Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ - ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ (full album)

Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994) - Βικιπαίδεια

Μάνος Χατζιδάκις: 27 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη -  15.06.2021, Sputnik ΕλλάδαΈργο 18 (1961-62),για μικρή ορχήστρα και δυο γυναικείες φωνές, για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Luigi Pirandello
Μετάφραση  -Σκηνοθεσία:Δημήτρης Μυράτ
Σκηνογραφία -Κοστούμια:Δημήτρης Μυταράς
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο Δημήτρης Μυράτ

Έγραψε ο Μάνος Χατζηδάκις για τη μουσική του έργου:

«Σκοπός μου ετούτη τη φορά, και μ' αφορμή ένα θαυμάσιο έργο, ίσως το πιο θαυμαστό του Pirandello, είναι να φτιάξω πάλι τραγούδια, μα που να πηγαίνουν πιο μπροστά, απ' ότι μέχρι τώρα έχω φτιάξει... 

Τώρα αν τα τραγούδια μου αυτά είναι λαϊκά ή όχι, το θέμα χωράει συζήτηση. Γιατί, τι συνηθίσαμε να λέμε λαϊκό και τι είναι πραγματικά λαϊκό; Και για να εξηγηθούμε, όταν λέω κάτι λαϊκό δεν το εννοώ και για τον Λαό. 

Κατά σύμπτωση, ο Λαός κάθε άλλο παρά λαϊκός είναι. Τα μπουζούκια, οι μπαγλαμάδες και οι ζουρνάδες, είναι η συνήθειά του. Εμένα μ' ενδιαφέρουν εκείνες οι λίγες, οι μοναδικές του στιγμές που ζει, χωρίς καλά-καλά να καταλαβαίνει την αλήθεια του. 

Είναι οι στιγμές που είναι σκέτα άνθρωπος, χωρίς την βία του Χρόνου, χωρίς την αγωνία του Χώρου, χωρίς την φθορά της Τάξης του. Μόνο σ' αυτές του τις στιγμές ο Λαός δέχεται και εκπέμπει σωστά. Όλα τα' άλλα είναι φιλολογία...»

 Και πραγματικά στο Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε συναντάμε τραγούδια χαρακτηριστικά της αισθητικής και του προβληματισμού του Χατζιδάκι περί πραγματικά λαϊκής μουσικής, καθώς κι έναν προσωπικό του θρίαμβο, μιας και τραγούδια όπως ο Ταχυδρόμος, το Μαντολίνο κι η Πέτρα, ξεχώρισαν από την οργανική σχέση τους με την παράσταση, εγγράφηκαν στη λαϊκή συνείδηση κι έγιναν από τα πιο δημοφιλή κι αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη γνωρίζοντας αλλεπάλληλες επανεκτελέσεις.


https://www.manoshadjidakis.com/wp-content/uploads/2017/09/%CE%98159.jpg
1.ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Δημήτρης Μυράτ)
2.Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ(Ορχήστρα)
3.Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΠΕΘΑΝΕ(Ζωή Φυτούση)
4.ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ(Ζωή Φυτούση)
5.ΧΟΡΟΣ ΣΕ 11/8 (Ορχήστρα)
6.Η ΠΕΤΡΑ(Βούλα Ζουμπουλάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...