Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2019

Παιδεραστία "με τη χάρη του Θεού": το αιώνιο άγος της Καθολικής Εκκλησίας


https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2019/09/285616-vatican.jpg

(Ρωμαιο)Καθολική σήψη


«Δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για αυτές τις κακοποιήσεις ανήλικων παιδιών. Ταπεινά και θαρραλέα πρέπει να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κακό» είπε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος στην τετραήμερη ιστορική Σύνοδο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό, με θέμα τη σεξoυαλική κακoπoiηση αvηλίκωv, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.
Τα δεκάδες σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν σε πολλές χώρες, τα χιλιάδες -κανείς δεν ξέρει πόσα- θύματα οδήγησαν την Καθολική Εκκλησία σε αυτήν την πρώτη στην ιστορία της, Σύνοδο-ομολογία για το σκοτεινό μυστικό, για την παιδεραστία και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, που επιμελώς συγκαλύφθηκε συστηματικά επί δεκαετίες τώρα. Η ομερτά έσπασε αλλά λογική εξήγηση επίσημα δεν δόθηκε, ούτε το κακό νικήθηκε. Πολλοί νέοι  έφτασαν στην Ρώμη από διάφορες ιταλικές πόλεις για να διηγηθούν την ιστορία τους, αλλά οι οργανώσεις των θυμάτων δεν ικανοποιήθηκαν από τις υποσχέσεις του Πάπα Φραγκίσκου, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα, λόγια του αέρα.
Διαβάστε Επίσης: Με τη χάρη του Θεού...
Συστημικό το πρόβλημα 
Οι κατηγορίες, οι καταγγελίες και οι έρευνες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από Καθολικούς ιερείς άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πολλές από αυτές αφορούσαν υποθέσεις στις οποίες κάποιος ιερέας, μοναχός ή αξιωματούχος της Εκκλησίας κατηγορήθηκε για κατάχρηση για δεκαετίες. Οι εν λόγω ισχυρισμοί προέρχονταν συνήθως από ενήλικες ή μεγαλύτερους νέους, αρκετά χρόνια μετά την κακοποίηση που συνέβη. Η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας αρκετές φορές κάλυψε τα γεγονότα και μετακίνησε τους ιερείς που είχαν κακοποιήσει ανηλίκους σε άλλες ενορίες, όπου και συνέχισαν την κακοποίηση.
Την δεκαετία του 1990, οι περιπτώσεις άρχισαν να εμφανίζονται στο φως της δημοσιότητας σε χώρες όπως την Ιρλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του 1990, συνέβαλε στο ξετύλιγμα του μαύρου κουβαριού και από το 2010 αυτό έφτασε στην Ευρώπη και την Αυστραλία.
Από το 2001 έως το 2010, η Αγία Έδρα, το κεντρικό διοικητικό όργανο της Καθολικής Εκκλησίας, εξέτασε καταγγελίες σχετικές με παιδική σεξουαλική παρενόχληση που αφορούν περίπου 3.000 ιερείς. Οι περιπτώσεις αυτές αποτυπώνουν ένα παγκόσμιο μοτίβο μακροχρόνιας σεξουαλικής κακοποίησης, δύσκολο να μετρηθεί. «Σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει παντού όπου η Καθολική Εκκλησία διαθέτει οργανωμένες δομές», λέει στη Deutsche Welle ο ιερέας Χανς Τσόλνερ, γερμανός θεολόγος, ψυχολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Παιδικής Προστασίας στο παπικό Πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα της Ρώμης.
«Δεν πρόκειται δυστυχώς μόνο για μερικά κρούσματα, αλλά για ένα συστημικό πρόβλημα, που απαιτεί διαφορετική στάση της Εκκλησίας απέναντι στους παθόντες και στις απαιτήσεις τους για βοήθεια και καταβολή αποζημιώσεων. Στη συνάντηση θα γίνουν και συζητήσεις για νομικές συνέπειες, ακόμη και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο» υποστηρίζει ο Ματίας Κατς υπήρξε ο ίδιος θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερωμένο στη Σχολή Ιησουιτών Canisius, στο Βερολίνο. Σήμερα είναι εκπρόσωπος των θυμάτων του σχολείου. 
To «Μυστήριο του κακού»
Στην ομιλία του προς τους σχεδόν 200 ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που είχαν συγκεντρωθεί στη Ρώμη, ο Ποντίφικας χαρακτήρισε «τερατώδες» και «μυστήριο του κακού» το φαινόμενο των παιδόφιλων ιερέων, παραδέχτηκε ότι «προστατέψαμε παιδεραστές κληρικούς», υποστήριξε πως «ένας ιερέας ο οποίος ευθύνεται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι όργανο του Σατανά», ξεκαθάρισε ότι «στο μέλλον δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή για καμία απολύτως κακοποίηση των ανηλίκων» και έκανε έκκληση για μια συνολική μάχη ενάντια σε ένα έγκλημα που πρέπει να «σβηστεί από το πρόσωπο της γης».

Η Ρωμαιοθολική Εκκλησία κατέστρεψε φακέλους για τους δράστες σεξουαλικών κακοποιήσεων στις τάξεις της, παραδέχθηκε ο Γερμανός καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, στενός σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου.
«Η διοίκηση δεν συνέβαλε στην εκπλήρωση της αποστολής της Εκκλησίας αλλά, αντίθετα, την κατέπνιξε, τη δυσφήμισε και την κατέστησε αδύνατη. Φάκελοι που θα μπορούσαν να είχαν τεκμηριώσει αυτές τις τρομερές πράξεις και να δηλώσουν τα ονόματα των υπευθύνων καταστράφηκαν ή δεν σχηματίστηκαν καν», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής επισκοπικής συνέλευσης. «Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και νέων οφείλονται, σε έναν όχι αμελητέο βαθμό, στην κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο της διοίκησης», είπε ο Γερμανός καρδινάλιος και τόνισε την ανάγκη η Εκκλησία να έχει μια διοίκηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα της.
«Δικονομίες και διαδικασίες που εγκαθιδρύθηκαν για τη δίωξη των αδικημάτων εκ προθέσεως δεν τηρήθηκαν, μάλλον διαγράφτηκαν και αγνοήθηκαν. Τα δικαιώματα των θυμάτων, στην πραγματικότητα, ποδοπατήθηκαν και αφέθηκαν στα προσωπικά καπρίτσια κάποιων ατόμων», υπογράμμισε ο καρδινάλιος Μαρξ και επισήμανε πως «η αρχιερατική εχεμύθεια» που προβαλλόταν συχνά από την Εκκλησία δεν δικαιολογείτο απέναντι στις περιπτώσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων που διέπραξαν μέλη της. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό καρδινάλιο, ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν εξεταστεί από τα δικαστήρια της Εκκλησίας και οι λεπτομέρειες αυτών των περιπτώσεων πρέπει να δημοσιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.
«Μετά από αυτή τη Σύνοδο κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. Πλέον όλοι πρέπει να δράσουν» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Ολερίχ.
Ολοκληρώνοντας, η Σύνοδος αποφάσισε να δημιουργηθούν νέες επιτροπές ελέγχου κατά της παιδεραστίας με την συμμετοχή ιερέων, αλλά και λαϊκών, στις χώρες όπου υπάρχει ουσιαστική παρουσία καθολικού κλήρου και πιστών, να ενισχυθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και την τιμωρία της σεξουαλικής κακοποίησης και να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η ηλικία του ανήλικου, που σήμερα είναι τα 14 έτη.
Μηδενική ανοχή στις κακοποιήσεις. Αυτό είναι θεωρητικά το συμπέρασμα της Συνόδου. «Τα θύματα ήταν στο επίκεντρο αυτής της συνάντησης. Γι αυτούς συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ. Η μηδενική ανοχή είναι το μέλλον της Εκκλησίας» λέει ο Τόμας Ροζίκα, σύμβουλος επικοινωνίας του Βατικανού.

Η «κραυγή, όσων ζητούν δικαιοσύνη»
«Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα ακούσει την κραυγή, όσων ζητούν δικαιοσύνη», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά ως φαίνεται ούτε οι κραυγές υποχώρησαν, ούτε δικαιοσύνη αποδόθηκε.
Τα θύματα λένε πως περίμεναν πολύ πιο ξεκάθαρα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου και όχι λόγια του αέρα. «Δεν μπορείς απλά να αλλάξεις μια νοοτροπία λέγοντας πως πρέπει να γίνει συζήτηση. Οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόσει η εκκλησία είναι απλοί. Και τους λέμε εδώ και χρόνια. Όπως τους λέει και ο Πάπας αλλά δεν κάνει τίποτα για αυτό» λέει ο Πίτερ Σόντερς, μέλος της ECA, οργάνωσης για τα θύματα κακοποιήσεων από την Εκκλησία, την ίδια ώρα που θύματα παιδεραστών ιερέων διαδήλωναν στους δρόμους της Ρώμης, καταγγέλλοντας ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου αυτής είναι ανεπαρκή.
Μάλιστα, προειδοποίησαν ότι πρόκειται για ένα ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο και ζήτησαν, έστω και στο μέλλον, να μπορέσουν να συναντηθούν με τον ποντίφικα και τους στενότερους συνεργάτες του, για να του ζητήσουν να αποκλείσει από την εκκλησιαστική κοινότητα τους παιδόφιλους, αλλά και όλους όσους, επί τόσες δεκαετίες, τους βοήθησαν και τους πρόσφεραν συγκάλυψη.
Κάποιες από τις οργανώσεις θυμάτων χαρακτήρισαν τη Σύνοδο ως ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων με στόχο τον εξαγνισμό της εικόνας την Καθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως και η οποία έχει αμαυρωθεί από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ανατρέχουν σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν.
Ο Πίτερ Ίσλεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ending Clergy Abuse», η οποία συγκεντρώνει κάτω από την ομπρέλα της ακτιβιστές από διαφορετικές χώρες, διαμήνυσε ότι η οργάνωση θα απαιτήσει από τον Πάπα Φραγκίσκο να υιοθετήσει μια στάση μηδενικής ανοχής λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα κατά των παιδόφιλων. Ανάμεσα στα αιτήματα των θυμάτων είναι η δημιουργία μιας «Επιτροπής Αληθείας» του Βατικανού, ή άρση της αγαμίας των κληρικών, η δημοσιοποίηση των αρχείων της Εκκλησίας για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανά τον κόσμο, ο εκδιωγμός ιερέων που εμπλέκονται σε σεξουαλικά σκάνδαλα αλλά και όσων τους συγκαλύπτουν και η προώθηση των υποθέσεων που αποκαλύπτονται στις κατά τόπους αρχές, ώστε οι υπαίτιοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και να μην τους επιβάλλεται «αιώνια μεταμέλεια και προσευχή», ως είθισται.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...