Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019

Αποτέλεσμα εικόνας για Βόρεια Μακεδονία


Η Βόρεια Μακεδονία «δένει» τον στρατό της με την Ελλάδα - Αναλαμβάνει ο Αποστολάκης

Αίθουσα Σύνταξης tribune.gr

Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα ετοιμάζουν την πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας όπως αυτή καθορίζεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι η πρώτοι από τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών που θα συναντηθούν μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ραντμίλα Σεκερίνσκα θα συναντηθούν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ καθώς αναφέρουν επίσημες πηγές.
Είναι πολύ πιθανόν μετά τη συνάντηση να ανακοινωθεί η διεξαγωγή μια κοινής άσκησης των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 17 της Συμφωνίας, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Αθήνα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή για να μην αφήσει άλλο χώρο στην Τουρκία.
«Στην Αθήνα κανείς δεν θέλει να αυξηθεί η τουρκική επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας μετά την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
»Ως εκ τούτου, οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων είναι ο μόνος τρόπος για την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζει η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα από τα Σκόπια που αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Εθνική Ασφάλεια

Άμεσα ωφελημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η εθνική μας ασφάλεια, η οποία μας αφορά όλους.
Η Βόρεια Μακεδονία, εξαιτίας της αντιπαράθεσής της με την Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, είχε παραδοθεί στρατιωτικά στην αγκαλιά της Τουρκίας.
Το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας είχε αναλάβει την εκπαίδευση των στελεχών και την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της μικρής περίκλειστης βαλκανικής χώρας.
Επίσης σχεδίαζε, με τη σύμφωνη γνώμη του φιλότουρκου «αρχαιομακεδόνα» προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης τεθωρακισμένων μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.
Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Νέα Σελίδα» στις 24 Ιουνίου 2018.

Τουρκικά τανκς μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη

Όπως έγραφε η κυριακάτικη εφημερίδα, εκτός από το να βρεθούν στα μετόπισθεν μας, αφού από τον Έβρο δεν μπορούν να προελάσουν, στόχος των Τούρκων ήταν από αυτό το στρατηγικό σημείο να θέσουν σε «ομηρία» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ελέγχοντας τον Διευρωπαϊκό Διάδρομο 10, ο οποίος ενώνει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας με το Σάλτσμπουργκ μέσω Λουμπλιάνας, Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου και Σκοπίων, όπως και τη μελλοντική σύνδεση του Αξιού με τον Δούναβη, ενός τεραστίου τεχνικού έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία.
Από την ίδια θέση οι Τούρκοι θα απειλούσαν επίσης και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δηλαδή τους αγωγούς που περνάνε και θα περάσουν από ελληνικό έδαφος.
Η τοποθεσία της τουρκικής βάσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ήταν μακριά από το Πολύκαστρο.
Σε αυτή οι Τούρκοι σκόπευαν να αναπτύξουν άρματα μάχης, αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, απειλώντας ευθέως και διαρκώς τη Θεσσαλονίκη.
Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη χώρα μας από το έδαφος της τότε Γιουγκοσλαβίας, από αυτό το σημείο, αναγκάζοντας την πατρίδα μας σε συνθηκολόγηση.

Τι αναφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 4 της Συνθήκης των Πρεσπών, «κανένα από τα Μέρη δεν θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται η επικράτειά του κατά του άλλου Μέρους από οιοδήποτε τρίτο κράτος».
Επίσης στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου γίνεται σαφές ότι «κανένα από τα Μέρη δεν θα υποστηρίξει οιεσδήποτε δράσεις οιουδήποτε τρίτου μέρους που στρέφονται κατά της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας του άλλου Μέρους».

Έσπασε το μουσουλμανικό τόξο

Η χώρα μας κατάφερε να σπάσει το μουσουλμανικό τόξο στα βόρεια σύνορά μας, το οποίο στη Βόρεια Μακεδονία «περνάει» μέσα από μερίδα του αλβανικού πληθυσμού και από μια μικρή μειονότητα 80.000 ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι.
Την περασμένη Άνοιξη το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε γραφεία στη Βόρεια Μακεδονία.
Όχι φυσικά για να «ψαρέψει» ψηφοφόρους αλλά για να στρατολογήσει οπαδούς αφοσιωμένους στα «σύνορα της καρδιάς» του Τούρκου προέδρου.
Παράλληλα, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο Νίκος Κοτζιάς, η συμφωνία προλαμβάνει την έξαρση του ισλαμικού εξτρεμισμού, ο οποίος βρήκε τα προηγούμενα χρόνια ευήκοα ώτα μεταξύ των φτωχών μουσουλμάνων.
Δεκάδες εθελοντές ταξίδεψαν από τη Βόρεια Μακεδονία μέσω Τουρκίας στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και υπάρχει η ασφαλής εκτίμηση ότι εάν η χώρα παρέμενε περιθωριοποιημένη την επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να γίνει ένα από τα προπύργια ενός βαλκανικού τζιχάντ δίπλα μας.

«Δένει» στρατιωτικά με την Ελλάδα

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Βόρεια Μακεδονία αποκτά σχέση στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα.
«Τα Μέρη συμφωνούν ότι η στρατηγική τους συνεργασία θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς όπως η γεωργία, η πολιτική προστασία, η άμυνα, η οικονομία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η βιομηχανία, οι υποδομές, οι επενδύσεις, οι πολιτικές σχέσεις, ο τουρισμός, το εμπόριο, η διασυνοριακή συνεργασία και οι μεταφορές» (Αρ. 9 παρ. 1).
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 17, εγκαθιδρύεται αμυντική συνεργασία -εκεί που προηγουμένως έπαιζαν οι Τούρκοι- η οποία προβλέπει συχνές εκατέρωθεν επισκέψεις επισκέψεις και επαφές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, «ενημέρωσης και κοινών στρατιωτικών ασκήσεων» ενώ «ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση προσωπικού».
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία αμέσως μετά το ταξίδι του στην Κύπρο.
Στις νέες ανάγκες στην οργάνωση και στον εξοπλισμό του μικρού στρατού της Βόρειας Μακεδονίας, δεν υπερβαίνει τους 8.000 στρατιώτες, η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόσο σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού τους, όσο και σε θέματα που σχετίζονται με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Αυγή - Στο Κόκκινο 105,5 : τα εμβληματικά ΜΜΕ της Αριστεράς δεν πρέπει να κλείσουν

  Η Αυγή και Στο Κόκκινο 105,5 :το πρόβλημα είναι πολιτικό Η ΑΥΓΗ έχει επιβιώσει σε πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όταν το κόμμα δεν έμ...