Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2024

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ;

 ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣCartoon showing the roof of the Peace Palace in The Hague, filled with the shrouded corpses of the violence in Gaza.

Συμβολικό σκίτσο του Emad Hajjaj (Ιορδανία) , που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024 με τον τίτλο « Θύματα της Γάζας στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών », την ημέρα δηλαδή που ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία της προσφυγής της Νότιας Αφρικής (Πραιτώρια) κατά του Ισραήλ, καηγορώντας το για "γενοκτονία" των Παλαιστινίων.

Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την Σύμβαση περί Γενοκτονίας του 1948Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διέπραξε και διαπράττει γενοκτονία στη στρατιωτική του απάντηση στην επίθεση της Χαμάς , στις 7 Οκτωβρίου,  που σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς αμάχους.

 Τσουνάμι εξελίξεων φέρνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: «Γενοκτονία εκ προμελέτης» κατά των Παλαιστινίων στην Γάζα καταλογίζει η Νότια Αφρική στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών άρχισε χθες , Πέμπτη, την ακροαματική διαδικασία, εξετάζοντας την προσφυγή της Νότιας Αφρικής , που ζητά την επείγουσα διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Νότια Αφρική  υποστηρίζει  ότι το Ισραήλ «διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων». 

«Πρόθεση γενοκτονίας»

Η Αντίλα Χασίμ, δικηγόρος του ανώτατου δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, δήλωσε στη Χάγη: 

«Πράξεις του Ισραήλ, μεμονωμένα και συλλογικά, συνιστούν υπολογισμένο πρότυπο συμπεριφοράς υποδεικνύοντας πρόθεση γενοκτονίας. Αυτή η πρόθεση είναι εμφανής στη συμπεριφορά του Ισραήλ σε: Στόχευση Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα με χρήση όπλων που προκαλούν μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς και χρήση ελεύθερων σκοπευτών κατά αμάχων. Καθορισμό ασφαλών ζωνών για τους Παλαιστίνιους, ώστε να αναζητήσουν καταφύγιο, και στη συνέχεια βομβαρδισμός τους. Στέρηση σε Παλαιστίνιους στη Γάζα βασικών αναγκών – τρόφιμα, νερό, υγειονομική περίθαλψη, καύσιμα, αποχέτευση και επικοινωνίες. Καταστροφή κοινωνικών υποδομών, σπιτιών, σχολείων, τζαμιών, εκκλησιών, νοσοκομείων, θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί, ενώ μεγάλος αριθμός παιδιών έμειναν ορφανά».

Γλώσσα «απανθρωποποίησης»

Στο επόμενο τμήμα της παρουσίασής της στη Χάγη, η Νότια Αφρική παρουσίασε αυτό που περιγράφει ως «απόδειξη της γενοκτονικής πρόθεσης των ισραηλινών αρχών».

Επικαλέστηκε άμεσα αρκετούς Ισραηλινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ.

Επικαλέστηκε το σχόλιο του Γκάλαντ ότι το Ισραήλ πολεμά «ανθρώπινα ζώα» και πως δεν θα υπάρξουν «ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, νερό, καύσιμα» στη Γάζα.

Ανέφερε ακόμη ότι είπε στα στρατεύματα πως δεν υπάρχουν περιορισμοί και ότι «θα εξαλείψουμε τα πάντα, θα φτάσουμε παντού».

Επικαλέστηκε επίσης τον αντιπρόεδρο της Κνεσέτ που ζήτησε τη διαγραφή της Λωρίδας της Γάζας από προσώπου γης, υποστηρίζοντας ότι, παρόλο που δεν ήταν μέλος της κυβέρνησης, ήταν βουλευτής, του οποίου οι ψήφοι διαμόρφωσαν τις πολιτικές του ισραηλινού κράτους. Προβλήθηκε βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να χορεύουν και να τραγουδούν για την καταστροφή της Γάζας.

Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι «η γλώσσα της συστηματικής απανθρωποποίησης είναι εμφανής εδώ. Ανθρώπινα ζώα. Τόσο η Χαμάς όσο και οι πολίτες καταδικάζονται στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο».

«Καμία ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός κράτους, όσο σοβαρή και αν είναι (…) δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβίαση της σύμβασης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης την Νότιας Αφρικής Ρόναλντ Λαμόλα.

«Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ξεπέρασε αυτήν την γραμμή και οδήγησε σε παραβιάσεις της Σύμβασης», πρόσθεσε ενώπιον των δεκαπέντε δικαστών που είναι παρόντες στην συνεδρίαση.
 
Σύμφωνα με την Πρετόρια, το Ισραήλ παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών περί Γενοκτονίας του 1948, η οποία θεσπίσθηκε μετά το Ολοκαύτωμα.
 
 
Ως υπογράφουσα την Σύμβαση του 1948, η Πρετόρια μπορεί να προσφύγει κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που δικάζει διαφορές μεταξύ κρατών.
 
Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, στην εξουσία στην Νότια Αφρική, υποστηρίζει διαχρονικά την παλαιστινιακή υπόθεση. Ο νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα είχε δηλώσει ότι η ελευθερία της Νότιας Αφρικής θα είναι «ατελής» χωρίς την ελευθερία των Παλαιστινίων.
 
Η Πρετόρια έχει δηλώσει ότι έχει «πλήρη συνείδηση» του ειδικού βάρους της ευθύνης που αντιπροσωπεύει το γεγονός ότι κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας και έχει καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης διαδικασίας, το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ακούει την επιχειρηματολογία της Νότιας Αφρικής, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ θα ακούσει την απάντηση του Ισραήλ, κατά την αυριανή συνεδρίαση.

Η δικαστική απόφαση για τη λήψη επειγόντων μέτρων αναμένεται εντός του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...