Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2019

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Αλέξης Σολομός. Γραμμές και σχέδια

Κείμενα: Αλέξης Σολομός, Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη

Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2018

Σελίδες: 159, με έγχρωμες και α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 12 x 17 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-250-735-3

Τιμή: 17,00 € // στο βιβλιοπωλείο μας 15,30

 

Περιγραφή


 

«Σαν ο θεατής είναι παιδί, τότε και μόνο είναι πολύτιμος. Κι αν τον ξιπάσουμε με αθώα μέσα δεν του κάνουμε κακό. Απεναντίας τού θερμαίνουμε τα νεκρωμένα άκρα της γνήσιας συναισθηματικής του υπόστασης. Χρειάζονται και τα άκρα. Γι’ αυτό ας γίνει παιδί κι ο καλλιτέχνης κι ας παίξει με το κοινό της αίθουσας –ο συγγραφέας, ο ηθοποιός, ο σκηνογράφος, ο σκηνοθέτης, ο μουσικός– ένα λίγο μεγαλύτερο παιδί, ο αρχηγός της συμμορίας, που ξέρει να παίρνει την πρωτοβουλία και να εμψυχώνει τα ομαδικά παιχνίδια».

Μεγάλο μέρος της μακράς ζωής του (1918–2012) ο Αλέξης Σολομός το αφιέρωσε στο θέατρο. Σκηνοθέτης, εισηγητής δραματολογίου, μεταφραστής και διασκευαστής, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός στα νιάτα του, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, σχεδιαστής φωτισμών και ήχων, δάσκαλος ηθοποιών, ιστορικός, μελετητής, λεξικογράφος και στοχαστής της σκηνής, ο Σολομός ήταν στα σίγουρα άνθρωπος του θεάτρου. Κι όπως κάθε άνθρωπος του θεάτρου που σέβεται τον εαυτό του, έζησε κι αυτός αφοσιωμένος στην ολότελα φευγαλέα τέχνη του και μετά το θάνατό του ακολούθησε κι ο ίδιος τη μοίρα της και λησμονήθηκε. Το 2013 η Νίνια Κασσαβέτη και η Αλεξάνδρα Σολομού δώρισαν το αρχείο του πατέρα τους στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

Το αρχείο του Αλέξη Σολομού μας φανερώνει την ιδιαίτερη αγάπη που ο δημιουργός του έτρεφε για το σχέδιο αλλά και την αγάπη του για τη λεπτομερή, τη σχολαστική καταγραφή. Ο Σολομός τραβούσε γραμμές και καταχώριζε, τραβούσε γραμμές και σκιτσάριζε ό,τι τον ενδιέφερε, ό,τι τον έθελγε, ό,τι είχε κάνει κι ό,τι σχεδίαζε να κάνει. Ακολουθώντας τις γραμμές και τα σχέδια του αρχείου, καταθέτουμε εδώ μια πρώτη εικόνα από τις γραμμές που ο Αλέξης Σολομός είχε χαράξει στο θέατρο, μια πρώτη καταγραφή των θεατρικών σχεδίων που είχε καταστρώσει, είτε αυτά ευοδώθηκαν είτε δεν καρποφόρησαν. Η ελπίδα μας είναι πως κάποτε η συνεισφορά του στη θεατρική τέχνη θα βρει στην ιστοριογραφία της σκηνής τη θέση που της αρμόζει.

Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13 (13 Δεκεμβρίου 2018 – 16 Φεβρουαρίου 2019). Είναι εικονογραφημένη με υλικό από το αρχείο του Αλέξη Σολομού και περιέχει εκτενές βιογραφικό του, χρονολογικό κατάλογο του σκηνοθετικού έργου του και τέσσερα κριτικά δοκίμιά του για το θέατρο, που είχαν δημοσιευτεί το 1945 στο περιοδικό Αγγλο-Ελληνική Επιθεώρηση.

●●● / ●●●

 

Το τελευταίο πορτρέτο

Σειρά: ΑΦΕΛΙΑ 7

Κείμενα: Ελιάνα Χουρμουζιάδου

Επιμέλεια: βασιλική Χατζηγεωργίου, Ματθίλδη Πυρλή

Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2019

Σελίδες: 96, με 55 α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 21 x 14 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-960-250-732-2


Περιγραφή
Το παρόν βιβλίο συγκεντρώνει νεκρικά πορτρέτα και φωτογραφίες από επικήδειες τελετές στις οποίες το πρόσωπο του νεκρού καταλαμβάνει κεντρική θέση. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν έκπληξη για όποιον δεν γνωρίζει ότι η φωτογράφηση των νεκρών ήταν σε πολλά μέρη του κόσμου μια αποδεκτή, αν όχι συνήθης, πρακτική από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Στη σημερινή εποχή η συνήθεια να φωτογραφίζονται οι νεκροί πριν από την κηδεία, είτε στο σπίτι είτε στο κοιμητήριο, φαντάζει μακάβρια και εν πολλοίς αδικαιολόγητη. Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής ο σύγχρονος άνθρωπος αντιμετωπίζει τον θάνατο ως εχθρό και αποφεύγει να τον κοιτάξει κατάματα. Αυτό όμως συνιστά μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη, που συντελέστηκε σταδιακά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Πριν συμβεί αυτό, ο θάνατος αποτελούσε οικιακή υπόθεση: οι άνθρωποι πέθαιναν κατά κανόνα στο σπίτι, για τον τάφο τούς ετοίμαζαν οι στενοί συγγενείς τους και η σορός παρέμενε μέχρι την κηδεία εκτεθειμένη κατ’ οίκον. Δεδομένου ότι τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι φωτογραφίζονταν σπανίως, και μόνον εφόσον υπήρχε ειδικός λόγος, ήταν φυσικό οι οικογένειες να ζητούν από τους φωτογράφους ένα τελευταίο πορτρέτο του αγαπημένου τους –συχνά το μοναδικό που θα τους έμενε. Η φωτογραφία γινόταν έτσι συντροφιά και στήριγμα στο πένθος, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η μορφή του νεκρού δεν θα χανόταν από τη μνήμη της οικογένειας και της κοινότητας. Αυτό ίσχυε ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των παιδιών, καθώς την περίοδο εκείνη η θνησιμότητα στις μικρές ηλικίες ήταν υψηλή, γεγονός που αντανακλάται στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού παιδικών νεκρικών πορτρέτων.

Οι περισσότερες λήψεις του ανά χείρας βιβλίου προέρχονται από την ελληνική επικράτεια, χωρίς ωστόσο να λείπουν εικόνες από χώρες των Βαλκανίων, της Δυτικής Ευρώπης και από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για φωτογραφίες που καθεμιά τους αποτελεί τον επίλογο μιας ζωής: σιωπηλές αλλά εύγλωττες, μελαγχολικές και συγχρόνως γεμάτες αξιοπρέπεια.
 

●●● / ●●●

 

Τέχνη και Δημοκρατία

Πρακτικά συνεδρίου

Επιστημονική επιμέλεια: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Παντελής Μπουκάλας, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Κείμενα: Παντελής Μπουκάλας, Φαίη Ζήκα, Παναγιώτης Πούλος, Αντώνης Χατζημωυσής, Βασίλης Βουτσάκης, Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, Λίζυ Τσιριμώκου, Γιάννα Δεληβοριά, Θανάσης Γκιούρας, Michael Löwy, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Κωστάκη, Αμαλία, Εύα Στεφανή, Ελισάβετ Κοτζιά, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Μάρκος Τσέτσος, Γιάννης Κονταράτος, κ.ά

Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2018

Σελίδες: 408, με α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-618-5154-26-4



  http://www.biblionet.gr/images/covers/b234511.jpg

Περιγραφή

  Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα των ομιλιών που εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου "Τέχνη και Δημοκρατία", το οποίο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 7-9 Δεκεμβρίου 2017.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 



●●● / ●●●

 

Κωνσταντίνος Τσάτσος

Κείμενα: συλλογικό

Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2018

Σελίδες: 116

Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-618-5154-29-5



 



Η έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις της ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 12 Οκτωβρίου 2017 στη μνήμη του Κωνσταντίνου Τσάτσου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τον θάνατό του. Οι Παύλος Σούρλας, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Κώστας Σταμάτης, παρουσιάζουν την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία καθώς και το πλούσιο συγγραφικό έργο, ιδίως το φιλοσοφικό, που σημάδεψε την ελληνική φιλοσοφική παραγωγή για δεκαετίες. Οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Σπύρος Βλαχόπουλος, σκιαγραφούν την πορεία του Κωνσταντίνου Τσάτσου ως πολιτικού, τις κατά καιρούς συνεργασίες του αλλά και τις θέσεις που υιοθέτησε σε σημαντικές στιγμές της πολιτικής ζωής της χώρας. 
 



●●● / ●●●

 

Νίκος Βέης. Ο σοφός της λεπτομέρειας

Κείμενα: συλλογικό

Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2018

Σελίδες: 70

Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-618-5154-25-7



 

Περιγραφή

  Η έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του αφιερώματος που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 18 Ιανουαρίου 2018. Οι Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, Τόνια Κιουσοπούλου, Βενετία Αποστολίδου και Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επιχειρούν να περιγράψουν την πνευματική διαδρομή του Νίκου Βέη και να αποτιμήσουν την ακαδημαϊκή του προσφορά, ως κορυφαίου βυζαντινολόγου και νεοελληνιστή, ο οποίος υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές της συγκρότησης του πεδίου της νεοελληνικής φιλολογίας τον 20ό αιώνα, αναδεικνύοντας πηγές και συγγράφοντας πολυάριθμες μελέτες που τεκμηριώνουν τη συνέχεια του βυζαντινού με τον νέοελληνικό πολιτισμό.





●●● / ●●●

 

Κώστας Κάππος

Κείμενα: συλλογικό

Αθήνα, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2018

Σελίδες: 55, με α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-618-5154-28-8



 

Περιγραφή

Η έκδοση περιλαμβάνει τις εισηγήσεις της ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 2 Οκτωβρίου 2017 στη μνήμη του Κώστα Κάππου. Οι Απόστολος Κακλαμάνης, Γιώργος Λαμπρούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Φοίβος Προύντζος, παρουσιάζουν «τον ηθικό αγωνιστή και ιδεολόγο», «τον χρήσιμο άνθρωπο», «τον συνεπή ιδεολόγο κομμουνιστή», αλλά και τη ζωή και το έργο του Κώστα Κάππου. Η έκδοση συμπληρώνεται από χρονολόγιο με ενδεικτικές φωτογραφίες, που παρουσιάστηκαν στην έκθεση τεκμηρίων που συνόδευε την εκδήλωση.
 




●●● / ●●●

 

Κωνσταντίνος Γαρίτσης

Το πορτρέτο ενός Κόσμου. Έλλη Λαμπρίδη, Μέρες του Ωδείου (1910-1912)

Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών / Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη Έλλης Λαμπρίδη, 2018

Σελίδες: 506, με α/μ εικόνες

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.           

ISBN χαρτόδετου: 978-960-404-350-7


Περιγραφή

Ανάμεσα στα γραπτά της Έλλης Λαμπρίδη ξεχωρίζει η ως τώρα ανέκδοτη λογοτεχνική αυτοβιογραφία της "Μέρες του Ωδείου", με θέμα τα εφηβικά της χρόνια 1910-1912. Ξεχωρίζει για την εκ των ένδον εικόνα της ίδιας, αλλά και ενός ολόκληρου κόσμου: της αστικής Αθήνας των αρχών του 20ού αιώνα. Το Ωδείο Αθηνών -ο χώρος, τα μαθήματα, οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές-είναι το κεντρικό σκηνικό' κάποτε πάλι η δράση μας μεταφέρει στο Γυμνάσιο, την οικογενειακή ζωή, το Πανεπιστήμιο. Οι ήρωες είναι καθημερινοί άνθρωποι αλλά και ιστορικές προσωπικότητες όπως ο συμφοιτητής της πρωταγωνίστριας Γιάννης Μηλιάδης, ο οικογενειακός φίλος Στέφανος Δραγούμης, τότε πρωθυπουργός, ή ο συμμαθητής της στο Ωδείο Δημήτρης Μητρόπουλος.
 



●●● / ●●●

 

Φάνης Ι. Κακριδής

Αριστοφάνους Όρνιθες

Ερμηνευτική έκδοση-ανανεωμένη

Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019

Σελίδες: 396

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.           

ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-536-8



 

Περιγραφή

 

●●● / ●●●

 

Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας; Αναζητήσεις και αγωνίες Ελλήνων λογοτεχνών του Μεσοπολέμου

Τιμητικός τόμος για τον Peter Mackridge

Διεθνές συνέδριο προς τιμήν του Peter Mackridge (Καλαμάτα, 18-19 Μαΐου 2017)

Αθήνα, Εκδόσεις Νεφέλη, 2018

Επιμέλεια: Ελένα Κουτριάνου, Έλλη Φιλοκύπρου

Κείμενα: συλλογικό

Σελίδες: 483

Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.           

ISBN χαρτόδετου: 978-960-504-219-6


Περιγραφή



Οι λογοτέχνες που πρωτοεμφανίζονται στην εικοσαετία του Μεσοπολέμου (1918-1939) -μια περίοδο πολύμορφων κρίσεων που παρουσιάζει πολλές αναλογίες με τη σημερινή- βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλα ερωτήματα αναφορικά με τον ρόλο της λογοτεχνίας στο κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι, την επικοινωνιακή της λειτουργία ή δυσλειτουργία, τις ιδεολογικές της παραμέτρους, τη σχέση της με τις άλλες τέχνες, όπως και τη σχέση του δημιουργού με το κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, την εποχή αυτή δοκιμάζονται εκφραστικοί τρόποι, ανασημασιοδοτούνται μορφικά στοιχεία, αρθρώνονται διάλογοι ανοιχτοί ως τις μέρες μας.

Τιμώντας τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Peter Mackridge, τριάντα μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας φωτίζουν ποικίλες εκφάνσεις της υπαρξιακής αβεβαιότητας, της αγωνίας, αλλά και της τόλμης που χαρακτηρίζουν τη λογοτεχνική παραγωγή μιας εποχής η οποία μας σημαδεύει εξακολουθητικά.


●●● / ●●●

 

Νικόλαος Κ. Πολυζώης

Πάνω στις ράγες. Σχέδια του τροχαίου υλικού των σιδηροδρόμων Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ)

Αθήνα, Εκδόσεις Μένανδρος, 2018

Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά / αγγλικά)

Μετάφραση: Άγγελος Γκίκας, John Carr

Σελίδες: 172, με έγχρωμες εικόνες

Διαστάσεις: 29,5 x 24 εκ.

ISBN χαρτόδετου: 978-618-5033-89-7


Περιγραφή
Στο λεύκωμα παρουσιάζονται σε 81 σχέδια εξαιρετικής ποιότητας και πιστότητας, το σύνολο σχεδόν των συρμών (Ατμάμαξες, Ντιζελάμαξες, Βαγόνια και Αμαξοστοιχίες) που κινήθηκαν στο δίκτυο των Σ.Π.Α.Π. από την έναρξη λειτουργίας τους μέχρι και την κατάργησή του το 2011. Επίσης δίνονται συνοπτικά ιστορικά και τεχνικά στοιχεία για όλο το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις. Μία συλλεκτική έκδοση για τους φίλους του τρένου και όχι μόνο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: