Τρίτη, Οκτωβρίου 09, 2007

10 απλοί κανόνες

Ελλάδα
Ο δεκάλογος της σωστής χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή



Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν γίνει απαραίτητοι όχι μόνο στην εργασία μας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Παρ΄ όλο που δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ορισμένες ενοχλήσεις που προκαλούνται ύστερα από πολύωρη εργασία μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, μπορούν, όπως αναφέρουν Τα Νέα (08.10.2007), να ελαχιστοποιηθούν αν ακολουθήσουμε ορισμένες απλές συμβουλές.

Ύστερα από πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, τα μάτια μπορεί να είναι ελαφρά ερεθισμένα, να υπάρχει η αίσθηση ξένου σώματος ή βάρους, να δακρύζουν και η όραση να θολώνει. Η συνεχής προσήλωση στην οθόνη, μας κάνει να ανοιγοκλείνουμε αντανακλαστικά τα μάτια μας όλο και λιγότερο. Αυτό έχει ως συνέπεια η δακρυϊκή στρώση που καλύπτει τα μάτια μας να εξατμίζεται ευκολότερα και να δημιουργεί μια κατάσταση ελαφράς ξηροφθαλμίας, η οποία επιδεινώνεται αν το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε δεν είναι καλό (ξηρασία περιβάλλοντος, air condition, ζέστη, κακός φωτισμός).

Σημαντικό ρόλο παίζει η στάση του σώματος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Μια συνεχής και σταθερή στάση, ειδικά αν το ΡC βρίσκεται πιο ψηλά από το επίπεδο του κεφαλιού μας, προκαλεί εντάσεις στον αυχένα με συνέπεια να προκαλούνται πονοκέφαλοι και ζαλάδες. Ένας ακόμα λόγος που προκαλεί πονοκεφάλους, είναι η διαρκής αλλαγή εστίασης σε κοντινή απόσταση- στο πληκτρολόγιο, στην οθόνη, στα έγγραφά μας- η οποία κουράζει τους μυς των ματιών.

  • Κρατάμε μια απόσταση περίπου 60 εκατοστά από την οθόνη του υπολογιστή.
  • Κάνουμε συχνά διαλείμματα 10-15 λεπτών.
  • Ρυθμίζουμε την εικόνα της οθόνης. Φροντίζουμε να είναι σταθερή, με την επιθυμητή φωτεινότητα και την κατάλληλη κλίση.
  • Ρυθμίζουμε την κλίση του πληκτρολογίου και αφήνουμε ελεύθερο χώρο μπροστά από το πληκτρολόγιο, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε τα χέρια μας.
  • Προτιμούμε καθίσματα με ρυθμιζόμενη πλάτη και ευστάθεια.
  • Τοποθετούμε την οθόνη λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών.
  • Ρυθμίζουμε τον φωτισμό του χώρου ώστε να αποφεύγουμε ενοχλητικές ανακλάσεις. Τα ειδικά φίλτρα δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα
  • Εφόσον έχουμε πονοκέφαλο, ένα ελαφρύ μασάζ στον αυχένα βοηθάει στο να χαλαρώσουν οι μύες της περιοχής.
  • Αν αισθανόμαστε σαν να έχουμε άμμο στα μάτια μας, τους ρίχνουμε κρύο νερό ή κολλύριο.
  • Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε τα ειδικά γυαλιά για computer που κυκλοφορούν στην αγορά. Έχουν ειδικές επιστρώσεις για τη μείωση των ανακλάσεων με 10% «σκοτεινότητα» για την αντιμετώπιση της φωτεινότητας της οθόνης και προσφέρουν πιο ξεκούραστη όραση.
  • e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Somewhere In Time" - Complete Soundtrack

Ο Ταξιδιώτης που Γύρισε από το Αύριο (1980) Κάποια μέρα στο παρελθόν θα τη βρει… ...