Έλληνες ενός κατώτερου Θεού
Δεν πέρασε καν μήνας απ’ όταν η Νέα Δημοκρατία έφερε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το νομοσχέδιο Βορίδη που κατατέθηκε στη Βουλή προέβλεπε την άρση των δύο περιορισμών που είχαν συμφωνήσει τα κόμματα το φθινόπωρο του 2019 δηλαδή, ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές. Δυο περιορισμοί που είχαν ψηφιστεί από 288 βουλευτές.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25, καταψήφισαν το νομοσχέδιο κι έτσι το νομοσχέδιο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 που απαιτούσε η συνταγματική πρόβλεψη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μικρόψυχο κομματικό συμφέρον» στην «εθνική πρωτοβουλία» που ανέλαβε η κυβέρνηση. Μια εθνική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας που θα αγκάλιαζε την ελληνική διασπορά και θα την έκανε ενεργή στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Όλα καλά και άγια θα ήταν αν πραγματικά η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την διασπορά και δεν ήθελε απλά και μόνο να «αλλοιώσει» το εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελος της, όπως επιθυμούσε ότι θα συνέβαινε με την ψήφο δεκάδων χιλιάδων ενδεχομένως, Ελλήνων της διασποράς. Γιατί όταν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την διασπορά σου φροντίζεις έτσι ώστε να εξυπηρετείς τα συμφέροντα της κι όχι να εκμεταλλεύεσαι τις συγκυρίες.
Όμως τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης κυβέρνησης μόνο πραγματική σπουδή για τα προβλήματα των Ελλήνων της διασποράς δεν δείχνει. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος τα όσα συμβαίνουν με τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία όπου είναι καταγεγραμμένοι περίπου 250 με 350 χιλιάδες Έλληνες;
Η εποχή του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα για λόγους προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας στις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών. Λογικό θα έλεγε κάποιος και ορθά περιορίστηκαν οι μετακινήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνταν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται μόνο μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Κάτι που ουδείς αμφισβήτησε.
Όμως η διευκόλυνση ιδιαίτερα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της διασποράς, προς την Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης. Και φυσικά προς την Ελληνική Εθνική Μειονότητα που ζει ανάμεσα σε δυο χώρες, Αλβανία και Ελλάδα.
Παρότι άνοιξαν τα περισσότερα αεροδρόμια για να υποδεχτεί η Ελλάδα τουρίστες, η συνοριακή χερσαία διέλευση της Κρυσταλλοπηγής στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, παραμένει κλειστή για όλους, εκτός από τους εποχικούς εργάτες , με ελάχιστο όριο ατόμων διέλευσης και τους κατ’ εξαίρεση που αποφασίζει το Προξενείο της Κορυτσάς. Τα σύνορα απέχουν από την μητρόπολη του ελληνισμού της Αλβανίας μισή ώρα και είναι από τις εισόδους που εξυπηρετούν τα μάλα τους Έλληνες ομογενείς που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν πέντε (5) ώρες για να μεταβούν στην Κακαβιά ώστε να εισέλθουν στην Ελλάδα ή να μετακινηθούν μέσω Βόρειας Μακεδονίας και να εισέλθουν από τους Ευζώνους.
Παρά τις πολλές οχλήσεις των Ελλήνων της Κορυτσάς για την άρση της απαγόρευσης και το άνοιγμα με προϋποθέσεις για την είσοδο τους στην Ελλάδα, ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε από την κυβέρνηση που κόπτεται, μόνο ρητορικά όπως φαίνεται, για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Το δε Προξενείο της Κορυτσάς και η Πρόξενος ωσεί παρόντες. Εξαφανισμένη από προσώπου γης η ελληνική αρχή του εξωτερικού και η επικεφαλής της. Καμιά επαφή με την ελληνική εθνική μειονότητα, καμιά προσπάθεια για να βοηθήσει στα τόσα προβλήματα των ομογενών.
Και δεν είναι μόνο τα όσα άκουσα από τους Έλληνες της Κορυτσάς. Είχα και ιδίαν αντίληψη τις τέσσερις μέρες που επισκέφθηκα την πόλη. Στις πάνω από δέκα προσπάθειες μου επί δυο μέρες να επικοινωνήσω με τις προξενικές αρχές και την επικεφαλής στάθηκε αδύνατο.
Εμφανίσθηκε όμως στο πλευρό του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου, που πραγματοποίησε ημίωρη ιδιωτική επίσκεψη στο ιδιωτικό σχολείο της Κορυτσάς, όπου ακολουθείται μικτό πρόγραμμα σπουδών, Αλβανικό και Ελληνικό. Η Πρόξενος με τον Υφυπουργό αφιέρωσε μισή ώρα στο σχολείο με τους δασκάλους και τους καθηγητές κι άλλες δυο ώρες κάνοντας ξενάγηση στον Υφυπουργό στην Κορυτσά.
Ήταν η ίδια η Πρόξενος η οποία προσπάθησε να με αποκλείσει από την εκδήλωση ζητώντας μου, μέσω του συντονιστή, διαπίστευση για να βρεθώ στο χώρο του σχολείου.
Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί/ες σαν την Μαγδαληνή Νικολάου στις αποστολές του εξωτερικού από το Υπουργείο Εξωτερικών. Κι αν αυτά συμβαίνουν εκεί που υπάρχει ελληνική μειονότητα, φανταστείτε τι συμβαίνει σε μέρη όπου δεν υφίσταται ελληνική μειονότητα, κι απλά είσαι ένας πολίτης που έχει ανάγκη σε μια ξένη χώρα.
Δεν θα ‘θελα να σχολιάσω τα όσα ακούγονται περί συμφερόντων στην Ελλάδα από εταιρείες που πρόσκεινται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που θησαυρίζουν από τις αποκλειστικές μετακινήσεις που πραγματοποιούν από τα Γιάννενα προς την Κακαβιά και το αντίστροφο. Ούτε τις ιδιαίτερες σχέσεις κάποιων που προσπερνούν το απαγορευτικό με την βοήθεια του Προξενείου της Κορυτσάς.
Είναι αδιανόητο να είναι όμηροι, Έλληνες που ζουν στην Κορυτσά και να μην μπορούν να έρθουν σ’ επαφή είτε με τις οικογένειες τους είτε με τα συμφέροντα τους στην μητέρα πατρίδα. Είναι τραγικό να μην μπορούν να ταξιδέψουν τα παιδιά να θάψουν τους γονείς τους γιατί ο νόμος είναι νόμος και η ταλαιπωρία είναι προϋπόθεση από το νομικό καθεστώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου