Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2007

Όταν δεν τους αρέσει το φαγητό, φταίνε τα... γονίδια

Όταν δεν τους αρέσει το φαγητό,
φταίνε τα... γονίδια


Αναρωτιέστε γιατί τα παιδιά σας τρώνε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα και αρνούνται να δοκιμάσουν νέες τροφές; Η απάντηση βρίσκεται στα γονίδια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα The New York Times και αναδημοσιεύουν Τα Νέα (15/10/2007), το θέμα είναι κληρονομικό.
H διατροφή της 5χρονης Φιόνα Γιάκομπσον μοιάζει κάπως έτσι: Μακαρόνια. Μακαρόνια. Μακαρόνια. Μακαρόνια. Τηγανητές πατάτες. Μακαρόνια. Την έβδομη ημέρα μπορεί να φάει ένα κομμάτι πίτσα- χωρίς σάλτσα ή τυρί.
Και στο σπιτικό των Γιούσλοφ η μητέρα του μικρού Ίθαν πονοκεφαλιάζει κάθε μέρα για να τον κάνει να φάει κάτι.
«Κάνω αυτό που δεν πρέπει να κάνουν οι μητέρες», εξομολογείται η Τζένιφερ Γιούσλοφ. «Φτιάχνω διαφορετικό φαγητό για τον καθένα».
Και οι δύο οικογένειες έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Τα παιδιά τους δεν είναι μόνο
δύσκολα στο φαγητό: αρνούνται να φάνε ακόμα και τρόφιμα που λάτρευαν μέχρι πριν λίγο καιρό.
Επιπλέον, φοβούνται να δοκιμάσουν νέα φαγητά, μια κατάσταση που περιγράφεται ως «νεοφοβία».

Μια καινούργια έρευνα έρχεται να εξετάσει τους λόγους αυτής της τάσης. Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 5.390 ζευγαριών διδύμων ηλικίας μεταξύ 8 και 11 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απέχθεια των παιδιών στο να δοκιμάζουν νέες τροφές είναι κυρίως κληρονομική.

Το μήνυμα προς τους γονείς: Δεν φταίει η μαγειρική σας, αλλά τα γονίδια. Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ Λάκι Κουκ του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Αmerican Journal of Clinical Νutrition».
Σύμφωνα με αυτήν, το 78% των περιπτώσεων είναι κληρονομικό και το υπόλοιπο 22% οφείλεται στο περιβάλλον. «Μέχρι τώρα ψάχναμε τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονέων», λέει ο δρ. Κουκ.
«Όμως, τελικά, δεν ευθύνεται αυτό».
Τα περισσότερα παιδιά τρώνε μεγάλη ποικιλία τροφών μέχρι να φθάσουν τα 2.
Τότε ξαφνικά σταματούν. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα 4 ή 5. Είναι μια εξελικτική αντίδραση, πιστεύουν οι ειδικοί. Οι γευστικοί κάλυκες των παιδιών «κλείνουν» την περίοδο που αρχίζουν να περπατούν ώστε να έχουν περισσότερο έλεγχο σε ό,τι τρώνε.
«Εάν τα παιδιά των σπηλαίων μόλις περπατούσαν έβγαιναν από τις σπηλιές και έτρωγαν ό,τι έβρισκαν
, θα κινδύνευαν», εξηγεί ο δρ Κουκ..
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ουλτρακαπιταλισμός που κυριαρχεί από τις αρχές της χιλιετίας και οι τρομακτικές αλλαγές που έχει επιφέρει στις κοινωνίες της εποχής μας

  Δύση, δημοκρατία, αντισυστημισμός – και το νέο κοινωνικό ζήτημα Παναγής Παναγιωτόπουλος booksjournal.gr   Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2024  ...