Πέμπτη, Μαΐου 02, 2024

Ferdynand Ruszczyc: δίδαξε το τον μοντερνιστικό συμβολισμό στην Πολωνία και τη Βόρεια Ευρώπη , άφησε πίσω του υπέροχες τοπιογραφίες

«Ο Ferdynand Ruszczyc (1870–1936)  εμπνεύστηκε από Σκανδιναβούς ζωγράφους, εμποτισμένος από  το πάθος τους για τη συναισθηματικά φορτισμένη ομορφιά των τοπίων τους, τους ιδιοφυείς τόπους, καθώς και για το μυστικιστικό και μυθικό στοιχείο στη φύση.

 Συνδύασε τη μικροπροοπτική των οικογενειακών περιβαλλόντων με ένα οικουμενιστικό όραμα της αιώνιας μεταμόρφωσης του κόσμου. Τα βόρεια τοπία, οι σκηνές της περιοχής του Βίλνιους και των σκανδιναβικών εθνών, η Βαλτική Θάλασσα και το νησί Bornholm βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωγραφικής γεωγραφίας του Ferdynand Ruszczyc. Είναι τραχιά τοπία, μυστηριώδη και μελαγχολικά, «που αποπνέουν κυκλοθυμική σκέψη και μυστικισμό» (Krakowski 1966, σ. 72). Όχι λιγότερο πλούσιος ή τεράστιος ήταν ο χάρτης των καλλιτεχνικών του σχέσεων, που διευρύνθηκε με επισκέψεις στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Κριμαία, το Παρίσι, το Ρούγκεν, τη Βιέννη και τη νότια Σουηδία.»

Ferdynand Ruszczyc: A Polish Painter at the Crossroads of cultures ..by

Ferdynand Ruszczyc

Δεν υπάρχουν σχόλια: