Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 13, 2021

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Στρατιώτης και Ζωγράφος


Σαν σήμερα, το 1968,  πέθανε ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης , ο ζωγράφος που απέδωσε με συγκλονιστικό τρόπο το  έπος του 1940


Αλέξανδρος Αλεξανδράκης (1913 – 1968)
Αλέξανδρος Αλεξανδράκης (1913 – 1968)


Στον πόλεμο του 1940, ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης υπηρέτησε στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας του πυροβολικού. Αποτύπωσε τις εντυπώσεις του σε μία σειρά από σκίτσα και ελαιογραφίες, κάποιες ανατυπώθηκαν σε αφίσες και έγιναν ευρύτερα γνωστές.



Στο δρόμο για το μέτωπο...

Οι  εντυπώσεις του από τον Πόλεμο του '40 αποτυπώθηκαν σε μία σειρά σκίτσων και ελαιογραφιών που έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό, μιας και ανατυπώθηκαν σε αφίσες και χρησιμοποιήθηκαν σε πάμπολλες σχολικές εορτές. Περίπου εκατό έργα του από τον πόλεμο δημοσιεύθηκαν επίσης μεταπολεμικά σε ένα λεύκωμα με τίτλο "Έτσι πολεμούσαμε" (1968).ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΜΕ 1940-41
Έλληνες στρατιώτες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940) εφορμούν 




Ο Αλεξανδράκης έδειξε από νωρίς το ταλέντο του στο σχέδιο και την ζωγραφική. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στο Σπυρίδωνα Βικάτο και τον Ουμβέρτο Αργυρό. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό. Αποφοίτησε από την σχολή το 1937, για να συμμετάσχει αμέσως σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής. 




Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε πολύ με το γυμνό. Εικονογράφησε επίσης το Αναγνωστικό της Ε΄ Δημοτικού που κυκλοφόρησε το 1958. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και άρχισε να συνεργάζεται με μεγάλα ιδρύματα, όπως το Μουσείο Γκουγκενχάιμ και η Βιβλιοθήκη της Γερουσίας των ΗΠΑ. Δυστυχώς, πέθανε σε ηλικία 55 ετών, την εποχή που είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). 

Πορεία στη χιονοθύελλα


Το 1980, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση. Πιο πρόσφατα, η γκαλερί «Κ» παρουσίασε έργα του καλλιτέχνη στο Λονδίνο (1998 και 2005) και στην Λευκωσία (1999).

Πηγή:

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης - Βικιπαίδεια

 Μέχρις Εσχάτων - Till the end" Alexandros Alexandrakis _ Αλέξανδρος  Αλεξανδράκης - Artwork on USEUM

 Συνάντηση: Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Στρατιώτης και Ζωγράφος (25/10/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: