Τρίτη, Νοεμβρίου 13, 2018

Η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μπορεί να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων απέναντι στη φασιστική απειλή και την κοινωνική αδικία

https://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2018/46/277602-screen_shot_2018-11-12_at_3.10.14_m.m..jpgΠολυτεχνείο 1973: Η μνήμη της εξέγερσης να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων


Στις 17 Νοέμβρη 2018 συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ηρωική, αιματηρή εξέγερση της νεολαίας στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, αλλά και από ανάλογες αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, γεγονότα που εκφράζουν όχι μόνο τη διαχρονική αντίσταση των νέων απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης αλλά και τη διεκδίκηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Πιστεύουμε ότι αυτό το ατίθασο, εξεγερτικό πνεύμα που διακρίνει ιδιαίτερα τους κοινωνικούς αγώνες της νεολαίας, πρέπει να αναδειχθεί με αφορμή τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, καθώς, παραφράζοντας τον ποιητή, “από τα πολλά μαλάματα - και τα στερεότυπα, θα προσθέταμε - κινδυνεύει το πρόσωπό του”.  Έτσι μόνον η μνήμη της εξέγερσης  μπορεί να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων απέναντι στη φασιστική απειλή και την κοινωνική αδικία.
Στο πνεύμα αυτό, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (Σ.Φ.Ε.Α.), ως φυσικός και θεσμικός φορέας της αντιδικτατορικής αντίστασης, πρoγραμμάτισε τις παρακάτω εκδηλώσεις-δράσεις στη Θεσσαλονίκη με θέμα: Νοέμβρης ‘73 και τα «άλλα Πολυτεχνεία»: Η νεολαία στην πρώτη γραμμή των αγώνων
1. την πραγματοποίηση εκθέσεων  με φωτογραφικά  ντοκουμέντα  από την αντιδικτατορική αντίσταση σε πολιτιστικούς χώρους τεσσάρων  δήμων της πόλης μας, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση ιδιαίτερα των μαθητών/τριών:
-Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας,
- Θέατρο οδού Χηλής στην Καλαμαριά
- Αίθουσα Τέχνης πρώην Δημαρχείου Νεάπολης
- Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης

Υπενθυμίζουμε ότι, ήδη στο κέντρο της πόλης, στο Πολεμικό Μουσείο, λειτουργεί ο ‘’Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση’’ με μόνιμη - επισκέψιμη έκθεση τεκμηρίων και με ξεναγούς διαπιστευμένους / ες εκπροσώπους του Συνδέσμου μας.
2. τη συμμετοχή των μελών του ΣΦΕΑ 1967-1974 στις σχολικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και σε ιστορικούς περιπάτους στα “τοπία” της αντιδικτατορικής αντίστασης στη Θεσσαλονίκη (κρατητήρια, φυλακές κλπ.).
4. τη διοργάνωση εκδήλωσης-συζήτησης την Παρασκευή 16-11-2018, στις 6μ.μ.,  στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός της ΔΕΘ, με μαρτυρίες αγωνιστών φοιτητών από τα «άλλα-άγνωστα εν πολλοίς - Πολυτεχνεία»: Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Ηρακλείου.
5. Την κατάθεση στεφάνων από συλλογικούς φορείς στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής, το Σάββατο 17 Νοέμβρη, ώρα 12.00΄.
6. Την απότιση φόρου τιμής, το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ,  ώρα 1.00΄μ.μ.,  στον συναγωνιστή μας Θωμά Βασιλειάδη, από τους πρωταγωνιστές του «Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης».
7. Τη συμμετοχή των μελών μας στη συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή και την πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στις 5μ.μ.
Αθήνα 9/11/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΑ ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ 1920-1940| Επιθεώρηση, Οπερέτα, Σατιρικά, Καντάδες κ.α

  Ως Ελαφρό τραγούδι ονομάζεται το έντεχνο ελληνικό τραγούδι ευρείας κατανάλωσης που κυριάρχησε στην αστική διασκέδαση και τη ψυχαγωγία, από...