Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2017

Ποιους ενοχλούν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
Η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) ήταν αφορμή για να γνωστοποιηθούν κάποια πράγματα, που ναι μεν τα γνωρίζει ο κόσμος, τα συζητά στα καφενεία, αλλά δεν λέγονται με τ’ όνομά τους από επίσημα χείλη. Για παράδειγμα, ότι κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν δυσανεξία στον έλεγχο. Δημόσιοι υπάλληλοι, που πληρώνονται από την πολιτεία με καθήκον την εξυπηρέτηση του πολίτη, βρίσκονται σε… σύγχυση, «μπερδεύουν» αφεντικά και τελικά αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετούν και ως εκ τούτου δεν θέλουν να ελέγχονται.
Η διαφθορά ανθεί όπου απουσιάζει ο έλεγχος, όπου υπάρχει ατιμωρησία, όπου δεν ερωτάται το πόθεν και το πώς. Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία γνωρίζει την κατάληξη, το πού μας οδήγησε αυτό το καθεστώς που πήρε τη μορφή κρατικού μοντέλου -στις πανεπιστημιακές σχολές διδάσκεται ως «μεσογειακό μοντέλο» με αποτύπωση στο κοινωνικό κράτος όπου κυριαρχούν η αδιαφάνεια, οι πελατειακές σχέσεις, η παραοικονομία κ.λπ.- στη χώρα μας, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Σήμερα, εκ των πραγμάτων αλλάζουμε «φιλοσοφία» στις συναλλαγές κράτους – πολίτη και στην παροχή των δημόσιων υπηρεσιών, έστω και με τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών πάνω από τα κεφάλια μας. Κι όπως (πρέπει να) πασχίζουν όλοι να κάνουν τη δουλειά τους, έτσι και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης προσπαθούν να κάνουν τη δική τους, δηλαδή να πραγματοποιούν ελέγχους, να αντιπαραβάλλουν παραστατικά, να διερευνούν ροές χρήματος και λογαριασμούς υπαλλήλων.
Ετσι λειτούργησαν, σύμφωνα με τη γενική επιθεωρήτρια, και στην περίπτωση του διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2011-2015, μια υπόθεση για την οποία έχουν συγκεντρωθεί 250.000 (!) σελίδες προανακριτικό υλικό. Οι επιθεωρητές του Σώματος έχουν μηνυθεί από υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ επειδή δεν παρέλαβαν τα έγγραφα που τους έδιναν -χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία-, δέχονται απειλές ακόμα και σήμερα, ενώ δημοσιεύματα που στρέφονται κατά της ΓΕΔΔ δεν θεωρούνται άσχετα με την υπόθεση. Με κάτι τέτοια, αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον η έκδοση του πορίσματος για το ΚΕΕΛΠΝΟ που αναμένεται αρχές του χρόνου.


Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 26 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 3/12/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: