Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2019


https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2019/08/285244-stigmiotupo_2019-02-20_6.58.51_m.m..jpg

Ο Τεν - Τεν και η «Μακεδονία»


Θα μπορούσε κάποιος να πει: Πάει τρελάθηκε αυτός... Τι σχέση έχει ο Τεν Τεν με το κρατίδιο βόρεια των συνόρων μας που επισήμως αποκαλείται FYROM αλλά η μισή γή το φωνάζει "Μακεδονία";
Και όμως έχει, έχει...
Το έτος 1954 κυκλοφορεί το κόμικ της σειράς Τεν Τεν με τίτλο: "Υπόθεση Τουρνεσόλ".

Στο κόμικ αυτό κάποιοι πράκτορες μιας ξένης χώρας έρχονται να σκοτώσουν τον καθηγητή Τουρνεσόλ (στενό φίλο του Τεν Τεν) και να κλέψουν την εφεύρεση του, γιατί έχει εφεύρει μια μηχανή υπερήχων που σπάει όλα τα τζάμια σε μια σεβαστή ακτίνα τριγύρω. Γίνονται όμως αντιληπτοί και στην προσπάθεια τους να διαφύγουν πέφτει του ενός ένα πακέτο από τσιγάρα από την τσέπη του. Και ω, του θαύματος ο Τεν Τεν ανακαλύπτει ότι το πακέτο τσιγάρων είναι από μια χώρα με το όνομα ...ποιο όνομα πιστεύετε;;;
Καλά μαντέψατε: Μακεδονία! γραμμένο στα σλάβικα.

Εγώ λοιπόν έχω όλα τα τεύχη του Τεν Τεν και προχτές κάπου στο φατσοβιβλίο πέτυχε το μάτι μου μια δημοσίευση ακριβώς με αυτό το θέμα. Είπα λοιπόν δεν μπορεί θα το ερευνήσω... και να λοιπόν που είχανε δίκιο! Το συγκεκριμένο τεύχος το είχα διαβάσει 1000 φορές και ποτέ δεν συνειδητοποίησα τί διάβαζα. Σκανάρισα λοιπόν την σελίδα και την επισυνάπτω ως πειστήριο.
Βρήκα επίσης στο youtube το αντίστοιχο επεισόδιο όπου από το 12:00 λεπτό και μετά φαίνεται ακριβώς το ίδιο...

Και μετά κάθομαι και σκέφτομαι και νιώθω πολύ ηλίθιος που το 1992 έτρεχα στο συλλαλητήριο πιστεύοντας ότι κανένας άλλος στον κόσμο δεν ονομαζόταν (αυτοαποκαλούνταν) "Μακεδόνας" και "Μακεδονία" παρά μόνο εμείς εδώ. Και ξέρετε γιατί το νιώθω; Γιατί η χώρα μου αποφάσισε δεκαετίες ολόκληρες να μην δημοσιοποιήσει το θέμα, βολευόμενη από την ύπαρξη του σιδηρούν παραπετάσματος και της ομερτά με την Γιουγκοσλαβία.
Αν λοιπόν ένα Βέλγος! …ακούστε: Βέλγος! Την δεκαετία του ’50 αποκαλούσε την περιοχή αυτή Μακεδονία, τότε σκέφτομαι πόσο ανόητα είναι τα σημερινά συλλαλητήρια… Όχι ανόητα γιατί υπερασπίζονται την ελληνική αρχαιότητα της Μακεδονίας αλλά ανόητα γιατί το κύριο σύνθημα τους έχει εκφυλιστεί στο «όχι στο συνθετικό Μακεδονία» αντί να συγκεντρωθεί γύρω από την εξάλειψη του αλυτρωτισμού με διεθνείς και διακρατικούς όρους-συμφωνίες και στην εγκατάλειψη κάθε σφετερισμού της αρχαίας ιστορίας σε ιστορικό, εκπαιδευτικό και πολιτικό επίπεδο.
Αυτή είναι η αλήθεια κυρίες και κύριοι και καμία άλλη. Όλα αυτά που γίνονται σήμερα έπρεπε να είχαν γίνει το 1949 με την λήξη του εμφυλίου. Και όχι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας βυθίζοντας έναν ολόκληρο λαό (ναι εμάς τους Ελληνάρες εννοώ) στην άγνοια επί δεκαετίες. Για πολλούς λόγους λοιπόν δεν πήγα στο συλλαλητήριο προχτές αλλά σήμερα με αυτήν μου την έρευνα διαλύθηκαν και τα τελευταία μου ψήγματα αμφιβολιών που είχα σχετικά με την μη προσέλευση μου.
Και φυσικά δεν θέλω άλλοι να σφετερίζονται την αρχαία ιστορία που αποδεδειγμένα μας ανήκει. Ότι επιχειρήματα και να πει η άλλη πλευρά, οι αιώνες είναι αμείλικτοι. Αλλά έχω καταλάβει όμως ότι μετά τον 7ο αιώνα μ.Χ. (χρονολογία καθόδου των Σλάβων στην Βαλκανική) οι βόρειοι γείτονες μας κατοικοεδρεύουν σε μια ευρύτερη περιοχή που όντως αποτελεί μέρος περιοχής που αποκαλούνταν παλαιότερα «Μακεδονία». Και ναι για κάποια χρόνια αναφέρθηκαν και σαν Vardarska. Είμαι σίγουρος ότι το κρατίδιο τους αποτελεί καθαρή κατασκευή του Τίτο, όχι όμως ως προς την γεωγραφική του ονομασία αλλά ως προς την εθνική συνείδηση και την εθνοτική σύνθεση: έθνος Μακεδόνων δεν υπήρξε ποτέ, ούτε μακεδονική συνείδηση παρά μόνο γεωγραφική προέλευση. Παραθέτω χάρτες ξένων μελετητών καθώς και απογραφές (μετά από χρόνια έρευνας που έχω κάνει) που αποδεικνύουν σε εποχές παλαιότερες του Τίτο, την ονομασία «Μακεδονία» της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης δίνουν και τα ονόματα Vardarska αλλά και Paeonia (Παιονία) ενώ παράλληλα αποκλείουν σε βάθος δεκαετιών την εθνοτική δήλωση «Μακεδόνας».

Χάρτης προσδοκόμενων συνόρων 1914

Γαλλικός χάρτης εθνοτικών ομάδων 1914

Χάρτης μεταβολών συνόρων 1914

Χάρτης του 1849 της ευρύτερης περιοχής "Μακεδονία"

Χαρακτηριστικό γραμματόσημο "Vardarska"
Συμπέρασμα: Πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να εστιάσουμε στον αλυτρωτισμό εξασφαλίζοντας ξεκάθαρες ρήτρες εγκατάλειψης του. Εθνική συνείδηση οι γείτονες ήδη έχουν, σχεδόν κανένας δεν ζει πλέον στο κρατίδιο των Σκοπίων που να θυμάται εποχές «Vardarska» και άρα αυτό το παιχνίδι έχει χαθεί. Ο αγώνας έπρεπε να δοθεί το 1949 και όχι τώρα. Διαφωνώ κάθετα με αυτούς που αντιτίθενται τελείως στο συνθετικό «Μακεδονία» διότι αυτό έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες όπως αποδεικνύεται και από τις εικόνες που παρέθεσα και αποτελεί απλά μέρος μιας μάχης με τους δικούς μας δαίμονες. Μάλιστα αν πετύχουμε να υπάρχει σύνθετη ονομασία και όχι σκέτο όνομα «Μακεδονία» (όπως μέχρι πρότινος θέλανε διακαώς οι γείτονες μας) τότε θα το θεωρήσω ως ένα τεραστίων διαστάσεων come back και άρα νίκη της ελληνικής διπλωματίας σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο εδώ και 70 χρόνια…
Τεν Τεν ευτυχώς που υπάρχεις και μας ανοίγεις τα μάτια… όσο και αν μας πληγώνει αυτό…
* Ένας ντόπιος Σερραίος, γηγενής Μακεδόνας από παππού και γιαγιά που πονάει η ψυχή του με αυτά που ισχυρίζονται οι γείτονες μας και φουσκώνει και θυμώνει και ξεφυσά… μα… μα, ζει στο σήμερα και έχει καταλάβει ότι το ζήτημα αυτό πλέον όσο είναι ανοιχτό κάνει τις εθνικές πληγές μας μεγαλύτερες και όχι μικρότερες…
Χρήσιμες πηγές ενημέρωσης:
1. Ο ελληνικός αγώνας στην Μακεδονία - Douglas Dakin, Εκδόσεις Κυριακίδη 1996
2. Μακεδονικό - Η περιπέτεια ενός ονόματος από το 1850 εώς σήμερα, Ελευθεροτυπία (Ιστορικά) 2011
3. Οι Έλληνες σλαβόφωνοι της Μακεδονίας - Ιωάννης Χολέβας, Εκδόσεις Πελασγός 1999
4. Εμείς οι Μακεδόνες - Ν. Ι. Μέρτζος, Λεβαντής Α.Ε. 1992
5.Αγώνες στον ελληνικό βορρά, Μακεδονία 1862-2007, Γεώργιος Παπαβύζας, Εκδόσεις Συμμετρία 2006
br />

Δεν υπάρχουν σχόλια: