Δευτέρα, Ιουνίου 28, 2021

Το (αντι)ασφαλιστικό επικουρικό τέρας που θα ψηφίσουν θα τινάξει στον αέρα και τις κυριες συντάξεις

 

Τάσος Πετρόπουλος: Ο λογαριασμός δεν βγαίνει

Η συνεισφορά από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, στα 13 έτη ύπαρξης του ΑΚΑΓΕ, κυμαίνεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

Κι όμως. Ομολογούν δημοσίως ότι από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) θα χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στην ιδιωτική (επικουρική) ασφάλιση. Το κόστος υπολογίζεται πάνω από 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνεισφορά από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, στα 13 έτη ύπαρξης του ΑΚΑΓΕ, κυμαίνεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Εν τω μεταξύ, ποτέ δεν χρηματοδοτούσε ο κρατικός προϋπολογισμός τις επικουρικές συντάξεις. Τούτο διακηρύχθηκε και ως δέσμευση στα μνημόνια που έχει υπογράψει προ του 2015 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων. Θα πολλαπλασιάσει τον άρτο ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα θαύματα αντέχουν να δουν ακόμη τα μάτια μας; Διότι, πέραν της απαγόρευσης της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων, στον ΕΦΚΑ διαρκώς σημειώνονται ελλείμματα τα οποία, μόνο για το έτος 2021, θα υπερβούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Που δεν προβλέπεται να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήδη, η επικαιροποιημένη προ ημερών έκδοση του προϋπολογισμού για το έτος 2021, μείωσε ακόμη περισσότερο τις μεταβιβάσεις για την κοινωνική ασφάλιση. Συνεπώς, τα ελλείμματα θα καλυφθούν από την εκποίηση των αποθεματικών του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αλλά δεν θα καλύπτονται οι επικουρικές συντάξεις. Αυτά τα προβλήματα δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση.

Θα τα αντιμετωπίσει μία επόμενη και πάλι. Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους σημερινούς 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους επικουρικών συντάξεων και τα άλλα 2,8 εκατομμύρια ήδη ασφαλισμένα για επικούρηση άτομα που τα δικαιώματά τους θα εξαρτηθούν από τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αποπληρωμή του οποίου θα επιβαρυνθεί κατά 49% από το κόστος μετάβασης στην κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση λόγω της απόσπασης των νέων ασφαλισμένων από το υπάρχον σύστημα.

Η πολιτική που επιλέχθηκε για την επικουρική ασφάλιση των σημερινών νέων, είναι επικίνδυνη. Προκαλεί βαθύτατο κοινωνικό χάσμα. Ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να πληρώνουν οι νέοι για τις συντάξεις των γονέων τους. Το μέλλον είναι ο ατομικός κουμπαράς. Κάθε άτομο μόνο του. Η κοινωνική ασφάλιση ενοχοποιείται ως αντιαναπτυξιακή δαπάνη. Αντί της κοινωνικής αλληλεγγύης, η αυτοχρηματοδότηση. Που δεν χρειάζεται μεταβιβάσεις κεφαλαίων. Ούτε την εγγύηση του κράτους. Η εγγυημένη απόδοση ενός ελαχίστου ύψους επικουρικής σύνταξης για τους νέους είναι μια υπόσχεση εντελώς παραπλανητική. Μόνο που η εξαπάτηση θα αποκαλυφθεί στο μέλλον. Κατά τον τρόπο που αποδείχθηκε στη Χιλή. Κατά τον τρόπο που αποδείχθηκε στις ΗΠΑ το 2008 με την πτώχευση της American Insurance Group (AΙG) με την εξαφάνιση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Κατά τον τρόπο που αποδείχθηκε με τη διακοπή των επικουρικών συντάξεων στην Εθνική Τράπεζα, τη δραστική μείωση των επικουρικών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και του ΕΤΑΤ , καθώς οι νέοι ασφαλισμένοι έπαψαν να καταβάλουν εισφορές διότι εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΜ. Και είναι παραπλανητική, διότι η επιλογή του επενδυτικού ρίσκου ανήκει στον ασφαλισμένο ο οποίος προφανώς θα επιβαρύνεται και με το επασφάλιστρο που θα αναλογεί στο πακέτο επιλογής.

Πώς θα μπορεί, επομένως, να νομιμοποιείται η εγγύηση της απόδοσης μιας επενδυτικής επιλογής που ενδέχεται να έχει την τύχη των περισσότερων από 120 περιπτώσεων κατάρρευσης μεγάλων εταιριών από το 1970 έως το 2007, με τελευταία αυτή της AIG, η μετοχή της οποίας έπεσε από τα 70 δολάρια στα 5,5 δολάρια μέσα σε λίγες ώρες; Δεν έχουν λησμονήσει οι πολίτες το κούρεμα του PSI που προκάλεσε τεράστιες απώλειες στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις και στα αποθεματικά ασφαλιστικών και άλλων φορέων. Η υπενθύμιση αυτή, νομίζω, ότι αρκεί.

Ισχυρίζονται ότι ακολουθούν τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Ο κ. Μητσοτάκης προέβαλε μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση τη Σουηδία. Μόνο που η Σουηδία, όπως και η Νορβηγία, η Ιταλία και άλλες χώρες, που είχαν αμιγώς κεφαλαιοποιητικά συστήματα, εισήγαγαν πλέον σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για να διαχειριστούν τις μεγάλες διακυμάνσεις των αγορών. Η Χιλή, η Αργεντινή, η Ουγγαρία βαθμιαία επανέρχονται στο αναδιανεμητικό σύστημα εγκαταλείποντας το αμιγώς κεφαλαιοποιητικό.

Όσον αφορά επενδυτικές ευκαιρίες, αυτές ήδη αξιοποιούνται από τις εταιρίες διαχείρισης του ΕΦΚΑ, την ΑΕΔΑΚ και την ΕΔΕΚΤ στις οποίες επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν θετικές αποδόσεις 600.000.000 ευρώ περίπου, μόνο από τη διαχείριση των ομολόγων.

Ποιος ο λόγος, μετά την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα φορέα, να γίνει ξανά μια ζημιογόνος διάσπαση με την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ΝΠΔΔ, όπως εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, που αυξάνει τις δαπάνες διαχείρισης και ενισχύει και πάλι τη γραφειοκρατία, όπως θα συμβεί και με την ενεργοποίηση του δικαιώματος μεταγραφής από τον ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ;

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα τεθούν κατά τη συζήτηση η οποία θα αναπτυχθεί στο δημόσιο διάλογο και στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν πρόκειται όμως να δοθεί ποτέ πειστική εξήγηση για την επέλαση στα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ για να ευνοηθούν τα κέρδη ιδιωτικών εταιριών αντί να στηριχθούν οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με βάση την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης. Το ΣτΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον παλιό του εαυτό, όταν με το επιχείρημα της Αλληλεγγύης των Γενεών απέρριψε προσφυγές των συνταξιούχων που παραπονούνταν για τις κρατήσεις των συντάξεών τους οι οποίες εισφέρονταν στον ΑΚΑΓΕ.

Ο Τάσος Πετρόπουλος είναι δικηγόρος, πρώην υφυπουργός

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Paul Henry R.H.A. (1876-1958) - An Irish artist noted for depicting the West of Ireland landscape/Ένας Ιρλανδός καλλιτέχνης που διακρίθηκε για την απεικόνιση του τοπίου της Δυτικής Ιρλανδίας

«Ο Paul Henry:  Ιρλανδός καλλιτέχνης που διακρίθηκε για την απεικόνιση του τοπίου της Δυτικής Ιρλανδίας σε ένα λιτό μετα-ιμπρεσιονιστικό σ...