Σάββατο, Οκτωβρίου 27, 2007

Ο Μορφωτικός Σύλλογος " Το Blog του Κατακαημένου Γεροντάκου" ζητεί επειγόντως επιχορήγηση

Ανοιχτή επιστολή
του Γεροντάκου προς
τον Υφυπουργόν Αθλητισμού , κύριον Γιάννην Ιωαννίδην
και τον Διοικητήν του ΟΠΑΠ

Αξιότιμοι Κύριοι

Επί τη προσφάτω επιχορηγήσει εκ μέρους των φιλανθρώπων Οργανισμών σας
προς τα διάφορα μορφωτικά, εκκλησιαστικά, αθλητικά, εξωραϊστικά
και λοιπά φιλοπρόοδα σωματεία της χώρας μας,
δράτομαι της ευκαιρίας όπως παρακαλέσω υμάς να επιχορηγήσετε τον Σύλλογόν μας "Το Blog του Κατακαημένου Γεροντάκου" , ο οποίος, καίτοι είναι μονομελής, επιτελεί θαυμαστόν έργον εις το χώρον της Μπλογκοσφαίρας , προβληματίζων διαρκώς τους αναγνώστας του διά τα κακώς κείμενα εις τον τόπον της φαιδράς πορτοκαλέας μας αλλά και παραλλήλως ψυχαγωγών αυτούς με ποικίλα τερπνά αναγνώσματα , τα οποία ανυψούν το ηθικόν τους , καθότι έχουν γίνει πολύ μαραζιάρηδες τώρα τελευταίως.
Επειδή το έργον του Blog μας είναι πολύ διδακτικόν και πάρα πολύ μορφωτικόν συνάμα , προς τούτοις δε λίαν επίπονον λόγω της φύσεως της πνευματικής εργασίας ήν επιτελούμεν, προτείνουμε να μας επιχορηγήσετε τουλάχιστον με 4.000 ευρώ ετησίως.
Στο κάτω κάτω της γραφής τι παραπάνω , αγαπητοί κύριοι , έχουν από ημάς
ο Σύλλογος των Απανταχού Πλατιανών "Η Καναλούπου"» που πήρε 2.000 ευρώ, ο «Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Περδικονεριτών "Η πρόοδος"», που πήρε 3.000 ευρώ ή ο "Σύλλογος Φιλίας" Κολωνού;
Παρακαλώ επίσης να ενισχύσετε από τον μπεζαχτά του ΟΠΑΠ και όλους τους καλούς μπλογκοσφαιριστές , οι οποίοι στύβουν τόνους φαιάς ουσίας καθημερινώς , για να διαθέτει η Ελλάς μίαν αξιοπρεπή μπλογκοσφαίραν. Ιδιαίτερα ζητώ να δείτε με ευνοϊκά μάτια τις ιστοσελίδες των εξαιρετικών φίλων μου monahikos lykos, s.frang, swell, gademissa, γητεύτρια, νίκος λαγκαδινός...

Με άπειρες ευχαριστίες
gerontakos


Το μεγάλο κόλπο με τις χορηγίες

Κατευθυνόμενο χρήμα από τον ΟΠΑΠ

Του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχει άραγε κάποιο από τα γνωστά παιχνίδια του ΟΠΑΠ που να μοιράζει το ποσόν των 234.983 ευρώ κάθε ημέρα; Υπάρχει και είναι ο πιο γνωστός και ο πιο επικερδής προεκλογικός τζόγος. Λέγεται «Πάμε ...χορηγίες» και το έπαιξαν με επιτυχία, απ' ό,τι φάνηκε, ορισμένα στελέχη και επιλογές της περασμένης κυβέρνησης.

Μπορεί να τις υπέγραφαν με τα ακριβά στυλό τους αλλά μάλλον κοιτούσαν κατ' ευθείαν στα ταπεινά «μπικ» των ψηφοφόρων. Ετσι, από την τελευταία ημέρα του περασμένου Ιουλίου μέχρι και την 11η Σεπτεμβρίου, η ΟΠΑΠ Α.Ε. ενέκρινε τη διανομή 10.104.250 ευρώ υπό τη μορφή χορηγιών σε περίπου 1.400 φορείς, συλλόγους, αθλητικά σωματεία, ιερούς ναούς, συλλόγους φίλων ιερών ναών, με σπουδαία προτίμηση τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλονίκη.

Είναι η εκλογική περιφέρεια του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού. Αλλά και ακόμα μία σύμπτωση. Ο διευθυντής του γραφείου του Γ. Ορφανού, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Χορηγιών Δ. Λυκόπουλος. Η πολιτική χορηγιών της ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε από καιρό προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του μεγάρου Μαξίμου καθώς από στελέχη της κυβέρνησης είχε εκφραστεί η δυσπιστία απέναντι στον μηχανισμό που αποφασίζει με περίεργα κριτήρια τη διανομή της λεγόμενης «πολιτικής κοινωνικής ευθύνης» του οργανισμού.

Οπως είναι γνωστό, από την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκαν και ελήφθησαν οι παραιτήσεις του προέδρου της ΟΠΑΠ Α.Ε. Σωτ. Κωστάκου και του διευθύνοντος συμβούλου Β. Νειάδα. Αυτό εθεωρείτο αυτονόητο καθώς είχε εκφραστεί η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στο πρόσωπό τους, όσον αφορά το θέμα της έκβασης που είχαν οι χειρισμοί τους στο θέμα του μεγάλου διαγωνισμού της τεχνολογικής αναβάθμισης των πρακτορείων, ύψους 232 εκατ. ευρώ, που τελικά κηρύχθηκε άγονος και κατέληξε στην απ' ευθείας ανάθεση στην Ιντραλότ, όσο και στο ζήτημα των χορηγιών.

Νέος πρόεδρος του οργανισμού θα είναι ο συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, καθηγητής του London School of Economics, ο οποίος, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει θέσει ζήτημα να κατέχει ταυτοχρόνως και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ομως, εξελίσσονται πολλές και σημαντικές παρασκηνιακές διαδικασίες σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος της υπηρεσιακής υπαγωγής του οργανισμού στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Αυτό, αρχικά, σημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ θα πάψει να τελεί υπό τον έλεγχο του υφυπουργείου Αθλητισμού, κάτι που αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης. Σ' αυτήν τη διαδικασία, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ανθίστανται κύκλοι που πρόσκεινται στο υφυπουργείο Αθλητισμού και οποίοι δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τους κεντρικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης.

Οσον αφορά το θέμα των χορηγιών, οι οποίες άρχισαν να εγκρίνονται βροχηδόν, ήδη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 30ής Ιουλίου, δύο εβδομάδες πριν ανακοινωθεί επισήμως η καταληκτική ημερομηνία των εκλογών, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο κυβερνητικό επιτελείο έδωσε άτυπη εντολή για πάγωμα και επανεξέταση όσων δεν έχουν δοθεί ακόμα. Ενδεικτικό των υποψιών περί της προεκλογικής λειτουργίας του μηχανισμού έγκρισης και απόδοσης των χορηγιών. Μετά τη συνεδρίαση της 30ής Ιουλίου με αντικείμενο την έγκριση των χορηγιών, ακολούθησαν άλλες τρεις, μία στις 23 Αυγούστου, μία στις 29 Αυγούστου και άλλη μία στις 11 Σεπτεμβρίου. Ομως, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί πόσες από αυτές έχουν ήδη καταλήξει στα ταμεία ή στα ...παγκάρια για τα οποία εγκρίθηκαν και προορίζονταν. Μέσα σε αυτές, βρίσκονται και πολλά ποσά που ανήκουν στο πακέτο της διαφημιστικής δαπάνης του οργανισμού, οι 100.000 ευρώ που έδωσε ο οργανισμός (με απόφαση της 11ης Σεπτεμβρίου) σε οικογένεια στη Β. Ελλάδα που αντιμετώπισε μια ανείπωτη τραγωδία με το παιδί της (σ.σ. δεν αναγράφουμε την υπόθεση για λόγους προστασίας της οικογένειας), τρεις περιπτώσεις πολιτών που οι ίδιοι ή συγγενείς τους αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στις τέσσερις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του οργανισμού εγκρίθηκαν συνολικά περίπου 1.400 χορηγίες. Βέβαια, μέσα από τα ατελείωτα κατεβατά με τους ποικιλώνυμους συλλόγους, απουσιάζει η ΕΠΟ που σημαίνει ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να γίνεται χορηγός, φέρ' ειπείν του ...«Συλλόγου Φίλων Θαλασσίου Σκι Μονής Βατοπεδίου», αλλά όχι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Παλιά η κόντρα ΕΠΟ και ΟΠΑΠ, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να θεραπεύσει ο Γιάννης Ιωαννίδης. Πίσω από αυτό βέβαια δεν βρίσκεται τίποτε άλλο παρά οι αντιμαχίες των δύο πλευρών για τον έλεγχο της διεξαγωγής του στοιχήματος.

Τραγέλαφος

Για μία ακόμα φορά τα κριτήρια παραμένουν εντελώς ανεξήγητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι χορηγίες, συγκρινόμενες με κάποιες άλλες, αγγίζουν τα όρια του τραγέλαφου. Ακολουθούν μερικά τυχαία παραδείγματα:

**Ο «Γυμναστικός Σύλλογος Θράκη Φερών» έλαβε 2.000 ευρώ . Ενας άλλος, κοντινότερος στη Θεσσαλονίκη, ο «Αθλητικός Σύλλογος Πολυγύρου "Η Νίκη"» έλαβε 10.000 ευρώ .

**Η συνηθέστερη ταρίφα της χορηγίας κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ . Οπως στην περίπτωση του «Συλλόγου Προστασίας Μικρόσωμων Αλόγων Ρόδου "Ο Φαέθων"», που πήρε 2.000 ευρώ . Ομως, ο «Ερασιτεχνικός Καλλιτεχνικός Ομιλος Μανδολινάτα Θεσσαλονίκης» πήρε 3.000 ευρώ . Σε αντίθεση με τον «Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Πλατιανών "Η Καναλούπου"» που πήρε 2.000 ευρώ . Ριγμένος σε σχέση με τον «Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Περδικονεριτών "Η πρόοδος"», που πήρε 3.000 ευρώ .

**Η προτίμηση στους ένστολους κάθε είδους διχάζεται. Για παράδειγμα, ο «Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Αστυνομικών και Πολιτικών Υπαλλήλων Αττικής» πήρε 3.000 ευρώ . Ομως, ο «Πολιτιστικός Λαογραφικός και Χορευτικός Σύλλογος Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας "Ο Νταβέλης"» πήρε 2.000 ευρώ .

**Η ανισότητα είναι εμφανής. Με 2.000 ευρώ αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αττικής "Προστασία"». Με ακριβώς τα ίδια χρήματα ενισχύθηκε και η «Λέσχη Φιλίας Κολωνού».

**Και οι μεγάλες αντιφάσεις: Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών - Αθήνα» έλαβε 3.000 ευρώ . Ακριβώς τα ίδια με τον «Σύλλογο Κρεντιωτών Νομού Ευρυτανίας "Ο Αγιος Αθανάσιος"», αλλά όχι με αυτά που πήρε ο «Σύλλογος Δεσφινιωτισσών», που ήταν 7.000 ευρώ .

**Δεν λείπουν και οι πρωτότυποι σύλλογοι: «Σκοπευτικός Ομιλος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» (2.000 ευρώ ). «Ομιλος Φίλων Τζούντο Μαγνησίας» (3.000 ευρώ ). Τα ίδια με τον «Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Κακορρέματος Μεσσηνίας», με τον «Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αγριλιάς», στη Μεσσηνία, τον «Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Αετοφωλιάς», επίσης στη Μεσσηνία.

-Η Εκκλησία έχει περίοπτη θέση στις προτιμήσεις της επιτροπής χορηγιών. Η «Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών» πήρε 10.000* ευρώ , ως ενίσχυση του ΟΠΑΠ στην έκδοση ημερολογίου που θα είναι αφιερωμένο στους Αρχιεπισκόπους Αθηνών. Αξιοπερίεργο, αν όχι ανεξήγητο, είναι το κριτήριο της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο: Ο «Ιερός Ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Μεσογείων» της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής έλαβε 4.000 ευρώ . Ο «Σύλλογος Ανέγερσης Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Πευκακίων Αγίας Παρασκευής», επίσης 4.000 ευρώ . Ομως, ο «Σύλλογος Αιμοδοτών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας» έλαβε 3.000 ευρώ για τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,26/10/2007
kkyr@enet.g

2 σχόλια:

gademissa είπε...

Ευχαριστώ λέγω λέγω, δια την αναφοράν και του δικού μου ονόματος εις την επιστολήν σας κε gerontakο.

Συμφωνώ με το αίτημά σας και επαυξάνω.

Sting είπε...

Παρακαλώ λέγω , αγαπητή μπλογκοσυντρόφισσα!
Υποχρέωσή μου!
Διότι αν δεν βοηθήσουμε ο εις τον άλλον τώρα που βρέχει χιλιάρικα στη στράτα του ο ΟΠΑΠ, πότε θα βοηθήσουμε; Του Αγίου Παπικίου του Τσανακογλύφτη;

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...