Κυριακή, Ιουνίου 26, 2022

Η αλησμόνητη ερμηνεία του Ζαν-Λουί Τρεντινιάν στην εμβληματική ταινία του Κώστα Γαβρά "Ζ", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού για τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη

Γαλλία: Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο ηθοποιός Ζαν-Λουί Τρεντινιάν | Radar.gr                  Ζαν-Λουί Τρεντινιάν (1930 -  2022) Βικιπαίδεια


Ζαν Λουί Τρεντινιάν: Άφησε εποχή ως Σαρτζετάκης στο «Z» του Κώστα Γαβρά

Πηγή: in.gr|Culture Live
 17 Ιουνίου 2022


Ο Τρεντινιάν έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το «Z» του Κώστα Γαβρά ενώ είχε συνεργαστεί στην σπουδαία καριέρα του με εξαιρετικούς σκηνοθέτες, όπως  ο Κλοντ Λελούς, o Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Μίχαελ Χάνεκε, ο Φρανσουά Τρυφώ και ο Κριστόφ Κισλόφσκι.

[.......................................................]

Η ταινία Ζ

Στην ταινία Z (1969), ο κεντρικός χαρακτήρας, ο δικαστής (Xρήστος Σαρτζετάκης) που τον ενσάρκωσε ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με την δολοφονία ενός εξέχοντος πολιτικού της Αριστεράς, που τον ενσάρκωσε ο Ιβ Μοντάν, ενώ οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και ο στρατός προσπαθούν να καλύψουν την συμμετοχή τους.

Η ταινία αποτελεί μια προσαρμογή των γεγονότων τα οποία ακολούθησαν την δολοφονία του πολιτικού Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.

Είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό επειδή, την εποχή της κυκλοφορίας της, η Ελλάδα βρισκόταν επί δυο χρόνια υπό στρατιωτική δικτατορία.

Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ο Τρεντινιάν τιμήθηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας το 1968 στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Z».

Μια ταινία – ορόσημο στη φιλμογραφία του Κώστα Γαβρά που κινητοποίησε την παγκόσμια κοινότητα εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού Ζ.jpg για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και με μία εμβληματική μουσική σύνθεση, την οποία υπέγραφε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Γραμμένο παράλληλα με τα πραγματικά γεγονότα της δίκης, το «Ζ» δανείζεται στοιχεία από το αστυνομικό ρεπορτάζ και τα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής -ο ίδιος ο συγγραφέας έχει αναφερθεί στην επιρροή που είχε πάνω του το έργο του Τρούμαν Καπότε.

Το «Ζ» βρήκε αναγνώστες στην ελληνική αγορά του βιβλίου, όμως το «άλμα» προς την αθανασία για το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού ήρθε τρία χρόνια αργότερα, το 1969.

Ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος γνώριζε την ύπαρξη του βιβλίου, κινητοποιήθηκε μετά από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και αποφάσισε να το μεταφέρει στο σινεμά.

Το σενάριο υπέγραφε ο μεγάλος Ισπανός συγγραφέας, μετέπειτα υπουργός πολιτισμού της Ισπανίας, Χόρχε Σεμπρούν.Χόρχε Σέμπρουν – Ασκήσεις επιβίωσης | Πανδοχείο

Η μοναδική Ελληνίδα στο καστ της ταινίας ήταν η Ειρήνη Παππά.

Η ταινία, η οποία έχει διαφορές σε σχέση με το βιβλίο, γυρίστηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην Αλγερία.

Και παρότι είναι προφανές ότι αναφέρεται στην Ελλάδα, πουθενά δεν γίνεται ρητή αναφορά στην χώρα μας.

Μόνο στο τέλος της ταινίας, πριν από τους τίτλους, μια λίστα απαγορεύσεων που είχε επιβάλει η χούντα, βιβλία, μουσικά έργα, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, θύμιζαν στους θεατές ότι η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν ο προάγγελος της δολοφονίας της ελληνικής δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ=>Ζαν Λουί Τρεντινιάν: Άφησε εποχή ως Σαρτζετάκης στο «Z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...