Το ζήτημα του «πόσο νερό πρέπει να πίνω κάθε μέρα για να παραμένω υγιής και να έχω ενέργεια, όρεξη, διάθεση για να κάνω πράγματα» εκτός από μία πρόταση με πολλές και αγχωτικές λέξεις, αποτελεί και μια «γκρίζα ζώνη» για αρκετές φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες που λανσάρουν σκευάσματα και ροφήματα που υπόσχονται πλήρη ενυδάτωση του οργανισμού.
Κάθε λογής ισοτονικά ποτά υπόσχονται άμεση αποκατάσταση του οργανισμού μετά από έντονη άσκηση, λαμπερό δέρμα και μάτια βουτηγμένα σε μια απροσδιόριστη ενεργειακή πηγή. Από την άλλη, ακούμε συχνά ακόμα και από τους γιατρούς μας, ότι μία ποσότητα νερού που μετριέται σε τουλάχιστον 1,5 λίτρο ημερησίως, είναι το καλύτερο «φάρμακο».
Tι ισχύει τελικά στην πράξη;
Για το δέρμα
Διαβάζουμε στον Guardian την τοποθέτηση του Bav Shergill, καθηγητή δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Manchester, ο οποίος αναφέρει τα εξής: «Από τη στιγμή που ένας υγιής άνθρωπος έχει καλύψει απόλυτα το όριο των υγρών που καταναλώνει καθημερινά, κάθε παραπανίσιο υγρό δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο, μόνο αποβάλλεται με τα ούρα».
Ως προς τον μύθο του detoxing με τη βοήθεια του νερού, ο Stuart Galloway, καθηγητής διατροφολογίας και κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sterling, είναι κατηγορηματικός: «Αυτά περί αποτοξίνωσης με το νερό είναι αηδίες. Τα νεφρά μας εκτελούν με μαθηματική ακρίβεια αυτές τις διεργασίες που ξεχωρίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και αποβάλλουν ό,τι δε μας είναι αναγκαίο».
Αξίζει να τονίσουμε πως σε άτομα που αθλούνται τακτικά ή ακολουθούν προγράμματα διατροφής με εκτεταμένη λήψη υγρών, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υπερυδάτωσης, μιας κατάστασης όπου η υπερβολική λήψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά συμπτώματα και παθήσεις όπως η υπονατριαιμία, όταν δηλαδή, το ανθρώπινο σώμα έχει περισσότερο νερό από νάτριο. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι αθλητών από συμπτώματα που προέρχονταν από υπερυδάτωση.
Τελικά, πόσο νερό πρέπει να πίνω κάθε μέρα;
Η σωστή απάντηση είναι ότι η κατανάλωση νερού συνδέεται με το πόσο ενεργός είναι ο κάθε άνθρωπος, με το κλίμα στο οποίο ζει και με τις ανάγκες του σώματός του. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, ο κανόνας του «4-6 ποτήρια υγρών ροφημάτων την ημέρα», δηλαδή νερό, καφές, τσάι, ακόμα και ορισμένα αλκοολούχα ροφήματα.[..........................................]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου