Τρίτη, Οκτωβρίου 30, 2007

Ο μαγικός κόσμος των ιδιωτικών κολεγίων...

Ελλάδα

Ο μαγικός κόσμος των ιδιωτικών κολεγίων...

Λαγούς με πετραχήλια υπόσχονται τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) σε μαθητές που συνδέουν το μέλλον τους με έναν «καλό» πανεπιστημιακό τίτλο και σε γονείς που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία (28.10.2007).

Στις διαφημιστικές καταχωρίσεις τους προσφέρονται μεταπτυχιακά προγράμματα, «προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι» σε χρόνο ρεκόρ από 4 έως 6 εβδομάδες αλλά και δύο (;) πτυχία Νομικής από πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Ιταλίας με ταχύρρυθμες σπουδές 3 ετών. Τον λόγο θα πρέπει να τον αναζητήσουμε στην οδηγία 36/2005 της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία η χώρα μας οφείλει να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Η προθεσμία ενσωμάτωσης της οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, που παρήλθε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς ήδη ξεκίνησαν προσφυγές από 2.000 «πτυχιούχους» των ΚΕΣ και κινήσεις όπως η εντυπωσιακή εμφάνιση του πανεπιστημίου της Σορβόνης στην Αθήνα.

Για το τελευταίο, πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Συγκεκριμένα:

* «Τα γαλλικά πανεπιστήμια αναγκάζονται να μπουν στο χορό αναζητώντας πόρους επειδή μειώνονται οι επιδοτήσεις από τον Νικολά Σαρκοζί όπως έγινε πριν από χρόνια με τα αγγλοσαξονικά ελέω Μάργκαρετ Θάτσερ», σχολιάζει ο πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουτζούρης.
* «Η Σορβόνη εξαργυρώνει το όνομά της μέσω ενός εκπαιδευτικού νεοαποικισμού που δεν θα πιάσει», προβλέπει ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Γ. Μαΐστρος.
* «Στη Γαλλία η Σορβόνη δεν έχει δίδακτρα. Εάν την ενδιέφερε το εκπαιδευτικό κομμάτι, θα μπορούσε να συνεργαστεί με δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί, όμως, ένα εμπορικό κατασκεύασμα που απευθύνεται σε τριτοκοσμικές χώρες», τονίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Βένιος Αγγελόπουλος, που γνωρίζει καλά το γαλλικό σύστημα. «Παλιότερα η Γαλλία, ως αποικιακή δύναμη, είχε θεσπίσει τις περιβόητες σπουδές 'μπον πουρ οριάν' (καλές για την ανατολή) που δεν αναγνωρίζονταν στη χώρα και είχαν πια καταργηθεί. Φοβάμαι ότι πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση».

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται τα ΚΕΣ προτείνουν προγράμματα σπουδών που προκαλούν θυμηδία:

* «Μεταπτυχιακό βρεφονηπιαγωγών για αποφοίτους ΤΕΕ και ΙΕΚ», αλιεύσαμε σε μια καταχώριση. Μεταπτυχιακό δηλαδή που δεν προϋποθέτει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
* Σε άλλη διαφήμιση στο Διαδίκτυο καλούνται οι νέοι μας να αποκτήσουν εγγυημένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους (Bachelors, Masters, ΜΒΑ, Doctorate Degrees) σε 4 έως 6 εβδομάδες. Τι κάθονται, λοιπόν, οι μαθητές και σκοτώνονται στο διάβασμα για να περάσουν στις πανελλήνιες και για να πάρουν το πτυχίο σε 4-6 χρόνια, με κίνδυνο να διαγραφούν εάν καθυστερήσουν.
* Αλλη καταχώριση προτείνει τριετείς σπουδές που οδηγούν σε διπλό πτυχίο Νομικής: Δύο χρόνια σε κολέγιο στην Ελλάδα, ένας ακόμη χρόνος σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Ιταλίας και μπορείτε να «κορνιζάρετε» πτυχίο Νομικής του γαλλικού πανεπιστημίου Paris 13 αλλά και του ιταλικού Trento...

Ο καθηγητής Μανώλης Αμαργιανάκης είναι ο ιδιοκτήτης του ΚΕΣ που προωθεί το συγκεκριμένο και άλλα παρεμφερή προγράμματα. Χαιρετίζει την είσοδο της Σορβόνης στην Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος «θεραπεύει» τις γαλλόφωνες τριτοβάθμιες σπουδές εδώ και χρόνια. «Τα διπλά πτυχία είναι η σύγχρονη τάση. 150 πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Γερμανίας παρέχουν διπλά εθνικά πτυχία», λέει. «Η Ε.Ε. ενισχύει αυτές τις προσπάθειες για να τονωθεί η αίσθηση του ευρωπαίου πολίτη ανάμεσα στους φοιτητές, η διακίνησή τους στις χώρες-μέλη και η γλωσσομάθεια».

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Καράκωστας, είναι κατηγορηματικός: «Εχω πολλές αμφιβολίες για τη σοβαρότητα τέτοιων εγχειρημάτων. Θα συνιστούσα στους γονείς να το σκεφτούν καλά πριν οδηγήσουν τα παιδιά τους σε τέτοιες περιπέτειες».

«Τα ακαδημαϊκά στάνταρ είναι γνωστά και πρέπει να διέπουν όλα τα προγράμματα τριτοβάθμιων σπουδών. Είναι απαράδεκτο να πωλούνται παρόμοιες υπηρεσίες και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας», υπογραμμίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, Στ. Κουμπιάς. «Πανεπιστήμιο σημαίνει ώσμωση των επιστημών και όχι να ανοίγει οιοσδήποτε εν κρυπτώ και παραβύστω κάποια σχολή και να διανέμει τίτλους».
e-paideia.net

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

...Καθηγητής ΑΕΙ είναι κάποιος που έχει εντρυφήσει βαθειά σε ΕΝΑ επιστημονικό πεδίο (είθισται, αυτό που διδάσκει) Στην Ελλάδα, επειδή και ο τρόπος αναγόρευσης καθηγητών είναι...ίδιος με τις "προσλήψεις" στο δημόσιο, ακόμα κι αν ισχύουν τα παραπάνω, δεν τους δίνουν το δικαίωμα να μιλάνε ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ!!! Και επίσης, "τι τους κόφτει" τόσο και συμβουλεύουν τους νέους και τους γονείς τους, εδώ κλείνουν μόνοι τις σχολές (με πρόσχημα τις "καταλήψεις" και πάνε διακοπές...Πόσο αθώος είστε που υιοθετείτε τις απόψεις τους. Τους ΣΥΜΦΕΡΕΙ να μην αλλάξει τίποτα, να τρώνε τις επιδοτήσεις χωρίς έλεγχο, να μην πατάνε στις παραδόσεις, να τρώνε και τις extra large μισθάρες!!! Δεν ενδιαφέρονται γιά τα παιδιά σας... Bon pour l' orient!!! Μόνο που εμείς είμαστε το orient και τα Πανεπιστήμια μας, γιατί όλοι αυτοί οι..."ξένοι αναγνωρίζουν και Ακαδημαϊκά τα πτυχία που δίνουν, το πρόβλημα είναι με τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων...Το παρόν τους και το μέλλον τους...

Vincenzo Capezzuto "Twas within a furlong of Edinborough town"/Ήταν σε απόσταση αναπνοής από το Εδιμβούργο /(L'Arpeggiata)

From the CD Music for a While - Improvisations on Purcell (Erato/Warner Classics) 'Twas within a furlong z605/2 from The Mock Marriage, ...