Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2007

Αντιπαράθεση για τα μεταπτυχιακά της Σορβόνης

Σπουδές

Ελλάδα
Αντιπαράθεση για τα μεταπτυχιακά της Σορβόνη



Ευρύ φάσμα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της Σορβόνης να αναζητήσει εταίρο στην Ελλάδα για την οργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Σύμφωνα με την Καθημερινή (24.10.2007), απορία προκάλεσε σε πρυτάνεις ελληνικών πανεπιστημίων -ορισμένα μάλιστα συνεργάζονται με γαλλικά ιδρύματα- η πρόθεση της Σορβόννης να συνεργασθεί με ιδιωτικό φορέα, ενώ οι εκπρόσωποι των κολεγίων μιλούν για σημαντικό βήμα.

Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μπαγιάτης, το ίδρυμα του οποίου ήταν από τα πρώτα που συνεργάστηκαν σε κοινά μεταπτυχιακά με γαλλικά ιδρύματα (τώρα με τα Πανεπιστήμια Κλερμόν - Φεράν και Μονπελιέ), ανέφερε στην εφημερίδα ότι «εάν ήθελε η Σορβόνη θα μπορούσε να βρει συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει θέμα εγκυρότητας ακαδημαϊκής του ιστορικού ιδρύματος. Δεν φαίνεται να είναι το ακαδημαϊκό σκέλος το πρόβλημα. Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε δίδακτρα. Μάλιστα, στα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με τα γαλλικά πανεπιστήμια, υπάρχουν φοιτητές από διάφορες χώρες, όπως η Αλγερία και το Μαρόκο. Στοιχείο που δείχνει την εξωστρέφεια των προγραμμάτων».

«Θετικό, σαν βήμα, να έρχονται στην Ελλάδα σημαντικά πανεπιστήμια. Ομως είναι ερώτημα γιατί η Σορβόνη επιλέγει να συνεργασθεί με κάποιο κολέγιο και όχι με πανεπιστήμιο. Πιθανόν φοβούνται ότι θα μπλέξουν σε μια απίθανη γραφειοκρατία, καταλήψεις κ.λπ. Ομως υπάρχουν συνεργασίες ελληνικών και γαλλικών πανεπιστημίων που προχωρούν καλά. Θέλει σκέψη επίσης και η χρονική συγκυρία που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις», τόνισε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μανόλης Πετράκης.

Στην άλλη όχθη βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των κολεγίων, που βλέπουν τη θέση τους να ισχυροποιείται μετά και την απόφαση του γαλλικού πανεπιστημίου να μπει στον «πόλεμο» του franchise. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ιστορικά και αδιαμφισβήτητου κύρους γαλλικά πανεπιστήμια επισημοποιούν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Θεωρούμε αδιανόητο να υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας στην εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων τόσο σημαντικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τα γαλλικά πανεπιστήμια απευθύνονται στους Ελληνες, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν τρίγλωσσες πανεπιστημιακές σπουδές και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικά προς τα ελληνικά που παρέχουν τα προγράμματα τους στα ελληνικά», ανέφερε ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου IdEF κ. Μανώλης Αμαργιαννάκης (με πρόγραμμα σπουδών εξ αποστάσεως της Σορβόνης).

«Τα καινούργια δεδομένα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα φέρουν βελτιώσεις στη χώρα μας, κυρίως στην οικονομία, στην παραγωγικότητα, και στην εξωστρέφεια, τα οποία και έχουμε ανάγκη», ανέφερε στην εφημερίδα ο επικεφαλής του Νew York College κ. Ηλίας Φούτσης. Και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αναβολές στην εφαρμογή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ειδικότερα όταν αυτές οι αναβολές προκύπτουν από συντεχνιακές αντιλήψεις, προσπάθεια διατήρησης κεκτημένων κάποιων ομάδων, και άρνηση ευθυγράμμισης με τα διεθνή δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, η αξιολόγηση, που εφαρμόζεται στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι είμαστε ίσως η τελευταία χώρα στην περιοχή, χωρίς νομοθεσία για τη λειτουργία ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η Ελλάδα επιμένει να εθελοτυφλεί, αφού ήδη υπάρχουν και λειτουργούν ανάλογα ιδρύματα με την ανοχή της Πολιτείας».
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vincenzo Capezzuto "Twas within a furlong of Edinborough town"/Ήταν σε απόσταση αναπνοής από το Εδιμβούργο /(L'Arpeggiata)

From the CD Music for a While - Improvisations on Purcell (Erato/Warner Classics) 'Twas within a furlong z605/2 from The Mock Marriage, ...