Τρίτη, Απριλίου 06, 2021

3D Futuristic City Wallpaper 1920x1080 px, #JFW934Z - Picserio.comΚαθηγητής Πανεπιστημίου προειδοποιεί: "Στο τέλος της πανδημίας θα είμαστε σε ένα δυστοπικό τοπίο"

Της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη 
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη - Sputnik ΕλλάδαSputnik.gr
 
Ο Δημήτρης Δαλάκογλου*, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Vrije Universiteit Amsterdam, αναλύει τις συνέπειες των έκτακτων μέτρων σε βάρος των ελευθεριών που έχουν επιβληθεί πανευρωπαϊκά λόγω της COVID-19.
Προσδιορίζεται στα ευρωπαϊκά Συντάγματα το όριο της περιστολής των ατομικών ελευθεριών, ακόμη κι όταν πρόκειται για ζητήματα δημόσιας υγείας; Μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει μια κυβέρνηση, σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, ως προς την καταστρατήγησή τους; Πανευρωπαϊκά, με άλλοθι την κατάσταση έκτακτου ανάγκης, που προκαλεί η πρωτοφανής πανδημία, οι κυβερνήσεις καταπατούν συστηματικά κεκτημένες ελευθερίες; Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να παγιωθεί ως καθεστώς και μετά την πανδημία; Τέλος, μπορεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού να δημιουργήσει ανισότητα στους πολίτες της Ευρώπης και επομένως είναι αντισυνταγματικό;
Δύσκολα ερωτήματα, που θέσαμε στον καθηγητή Δημήτρη Δαλάκογλου, ο οποίος κατέχει την έδρα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Vrije Universiteit Amsterdam και είναι, μεταξύ άλλων, διευθυντής του Εργαστηρίου Υποδομών, Αειφορίας και των Κοινών του ίδιου πανεπιστημίου.
«Αποτέλεσε πρώτης τάξης ευκαιρία η πανδημία για τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να επιβάλουν ό,τι δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν δύο χρόνια πριν» διαπιστώνει κατά τη συνομιλία μας.
«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ελαστικοποίηση και κανονικοποίηση (σ.σ: ως προς την παραβίαση του Συντάγματος σε θέματα ατομικών ελευθεριών)», προσθέτει, «οπότε θα μπορούν να ξαναεπιβληθούν ευκολότερα αν χρειαστεί στο μέλλον».[.................................]

Καθηγητής Πανεπιστημίου προειδοποιεί: "Στο τέλος ... - Sputnik

Ο Δημήτρης Δαλάκογλου είναι Καθηγητής στο Vrije Universiteit Amsterdam όπου κατέχει την έδρα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Σπούδασε Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο του ‘Αμστερνταμ και στο University College London (UCL) και εργάζεται ως μέλος ΔΕΠ από το 2007, αρχικά στο UCL, μετά στο πανεπιστήμιο του Sussex και τώρα στο Άμστερνταμ. Έχει πραγματοποιήσει εθνογραφική έρευνα στην Αλβανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Αγγλία. Έχει τρέξει διάφορα ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των οποίων crisis-scapes και infra-demos έχει εκπονήσει, με τους συνεργάτες του ή μόνος, πάνω από 100 εργασίες που περιλαμβάνουν μονογραφίες, συλλογές άρθρων, άρθρα σε περιοδικά και βιβλία καθώς και ντοκιμαντέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γάλλοι σεφ μαγειρικής: εκπαιδευτές και συνεργάτες ή σαδιστές που κάνουν εφιαλτική τη ζωή των εκπαιδευομένων και των υφισταμένων τους;

  Εφιάλτες στην κουζίνα Από τα μικρά μπιστρό ώς τα φημισμένα πολυτελή εστιατόρια, οι...