Παρασκευή, Δεκεμβρίου 17, 2021

Νέστορας Κουράκης | «Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική»

Ο IANOS και οι εκδόσεις Hippasus παρουσιάζουν το βιβλίο του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Νέστορα Κουράκη, με τίτλο «Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική». Το παρόν βιβλίο συνιστά μια πλήρως ολοκληρωμένη πραγματεία επί της κλασικής ρητορικής.Το παρόν βιβλίο συνιστά μια πλήρως ολοκληρωμένη πραγματεία επί της κλασικής ρητορικής, η οποία δεν έχω αμφιβολία ότι, αμέσως με την κυκλοφορία του έργου στο ευρύ κοινό και στην επιστημονική κοινότητα, θα καταστεί σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε μελλοντική αξιολόγηση του θέματος. Η εισαγωγή στη ρητορική καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, εφόσον συνδυάζει τις ιστορικές και θεωρητικές πτυχές της κλασικής ρητορικής, με προτάσεις πρακτικής φύσης για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός επιτυχημένου ρητορικού λόγου.
Ένα παρόμοιο πολύπλευρο έργο δεν είναι ευχερές να υλοποιηθεί. Ευτυχώς, ο Νέστωρ Κουράκης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να το αναλάβει. Διεθνώς αναγνωρισμένος συνάδελφος, πανεπιστημιακός καθηγητής των ποινικών επιστημών, με πολυσχιδή συγγραφική καταξίωση στο πεδίο των κλασικών σπουδών, ένας πραγματικός homo universalis, όπως τον έχω χαρακτηρίσει και με άλλη ευκαιρία, δεν περιορίστηκε στη συγγραφή μιας απλής εισαγωγής, αλλά έγραψε ένα έργο που δίνει νέα πνοή στη συζήτηση του θέματος στην ελληνόφωνη βιβλιογραφία.
Όπως αποδεικνύει ο Κουράκης ο τρόπος επικοινωνίας είναι επίκτητη αρετή. Ακόμα και κορυφαίοι ρήτορες εξασκούσαν και εξασκούν την τέχνη τους συνεχώς. Η ανάπτυξη 20 πρακτικών υποερωτημάτων από τον Κουράκη, ώστε ο αναγνώστης να γνωρίζει τι να προσέχει κατά την ανάπτυξη του προφορικού του λόγου ή του γραπτού του κειμένου, αναλύονται στο βιβλίο κατά τρόπο απλό και κατανοητό, προσφέροντας αυτό που στα αγγλικά ονομάζουμε checklist, μια λίστα ελέγχου προς χρήση του εφαρμοστή της ρητορικής. (Από τον Πρόλογο του Καθηγητή Αχιλλέως Κ. Αιμιλιανίδη)

Βιογραφικό Σημείωμα Νέστορα Κουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S11E06: ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Επειδή ξέρουμε ότι θα μας υπενθυμίσετε πολλές φορές ότι δεν έχουμε χούντα, το λέμε ...