Πέμπτη, Ιουνίου 24, 2021

ΚΑΤΕΡΩ , το νέο βιβλίο του Αδάμ Δράγα

Ένα και Ένα ίσον Ένα - ΚΑΤΕΡΩ Ακόμα κι αν το αρνηθώ εκατό φορές Η  ραχοκοκαλιά της ζωής μου Ακουμπάει στον τόπο μου. Μ. Χατζηλαζάρου. Ο Αδάμ  Δράγας γεννήθηκε στο ορεινό χωριόΗ παρουσίαση του βιβλίου ΚΑΤΕΡΩ του Αδάμ Δράγα. 

Σάββατο 27-2-2021 ώρα 19.30. Στο βιβλίο του αυτό  ο Αδάμ Δράγας με άμεσο και ανεπιτήδευτο ύφος μας διηγείται την ιστορία της Κατέρως. 

Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα σε ένα ορεινό χωριό της Μακεδονίας, κάπου μετά το 1900. 

Η χρονολογία έχει τη σημασία της, ο τόπος όμως είναι ενδεικτικός αν και η ιστορία αυτή θα μπορούσε να διαδραματιστεί οπουδήποτε στην τότε Ελλάδα. 

Μέσα από τις διηγήσεις της Κατέρως ερχόμαστε σε επαφή με τα ήθη, τα έθιμα και τους άρρητους κανόνες μιας κοινωνίας, που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε.

 Γιατί η Κατέρω μπορεί να είναι η γιαγιά μας, η μάνα μας ή η γειτόνισσα μας που χρόνια κρύβει ένα μυστικό μέσα της. Η Κατέρω ίσως είναι ο κοινός μας τόπος.

16Νοε2018 – Μάθε τι παίζει – Αδάμ Δράγας | ΕΡΤ WebRadio 

Αδάμ Δράγας– Βιβλιοnet

"Περπατώ στα 74 χρόνια της ηλικίας μου. Ηλικία σεβαστή, που μου επιτρέπει να κάνω αναδρομή στα 58 χρόνια της στράτευσης μου στην Αριστερά, να απαντήσω στο ερώτημα που κατά καιρούς έβαζα στον εαυτό μου: ήταν σωστή η επιλογή μου για ενεργό συμμετοχή στην Αριστερά;". Με τα λόγια αυτά ξεκινά το πρώτο κεφάλαιο του νέου βιβλίου του "Εμείς σπείραμε. Εσείς θα θερίσετε" ο αριστερός αγωνιστής από το Βερτίσκο Λαγκαδά, ο Αδάμ Δράγας, επιλέγοντας να αναμετρηθεί με την "κληρονομιά" του από τα χρόνια τού εμφυλίου ώς τον αντιδικτατορικό αγώνα.

"Προσωπικά, μετά τόσα χρόνια η κληρονομιά σαν ανεξόφλητη εκκρεμότητα είναι παρούσα" κλείνει το βιβλίο του ο Αδάμ Δράγας, ομολογώντας: "Θέλω να τακτοποιήσω κληρονομιές, χωράφια, τις σκέψεις μου".

Ξεκινώντας με μικρά διηγήματα, ιστορίες από τον τόπο καταγωγής του, αφηγείται την προσωπική του διαδρομή και όσα υπέστη η οικογένειά του, για να συνεχίσει στα χρόνια του στη Θεσσαλονίκη και την επαφή του με την οργανωμένη Αριστερά ώς τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

"Η στάση μου στην περίοδο της επταετίας και τη Μεταπολίτευση δεν προέκυψε τυχαία. Γνώριζα τι έκανα. Ήταν συνειδητή επιλογή. Όλα τα αναλογίζομαι, τα δέχομαι, ανταμώνουν με σκληρά γεγονότα του εμφυλίου και τα κρατώ" ,γράφει ήδη από τον πρόλογο του νέου του βιβλίου, μην έχοντας μετανιώσει στιγμή για τις επιλογές του, από τα πρώτα βήματά του στη Νεολαία της ΕΔΑ, από τη "θητεία" του ως πολιτικός κρατούμενος στη δικτατορία".

 07 (3) 

Από τη  δίκη των «17» του ΠΑΜ («Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο»)  στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκη (1969). Μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν οι Χρήστος Μόσχος (καπετάν Πέτρος του ΕΛΑΣ), Αλέκος Ιωσηφίδης, Αλέκος Παπαλεξίου, Μιχάλης Γλερίδης, Ασπασία Καρρά, Αλέκος Γκαγκανιάρας, Μήτσος και Αγάπιος Σαχίνης, Νίκος Αικατερινάρης, Θόδωρος Καζέλης, Γρηγόρης Μπαντής, Νάντης Χατζηγιάννης, Σπύρος Σακέτας, Μιχάλης Σπυριδάκης, Σωκράτης Στεφανίδης, Αδάμ Δράγας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η δεσποινίς Κοκκινοσκουφίτσα με τρία «ιερά τέρατα» της καλλιτεχνικής και θεατρικής ζωής που έγραψαν ιστορία

«Δεν ήταν δικές του οι ιστορίες, υπήρχαν και πριν απ'αυτόν σαν λαϊκά παραμύθια. Όμως, εκείνος πρώτος τις συγκέντρωσε σε βιβλίο και έτσι,...