Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2018

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ

https://www.elculture.gr/wp-content/uploads/movies/when-father-wasaway-1024120409.jpg
ΟΤΑΝ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών 1985
Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας
Αποτέλεσμα εικόνας για Εμίρ Κουστουρίτσα 1985Σκηνοθεσία :  Εμίρ Κουστουρίτσα*
Παίζουν  Μίκι Μανόιλοβιτς, Μιριάνα Καράνοβιτς κ.ά.

Υπόθεση: Πρώτη μεταπολεμική  περίοδος . Ο  πανίσχυρος κομουνιστής ηγέτης  Τίτο έχει εδραιώσει τη θέση του στη Γιουγκοσλαβία και έχει διαρρήξει   τη σχέση  του με την “κραταιά” Σοβιετική Ένωση.
 Η Δύση λατρεύει μεν τον τολμηρό "αποστάτη" από το "σιδηρούν παραπέτασμα" , αλλά  οι πάσης φύσεως αντίπαλοί του τον τρέμουν. Φυσικά, πρώτοι  στο στόχαστρο του Τίτο βρίσκονται  οι διανοούμενοι , που συχνά συλλαμβάνονται δι΄ασήμαντον αφορμήν  και τους "τρώει το σκοτάδι". Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον οικογενειάρχη  Μέσα που συλλαμβάνεται ως "σταλινικός" από το καθεστώς,  εξαιτίας μιας “απροσεξίας” του στην εφημερίδα και εξορίζεται σε ένα στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων.
Η απότομη εξαφάνιση του Μέσα συγκλονίζει την οικογένειά του και ο  εξάχρονος γιος του, ο Μάλικ,  πιστεύει αρχικά στην εξήγηση της μητέρας του ότι "ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές", αλλά τα διάφορα γεγονότα τού δημιουργούν μεγάλη σύγχυση και τον επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό ,ώστε αρχίζει να υπνοβατεί.
Στην ταινία δίνεται , μέσα από την όλο μαύρο χιούμορ ιστορία,  η θυελλώδης πολιτική και κοινωνική ζωή των πρώτων σοσιαλιστικών χρόνων στη Γιουγκοσλαβία. Ο θεατής οδηγείται, στην ουσία, από ένα αθώο παιδί  στη σταδιακή αποκάλυψη  της σχιζοφρενικής φύσης ενός αντιφατικού καθεστώτος, που επαγγέλλεται την " απελευθέρωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο" , παραβιάζοντας τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματά του.

*Εμίρ Κουστουρίτσα - Βικιπαίδεια


Δεν υπάρχουν σχόλια: