Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2019



ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΞΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΧΛΟ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , ΤΟ 1876


https://tetysolou.files.wordpress.com/2018/04/ceb5cf81cf81ceafcebacebfcf82-ceaccebccf80cebfcf84cf84.jpg

 Ο τάφος του Γερμανού προξένου υπάρχει έως σήμερα στο κεντρικό κοιμητήρια της πόλης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΕΝΟΣ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑΤΟς

Η σφαγή των Προξένων (μέρος 1ο) - Thessaloniki Arts and Culture

Η σφαγή των Προξένων (μέρος 2ο) - Thessaloniki Arts and Culture

Το σώμα του Γάλλου προξένου  αμέσως μετά το λιντσάρισμα

 

 

 Το λιντσάρισμα των προξένων από τον μαινόμενο Τουρκικό όχλο σε γκραβούρα Γαλλικού περιοδικού

 

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

 

Ήταν Σάββατο 6 Μαΐου του 1876, όταν όχλος μουσουλμάνων κατέσφαξε στο Σαατλί τζαμί της Θεσσαλονίκης τον επίτιμο πρόξενο της Πρωσίας Ερρίκο Άμποτ και το Γάλλο πρόξενο Jules Moulin. 
Αφορμή στάθηκε η απαγωγή μιας νεαρής χριστιανής σλαβομακεδόνισσας, της Στεφάνας, από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης την προηγούμενη μέρα, πιθανότατα από ομάδα Ελλήνων που ήθελαν να αποτρέψουν τον εξισλαμισμό της. 
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων είχε ο Emin εφέντης, μέλος του Μεγάλου Συμβουλίου του βιλαετίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θέλησε να εντάξει την κοπέλα στο χαρέμι του. Αντιδρώντας στην απαγωγή της, ξεσήκωσε τους φανατικούς μουσουλμάνους με αποτέλεσμα τα όσα συνέβησαν στο Σαατλί τζαμί. 
Η σφαγή αυτή συντάραξε τη Θεσσαλονίκη και την Ευρώπη, ενώ παράλληλα επέδρασε πολύ αρνητικά στις σχέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής. Αποτέλεσμα εικόνας για l'assassinat de consuls au salonique
Η εξιστόρηση των συμβάντων γίνεται σε χρονολογική σειρά και κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. Καλύπτει όσα προηγούνται της απαγωγής καθώς και τα της απαγωγής, ακολουθούν τα γεγονότα της 6ης Μαΐου και τέλος αναφέρονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα από την 7η Μαΐου έως την 21η Αυγούστου (συλλήψεις, ανακρίσεις, τιμωρίες), οπότε και επιβλήθηκαν οι ποινές στους εμπλεκόμενους Οθωμανούς αξιωματούχους. 
Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από προξενικές εκθέσεις, ανακρίσεις και εφημερίδες της εποχής (ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες). Το βιβλίο αφορμάται από τη σφαγή της 6ης Μαΐου, αλλά εξετάζει και το ιστορικό υποβάθρο που επικρατούσε στα Βαλκάνια την εποχή εκείνη, καθώς και τις επιπτώσεις των όσων συνέβησαν.
 *****************************************
 Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Μέγας
 Ο Γιάννης Μέγας γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Εργάστηκε ως μηχανικός στην Αγγλία, τη Νιγηρία και την Αθήνα και το 2000 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και 30 χρόνια συλλέγει υλικό με θέμα τη Θεσσαλονίκη για την περίοδο 1850-1950, που αποτελείται από οτιδήποτε έχει ως βάση το χαρτί, δηλαδή καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, γκραβούρες, βιβλία, περιοδικά, χάρτες, μετοχές, διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα θεάτρου και κινηματογράφου, επιστολόχαρτα κ.ά. Έχει συγγράψει ένδεκα βιβλία με θέματα πάντοτε σε σχέση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας εικονογράφηση από το υλικό της συλλογής του.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ /THE EDGE OF LOVE: ο ποιητής Ντίλαν Τόμας ανάμεσα σε δύο γυναίκες

  ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ THE EDGE OF LOVE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αισθηματική ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : 2008 ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Μ. Βρετανία ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11...