Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007

"Sophie Scholl: The Final Days"

Sophie Scholl: The Final Days

Σκηνοθεσία:Marc Rothemund
Παίζουν:Julia Jentsch, Fabian Hinrichs,
Gerald Alexander Held, Johanna Gastdorf κ.α.
Διάρκεια:117 λεπτά

Μόναχο, 1943: Τα αδέλφια Sophie και Hans Scholl είναι μέλη των " Λευκών ρόδων", της μοναδικής αντιστασιακής ομάδας που έχει να επιδείξει η Γερμανία εναντίον του ναζιστικού καθεστώτος , κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου.
Μη νομίσετε ότι η ομάδα αυτή έκανε σοβαρή αντίσταση, τίποτε δηλαδή σαμποτάζ ή δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.Οι νεαροί ιδεαλιστές φοιτητές προκηρυξούλες έριχναν, με τις οποίες ζητούσαν πολιτικές ελευθερίες για το γερμανικό λαό και σταμάτημα του καταστροφικού πολέμου, αιτήματα όμως που ήταν αρκετά για να τους στείλουν στο θάνατο στο άνθος της ηλικίας τους .
Η ταινία του Marc Rothemund σέβεται την ιστορία και εστιάζεται στην ψυχογράφηση περισσότερο της Σόφι, από τη στιγμή της σύλληψης έως και τη στιγμή της εκτέλεσής της.
Παρακολουθούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που κάνει, για να ξεγλιστρήσει από τις παγίδες που της στήνει ο παμπόνηρος ανακριτής της , την τελική ομολογία της και τη δίκη- παρωδία που ακολουθεί για την αντιστασιακή ομάδα.
Η ομορφιά της ταινίας βασίζεται στις πολύ καλές ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών , ιδαίτερα της εκφραστικότατης Julia Jentsch (που τη θαυμάσαμε πρόσφατα στην ταινία του Χανς Βεϊνγκάρντνερ Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες) και του άτεγκτου ανακριτή, ο οποίος , αν επέζησε της θύελλας του πολέμου, θα έπαιξε ασφαλώς ενεργό ρόλο στο χτίσιμο αυτού που αποκαλούμε
σήμερα "μεταπολεμικό γερμανικό θαύμα"...
Αν το φέρει η μοίρα να επισκεφθείτε κάποια μέρα την πόλη Ουλμ στη Βαυαρία,
μην ξεχάσετε να αναζητήσετε το μνημείο των αδικοχαμένων αδελφών
και να αποθέσετε στη μνήμη τους δύο άσπρα τριαντάφυλλα
εκ μέρους των συγγενών των χιλιάδων εκτελεσμένων δικών μας
αντιστασιακών.


ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΟΛ Σόφι ( 1921-1943)


Ο Χανς Σολ (φαντάρος), η Σόφι και ο έτερος
"συνωμότης" Κριστόφ Προμπστ,
που ακολούθησε τη μοίρα των ηρωικών αδελφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...