Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ : Να συλληφθούν οι Μπέντζαμιν Νετανιάχου Γιοάβ Γκάλαντ για «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»!

 https://pbs.twimg.com/media/GOBTgoMWUAIL-6R?format=jpg&name=900x900


https://kosmodromio.gr/wp-content/uploads/2024/05/thumbs_b_c_96e64b62a40669670e4cde40c62337c0.jpgΕντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν


Εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με δήλωση του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, το ICC ζητά επίσης εντάλματα για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και για δύο άλλα κορυφαία στελέχη – τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Αλ-Κασσάμ, Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι (γνωστός ως Μοχάμεντ Ντεΐφ), και τον Ισμαήλ Χανίγιαπολιτικό αρχηγό της Χαμάς.

Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ

«Εξωφρενική» χαρακτήρισε απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία – καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς» ισχυρίστηκε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Ακολούθησαν δηλώσεις στο ίδιο μοτίβο και από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που προσπάθησε να «εξηγήσει» γιατί τάχα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει «καμία δικαιοδοσία» να αποφανθεί για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν

Είπε λοιπόν ο Μπλίνκεν πως το ΔΠΔ έχει θεσπιστεί από χώρες και έχει «περιορισμένη δικαιοδοσία». «Αυτοί οι περιορισμοί είναι ριζωμένοι σε αρχές της συμπληρωματικότητας που δεν εμφανίζονται να εφαρμόζονται σε αυτή την περίπτωση ενόψει της σπουδής του εισαγγελέα να αναζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αντί να επιτρέψει στο ισραηλινό νομικό σύστημα να έχει ευκαιρία για πλήρες και έγκαιρο προχώρημα της υπόθεσης» είπε κατά λέξη.

«Σε άλλες περιπτώσεις, ο εισαγγελέας στρέφεται στις εθνικές έρευνες και συνεργάζεται με τις χώρες για να τους δώσει χρόνο να κάνουν έρευνα. Ο εισαγγελέας δεν έδωσε την ίδια ευκαιρία στο Ισραήλ που συνεχίζει τις έρευνες για κατηγορίες κατά του προσωπικού του» είπε ανερυθρίαστα ο Άντονι Μπλίνκεν προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο πως αυτός έχει το πεπόνι και το μαχαίρι μπορεί τάχα να κάνει «έρευνα» και να αποδώσει «δικαιοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν που ζητά εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς θεωρώντας πως θα μπορούσε να διακυβεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μία εκεχειρία και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, λες και δεν είναι η ισραηλινή πολιτική ηγεσία που εμποδίζει εδώ και μήνες μία τέτοια συμφωνία…

Τι αφορούν οι κατηγορίες κατά Νετανιάχου και Γκάλαντhttps://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/max_1920x1920/public/articles/2024-05-20/Gaza-Palestini-Israil.jpg?itok=lYrCEnr-

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, ενώ, αναφορικά με τους Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι, οι κατηγορίες αφορούν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

Όταν εμφανίστηκαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέταζε το ενδεχόμενο να αιτηθεί εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους,  ο Νετανιάχου είπε ότι μια τέτοια κίνηση «θα αποτελούσε μια αγανάκτηση ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου». Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν τόνισε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». 

Ο γενικός εισαγγελέας εξήγησε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ICC, «είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να υποβάλουν προσφυγή ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Το αίτημα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ICC στοχεύει την πολιτική ηγεσία ενός στενού συμμάχου των ΗΠΑ.  Η αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης αναμένεται πλέον να εξεταστεί από μια επιτροπή δικαστών του ICC.

Οργή (αλλά όχι κατάπληξη…) στο Ισραήλ

[....................................]

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Κοσμοδρόμιο
https://kosmodromio.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: