Κυριακή, Φεβρουαρίου 17, 2019



Ρ. Τσώρτσιλ: Πέθανε ο τελευταίος επιζών της «Μεγάλης

Ρ. Τσώρτσιλ: Πέθανε ο τελευταίος επιζών της «Μεγάλης Απόδρασης»

See: Last real life Great Escape prisoner dies aged 99 - BBC News

Ο Ντικ Τσώρτσιλ ήταν κρατούμενος των Ναζί στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν ένας από τους 76 που απέδρασαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ ΙΙΙ.https://www.squaducation.com/sites/default/files/723083f48b9d81a3c657cee8a11259d0_0.jpg
Αποτέλεσμα εικόνας για Stalag Luft IIIΤο συγκεκριμένο στρατόπεδο φημιζόταν για τα πανίσχυρα μέτρα ασφαλείας, αλλά μια ομάδα περίπου 600 κρατουμένων βοήθησαν για να υλοποιηθεί ένα απίστευτο σχέδιο, εμπνευστής του οποίου ήταν ο Βρετανός αξιωματικός της βασιλικής αεροπορίας, Roger Bushel (1910-1944) : να σκάψουν τούνελ.
Roger Bushell1.jpg
Ο Βρετανός σκέφτηκε ότι σε περίπτωση που οι Γερμανοί ανακάλυπταν το ένα, δεν θα διανοούνταν ότι  οι αιχμάλωτοι δούλευαν εξίσου συστηματικά για να ανοίξουν δυο διαφορετικά ακόμα τούνελ. Χρησιμοποιώντας οτιδήποτε υπήρχε διαθέσιμο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, κατάφεραν να σκάψουν τρία τούνελ. Τα ονόμασαν Τομ, Ντικ και Χάρι. Η μεγάλη απόδραση έγινε τη νύχτα 24 προς 25 Μαρτίου 1944. Επιλέχθηκε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι. 
Από όσους βοήθησαν για τα τούνελ, δεν μπορούσαν να φύγουν όλοι. Επιλέχθηκαν αυτοί που είχαν αξιόπιστα χαρτιά και γνώριζαν γερμανικά. Το σχέδιο ήταν να βγουν από το στρατόπεδο με πολιτικά ρούχα και χαρτιά. Τελικά 76 άτομα έφυγαν από το τούνελ Χάρι που είχε μήκος 102 μέτρα και βάθος 8,5 μέτρα.Σχετική εικόνα
Όμως η ελευθερία κράτησε λίγο. Από αυτούς, οι 73, μεταξύ τους και ο Τσώρτσιλ, συνελήφθησαν από τους Γερμανούς μέσα σε τρεις ημέρες. Οι 50 εκτελέστηκαν κατόπιν διαταγής του ίδιου του Χίτλερ. Όταν οι Γκεσταπίτες μπήκαν στο στρατόπεδο για έρευνα, έμειναν έκπληκτοι από αυτό που αντίκρυσαν. Ο περισσότερος εξοπλισμός του στρατοπέδου είχε εξαφανιστεί. Καρέκλες, τραπέζια, καλώδια, κρεβάτια, μαχαιροπήρουνα και πολλά άλλα αντικείμενα είχαν χρησιμοποιηθεί για το μεγάλο σχέδιο.
Ο Τσώρτσιλ σώθηκε επειδή οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχε συγγένεια με τον Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ. Όμως δεν είχε.
Η λεγόμενη «Μεγάλη Απόδραση» αποδόθηκε σε ταινία του 1963 όπου πρωταγωνιστούσαν ο Σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο και ο Στιβ Μακ Κουίν.Αποτέλεσμα εικόνας για «Μεγάλη Απόδραση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: