότητες που παρουσιάζουν ζήτηση καθώς και για όσους έχουν φροντίσει να προετοιμαστούν καλά σε ξένες γλώσσες και πληροφορική».

Αρκετοί νέοι στο εξωτερικό, ειδικά σε χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας είτε επειδή θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ισχυροποιήσουν το βιογραφικό τους και θα γίνουν ανταγωνιστικοί. Ωστόσο οι αναλυτές ήδη τους χαρακτηρίζουν ως «η γενιά της κρίσης». Στην ερώτηση αν αυτή η τακτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, ο κ. Σερασκέρης σημειώνει: «Πάντα το “καλό” πτυχίο έπαιζε σημαντικό ρόλο. Στην κρίση, μάλλον θα παίξει σημαντικότερο». Προσθέτει όμως ότι «πρέπει να προσέξουν πολύ διότι οι επιχειρήσεις, εκτός από πτυχία επιδιώκουν και προϋπηρεσία. Η κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία στροφής των υποψηφίων στις σπουδές, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να ψάχνουν παράλληλα για μια δουλειά η οποία θα τους εφασφαλίσει τα αναγκαία έτη και τις εμπειρίες προϋπηρεσίας».

Οι περίοδοι κρίσης μπορεί να μετατραπούν και σε περιόδους ευκαιριών. Για την κ. Παπαλεξανδρή, «υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από τους εργοδότες για νέα ταλαντούχα άτομα καθώς ακόμα και σε περιόδους κρίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που αναπτύσσουν νέες δραστηριότητες. Επίσης, πιστεύω ότι το νέο κοινοτικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ) που εφαρμόζεται, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για απασχόληση». Ο κ. Σερασκέρης, από την άλλη, δίνει μία και μοναδική συμβουλή στους νέους αποφοίτους: «Να γίνουν ανταγωνιστικοί μειώνοντας τις απαιτήσεις τους. Να μην επιζητήσουν την υψηλή θέση με τα πολλά χρήματα».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σερασκέρης, «αναμφισβήτητα η αγορά εργασίας έχει στενέψει, ειδικά για τους νέους πτυχιούχους. Σε περιόδους ανεργίας, οι επιχειρήσεις ζητούν όσο περισσότερα προσόντα σε όσο πιο χαμηλή τιμή». Βέβαια, υπάρχει και εδώ η αντίθετη άποψη όπως τη διατυπώνει η κ. Παπαλεξανδρή: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο μεγάλη απασχόληση στη βιομηχανική παραγωγή, άρα η απώλεια θέσεων εργασίας θα είναι περιορισμένη σε σύγκριση με χώρες υψηλής βιομηχανικής ανάπτυξης. Επίσης, στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολείται μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και συνεχίζει να προσφέρει θέσεις εργασίας. Στον χώρο των υπηρεσιών ήδη παρατηρείται απώλεια θέσεων εργασίας, τα δεδομένα όμως αλλάζουν συνεχώς'.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...