Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024

Βελόπουλος: ρατσιστής, αντιεπιστήμων , εθνικιστής και για όλα αυτά ...ακαταμάχητος στα μάτια των ανεγκέφαλων

 


Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας

Βασιλική Σιούτη | LiFOΒασιλική Σιούτη


ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
 το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου πήρε 4,1%, αλλά σε αυτές, αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν, μπορεί να διπλασιάσει τη δύναμή του, παρότι συγκεντρώνει τις πιο αρνητικές γνώμες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Τα συστημικά κόμματα, όπως αποκαλούνται η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν θέσει πολύ χαμηλούς στόχους αυτήν τη φορά, αλλά και πάλι ανησυχούν μήπως δεν τους πετύχουν. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, όμως, με το προσωποπαγές κόμμα του, ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού και ο ίδιος μάλλον θα βλέπει και δεν θα πιστεύει τα ποσοστά που του δίνουν τα γκάλοπ. 

Η Ελληνική Λύση είναι ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένη ιδεολογία και πολιτικές αρχές. Οι θέσεις του κόμματος είναι αυτές του προέδρου του, ο οποίος λειτουργεί σχεδόν ως ιδιοκτήτης. Ο λόγος του Βελόπουλου είναι ρατσιστικός, αντιεπιστημονικός, με εθνικιστικές κορόνες, προσπαθεί να ταυτιστεί με κάθε διαμαρτυρόμενο και κατηγορείται συχνά ότι εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό συναίσθημα. Αγαπά τις θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news, χωρίς να πτοείται κάθε φορά που διαψεύδεται. Εκ του αποτελέσματος, άλλωστε, δεν είχαν κανένα αρνητικό αποτέλεσμα όλα αυτά, κάθε άλλο. Πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι επιδιώκει τις επιθέσεις για να παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα και «επικίνδυνο για το σύστημα», που στοχοποιείται από το κατεστημένο.

 Μπορεί στις ευρωεκλογές του 2014 να μην κατέβηκε υποψήφιος, επειδή δεν τα βρήκε με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά στις ευρωεκλογές του 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το δικό του κόμμα. 

Στην πραγματικότητα, ο Βελόπουλος είναι κι αυτός ένα γρανάζι του συστήματος και εργάστηκε σκληρά για να το πετύχει. Ορισμένες από τις πολιτικές που έχει ως σημαίες αποτελούν μάλλον σημαίες ευκαιρίας, αφού όποτε χρειάζεται υποστέλλονται. 

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Το 2012, ο Κυριάκος Βελόπουλος δίνει τα χέρια με τον Αντώνη Σαμαρά, πετυχαίνοντας μια καλή «μεταγραφή», αφού τα μνημόνια γεννούσαν ευκαιρίες για πολλούς εκείνη την περίοδο. 

Έχει γραφτεί πολλές φορές ότι νέος ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Στη νομαρχιακή της Θεσσαλονίκης σήμερα λένε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτό, αν και κάποια άλλα στελέχη από τη βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ότι «τον θυμούνται αμυδρά να τριγυρνά σε κάποιες οργανώσεις» πριν από πολλά χρόνια. Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 2004 με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου γαλουχήθηκε πολιτικά και άρχισε να καλλιεργεί έναν ακροδεξιό και φαινομενικά αντισυστημικό λόγο, ο οποίος ήταν κυρίαρχος στο συγκεκριμένο κόμμα.

Η υποστήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η μεταγραφή στη ΝΔ που δεν ευδοκίμησε

Έτσι, ενώ ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα «αντισυστημικά», το 2011 υποστήριξε τη σούπερ «συστημική» κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος εκπροσωπούσε πολιτικά αυτό που εκείνος ως τότε υποτίθεται ότι πολεμούσε. Το δεύτερο μνημόνιο ωστόσο δεν το ψήφισαν οι υπόλοιποι του ΛΑΟΣ τότε –πλην Βορίδη και Άδωνι–, παρότι στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία έγινε για αυτόν τον σκοπό. Για να περάσει τα σκληρά μέτρα που δεν μπορούσε να περάσει καμία μονοκομματική κυβέρνηση. 

Το 2012, ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι ένα ακόμη στέλεχος του ΛΑΟΣ που εγκαταλείπει τον Γιώργο Καρατζαφέρη για τη Νέα Δημοκρατία και δίνει τα χέρια με τον Αντώνη Σαμαρά, πετυχαίνοντας μια καλή «μεταγραφή», αφού τα μνημόνια γεννούσαν ευκαιρίες για πολλούς εκείνη την περίοδο. 

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Δημοτικότητες πολιτικών προσώπων.

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 ο Βελόπουλος εμφανίστηκε μέσω των social media να απορρίπτει τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας γιατί «είχε αντιδράσεις από τον κόσμο που τον πιστεύει». Πρόσφατα, ωστόσο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε έναν καβγά τους μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, του είπε, εν είδει αποκάλυψης για τότε, ότι παρακαλούσε τον Αντώνη Σαμαρά να κατέβει ευρωβουλευτής: «Ποιος ξέρει καλύτερα από εμένα πόσο παρακαλούσες τον Αντώνη Σαμαρά το 2014 να κατέβεις υποψήφιος ευρωβουλευτής; Να ξέρει ο λαός ότι δεν είσαι στη Νέα Δημοκρατία επειδή σε έκοψε ο Σαμαράς. Το σόου το έκανες για να κοροϊδέψεις τον κόσμο», του είπε. Ο Βελόπουλος ωστόσο το αρνήθηκε, τον χαρακτήρισε «συκοφάντη και γλείφτη του συστήματος» και επέμεινε στη δική του αφήγηση: «Αρνήθηκα στον Αντώνη Σαμαρά να κατέβω. Εμένα δεν θα μου κουνάς το δάχτυλο. Η ΝΔ είναι ντροπή της δεξιάς, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα πάω σε αυτό το κόμμα». Το πίστευε ή δεν το πίστευε, πάντως, σε αυτό το κόμμα ήταν από το 2012 μέχρι το 2015, όταν έφυγε για να φτιάξει έναν χρόνο μετά το δικό του «μαγαζί», την Ελληνική Λύση, με το όνομα της οποίας οι αντίπαλοί του κάνουν διάφορα δηλητηριώδη λογοπαίγνια. 

Μπορεί λοιπόν στις ευρωεκλογές του 2014 να μην κατέβηκε υποψήφιος επειδή δεν τα βρήκε με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά στις ευρωεκλογές του 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το δικό του κόμμα. Επειδή ήταν υποψήφιος όμως και στις εθνικές εκλογές που έγιναν λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, προτίμησε το εθνικό κοινοβούλιο και άφησε την έδρα του στις Βρυξέλλες. 

Κυριάκος Βελόπουλος: Έλεγαν ότι εγώ δίνω χειρόγραφες επιστολές του Ιησού.

Το πανέρι που τα έχει όλα 

«Ο Βελόπουλος είναι ένας λαϊκιστής, ένας πονηρός πολιτικάντης κι ένας πολύ καλός πωλητής, γιατί αυτή είναι η δουλειά του, να πουλάει», αναφέρει επικοινωνιολόγος που έχει παρακολουθήσει την πορεία του. «Εντόπισε νωρίς ένα κενό και ένα κοινό, μέσα από τα προϊόντα που λάνσαρε, όποτε τοποθετήθηκε αναλόγως. Αξιοποίησε τη δυνατότητα μέσω των εκπομπών του να γίνει γνωστός και να αποκτήσει ακροατήριο».  

Στην ερώτηση γιατί δεν στέριωσε στη Νέα Δημοκρατία, όπως ο Άδωνις και ο Βορίδης, η απάντηση ενός πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι τα στελέχη του ΛΑΟΣ που είχαν προηγηθεί και ήταν πιο ισχυρά δεν τον υποστήριξαν και δεν του άφησαν χώρο. «Οι "σταρ" του ΛΑΟΣ ήταν ο Βορίδης και ο Άδωνις. Ο Βορίδης είχε κι άλλα χαρακτηριστικά, άλλη συγκρότηση, ήταν του Κολεγίου. Αυτός δεν βρήκε ρόλο μέσα στη ΝΔ. Ήταν η εποχή που οι μεταγραφές έπρεπε να υποστηρίζουν τα μνημόνια και στο κοινό που είχε πρόσβαση αυτό δεν μπορούσε να το κάνει, όπως το έκανε ο Άδωνις». 

Ο Βελόπουλος μπορεί να μη χώρεσε στη ΝΔ, αλλά τελικά τα κατάφερε, έφτιαξε το δικό του κόμμα και τώρα βλέπει το κοινό του να μεγαλώνει. 

Το θέμα είναι γιατί υπάρχει αυτό το κοινό, λέει ο επικοινωνιολόγος που ασχολείται με την πολιτική επικοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. «Υπάρχει μια διαμαρτυρία που δεν είναι μόνο για τα οικονομικά, έχει κι άλλα χαρακτηριστικά. Αξιακά και κοινωνικά. Υπάρχει ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που αισθάνεται περιφρόνηση και αισθάνεται πως η πολιτική εξουσία κατηγορεί τους ίδιους επειδή δεν είναι οικονομικά και κοινωνικά ισχυροί. Είναι αυτή η λογική της "αριστείας" που τους λέει ότι: δεν τα καταφέρνεις επειδή εσύ δεν είσαι ικανός, όχι επειδή οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες δεν σου δίνουν αυτήν τη δυνατότητα».  

Ρωτάμε γιατί ο Βελόπουλος φαίνεται να κερδίζει περισσότερους διαμαρτυρόμενους από τον Νατσιό της Νίκης, ή την Πλεύση της Κωνσταντοπούλου και τη Νέα Αριστερά. Η απάντηση σε σχέση με τον Νατσιό είναι επειδή ο Βελόπουλος έχει πιο έντονη τηλεοπτική παρουσία και φτάνει σε πιο πολλούς το μήνυμά του, ενώ οι άλλοι δεν μπορούν να εκφράσουν τη συντηρητική ατζέντα. «Ο Βελόπουλος έχει ένα πανέρι που τα έχει όλα μέσα: γάμο, εμβόλια, μετανάστες… ο καθένας διαλέγει ό,τι θέλει. Η ατζέντα του είναι πολύ πιο ευρεία και ξέρει να πουλάει. Στη βόρεια Ελλάδα, όπου έχει μεγαλύτερο κοινό, πέρα από τα κοινωνικά ζητήματα, υπάρχουν και τα οικονομικά. Η περιοχή είναι πολύ φτωχή. Τους λέει για το αθηναϊκό κράτος και αυτό περνάει. Κι όταν η πολιτική εξουσία αντιμετωπίζει πολίτες με περιφρόνηση, ως οπισθοδρομικούς και ψεκασμένους, αυτό τους θυμώνει και τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο».  

«Δώστε μας τη δύναμη να τους βάλουμε φυλακή»

«Δώστε μας τη δύναμη να βάλουμε φυλακή όλους όσους έβαλαν τον κόσμο να κάνει υποχρεωτικά εμβόλια! Μητσοτάκης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είστε συνυπεύθυνοι και λέγατε ότι είναι ασφαλή!» Ο λόγος του πωλητή Βελόπουλου προσαρμόζεται εύκολα στην πολιτική του ατζέντα. Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι ο ίδιος πιστεύει αυτά που λέει, όλοι όμως του αναγνωρίζουν δεξιότητες στην πολιτική χειραγώγηση του κοινού του, το οποίο προσπαθεί να ντοπάρει ακόμα περισσότερο. 

Για το πρόσφατο θέμα που προέκυψε με τη Βόρεια Μακεδονία, πιστεύει (ή έτσι λέει) ότι «κάποιος "έστησε" την Πρόεδρο των Σκοπίων να παίξει ένα παιχνίδι ψεύτικης έντασης για να κάνει γυροβολιές ο Μητσοτάκης στη Μακεδονία φορώντας πάλι τις χλαμύδες και τις περικεφαλαίες, παριστάνοντας τον Μακεδονομάχο!». Κι ενώ αυτή η επίθεση μοιάζει με όσα λένε και κάποιοι από αριστερά, ξαναβρίσκει την επαφή και συνεχίζει με ρατσιστικό λόγο: «Τον ενόχλησε (σ.σ.: τον πρωθυπουργό) ότι είπε η Πρόεδρος των ξυπόλυτων που ταΐζουμε ότι είναι Πρόεδρος της "Μακεδονίας" και ζητάει με ύφος να εφαρμόσουν τα Σκόπια την προδοτική συμφωνία!». 

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Το ρωσικό εθνόσημο στη θήκη του κινητού του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή.

Παρότι τον κατηγορούν ως φιλορώσο και «πουτινικό», εκείνος δεν κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να κρυφτεί. «Πείτε ό,τι θέλετε (για τον Πούτιν), αλλά είναι ηγέτης» έχει γράψει στα social media, ενώ πριν από λίγο καιρό γνωστό σάιτ δημοσίευσε φωτογραφία με ένα κινητό σε θήκη που είχε το εθνόσημο της Ρωσίας, λέγοντας ότι ήταν το δικό του, και δεν διαψεύστηκε.  

Η αντίθεσή του στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών είναι γνωστή. «Τέλος ο γάμος και η τεκνοθεσία στους ΛΟΑΤΚΙ», έχει πει, προσθέτοντας: «Θα είναι ένας από τους πρώτους νόμους που θα καταργήσουμε μόλις κυβερνήσουμε». 

Για τον Μητσοτάκη επιμένει ότι «θα έπρεπε να είναι φυλακή γιατί μοίρασε "θάνατο" με τα δήθεν ασφαλή του εμβόλια, που δεν θα είχαν παρενέργειες! Θα σας πάει μέχρι τέλους ο Βελόπουλος! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ!» λέει, χρησιμοποιώντας και κεφαλαία γράμματα, ίσως για να δείξει ότι τα εννοεί.

Κερδοφόρες δουλειές

Το «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Βελόπουλου δεν είναι πολύ διαφωτιστικό, όπως και κανενός άλλου πολιτικού βέβαια, αλλά δηλώνουν μαζί με τη σύζυγό του καταθέσεις πάνω από 700.000 ευρώ, έχουν δύο θυρίδες, για τις οποίες δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τι περιέχουν, έχουν μεγάλα ακίνητα σε Θεσσαλονίκη και Μαγνησία, αυτοκίνητα και μία επιχείρηση η οποία, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα ανοιχτά δεδομένα, τα προηγούμενα χρόνια έκανε τζίρο εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο εκδοτικός οίκος Κάδμος με έδρα τη Θεσσαλονίκη (και 7 υποκαταστήματα), που πουλάει βιβλία με τίτλους όπως «Διεφθαρμένη ιατρική» και «Γιατροσόφια», συμπληρώματα και είδη καλλωπισμού με συστατικά που ξεπερνούν τη φαντασία (δηλητήριο οχιάς, μέδουσας κ.ά.), εμφανίζεται αρκετά επικερδής. Διαχειριστές της εταιρείας εμφανίζονται η σύζυγός του και άλλο ένα πρόσωπο που έχει το ίδιο επίθετο. 

Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα εδώ, εάν η εταιρεία είναι στο όνομά τους, καθώς αυτό απαγορεύεται για αρχηγό κόμματος. 

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Ο Κάδμος του Κυριάκου Βελόπουλου πουλάει συμπληρώματα και είδη καλλωπισμού με συστατικά που ξεπερνούν τη φαντασία (δηλητήριο οχιάς, μέδουσας κ.ά.).
Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας 

Η κόντρα με τα Ελληνικά Hoaxes 

Η διακίνηση fake news, αντιεπιστημονικών ισχυρισμών και θεωριών συνωμοσίας είναι άλλο ένα πεδίο στο οποίο διακρίνεται ο Κυριάκος Βελόπουλος και η καταγραφή τους θα χρειαζόταν «πολύ χαρτί και πολύ μελάνι». Πάνω κάτω όλοι τα γνωρίζουν ή έχουν ακούσει κάποια από αυτά. Είναι με διαφορά, πάντως, ο αγαπημένος των Ελληνικών Hoaxes, μιας ιστοσελίδας που ασχολείται με το fact checking ορισμένων από όσα λέγονται, γράφονται και διακινούνται δημόσια. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης φαίνεται ότι είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις αναρτήσεις της ιστοσελίδας και το γεγονός ότι ασχολούνταν τόσο συχνά μαζί του και γι' αυτό είχε μηνύσει τους αρθρογράφους των Ελληνικών Hoaxes για δημοσιεύματα που τον αφορούσαν, με τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων (χαρακτηριστικά δημοσιεύματα μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Σύμφωνα με ενημέρωση των αρμοδίων της ιστοσελίδας στις 22 Νοεμβρίου 2022, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών είχε απορρίψει τις κατηγορίες. «Στις 3/11/2022 ο κ. Βελόπουλος προσέφυγε κατά της απορριπτικής διάταξης, ζητώντας την ποινική δίωξη της συντακτικής ομάδας μας. Πριν λίγες μέρες, ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έστειλε την υπόθεση στο αρχείο, δικαιώνοντας τα ΕΗ και την τεκμηριωμένη αρθρογραφία τους για τους ψευδείς ισχυρισμούς Βελόπουλου. Το σκεπτικό της απόφασης, σε απλή γλώσσα, είναι αυτό: «Μια χαρά τα έγραψαν τα ΕΗ».
Ο τηλεπωλητής πολιτικός και το κόμμα-απορροφητήρας Καταγγελίες και άρσεις ασυλίας 

Οι καταγγελίες εναντίον του Βελόπουλου από πρώην στελέχη του κόμματός του είναι πολλές, ορισμένες από τις οποίες έχουν γίνει γνωστές και έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ. Η πιο πρόσφατη είναι η καταγγελία που συνόδευσε αυτή την εβδομάδα την παραίτηση του Μαργαρίτη Κίρκου, στελέχους του νομού Έβρου, όπου η Ελληνική Λύση πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό της στις τελευταίες εκλογές. Ο Μ. Κίρκος κατηγορεί τον Κυριάκο Βελόπουλο για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και οικογενειοκρατία. 

Πέρσι ήταν ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του κόμματός του Αντώνης Μυλωνάκης, ο οποίος μαζί με άλλη μία πρώην βουλευτή κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Βελόπουλο για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πολλά άλλα. Αποκάλυψαν επίσης ότι κάθε μήνα –πέρα από τη συνδρομή στο κόμμα– έδιναν 500 ευρώ «μαύρα» ο καθένας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. Ο Βελόπουλος δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις και ζήτησε να πάνε στη Δικαιοσύνη οι καταγγέλλοντες, αν έχουν στοιχεία.  

Ο Α. Μυλωνάκης μίλησε για «πολιτική εγκληματική οργάνωση που μπορεί να εξελιχθεί σε χειρότερη από τη Χρυσή Αυγή». 

Ελληνική Λύση - Μυλωνάκης: «Ο Βελόπουλος ήθελε να πάρουμε βουλευτές από την Χρυσή Αυγή»

Αρκετές είναι όμως και οι περιπτώσεις που έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου από τη Βουλή. Εντοπίσαμε 6 περιπτώσεις μετά το 2021, χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχουν και άλλες. Δεν αφορούν όλες εξίσου σοβαρά ζητήματα όμως, και μόνο σε δύο περιπτώσεις ψηφίστηκε από τη Βουλή να αρθεί η ασυλία του. 

Σε επικοινωνία μας με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ζητήσαμε να μιλήσουμε μαζί του για να φιλοξενήσουμε τις απαντήσεις του για όλα αυτά, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. 

Κόμμα-απορροφητήρας

Το κόμμα του Βελόπουλου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται γύρω στο 8%-9%, ενώ το προηγούμενο διάστημα σε μερικές είχε αγγίξει και το 10%. «Εισπράττει 6%-7% από τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο είναι ένα σημαντικό μπόνους, διότι είναι το 6%-7% του 40%», αναφέρει ένας από τους πιο έμπειρους δημοσκόπους. Δηλαδή είναι κοντά στις 2,5 καθαρές μονάδες, εξηγεί, και επισημαίνει ότι «η Ελληνική Λύση τσιμπάει από όλους κάτι. Παίρνει, π.χ., 3% από ψηφοφόρους που πέρσι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ελαφρώς λιγότερο παίρνει και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ το λέω σύστημα-απορροφητήρα όταν το βλέπω αυτό», λέει. 

Στην ερώτηση πού οφείλεται η άνοδος την οποία καταγράφει, απαντά: «Κάνει θόρυβο. Στα μάτια κάποιων που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, είναι μια λύση. Η συνταγή είναι περίπου σαν του Κασσελάκη, αλλάζει το στιλ. Και οι δύο προσπαθούν να κερδίσουν δημοσιότητα και να προκαλέσουν την προσοχή ενός ειδικού κοινού. Κάθε τι που αναφέρουν δεν το κάνουν τυχαία. Κάτι έχουν δει σε ένα focus group».

Και γιατί από όλα τα κόμματα που υπάρχουν στην κατηγορία των αντισυστημικών, συντηρητικών, διαμαρτυρόμενων, επιλέγουν τόσοι την Ελληνική Λύση; «Διότι αυτοί που το κάνουν θέλουν κάποιον να τα λέει σαν τον Βελόπουλο. Αυτός κατάφερε να πιάσει ένα κοινό που θέλει να διαμαρτυρηθεί για διάφορα και σε μερικά ίσως του έδωσαν και έδαφος. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για μπάζωμα και επέμενε για τα Τέμπη, από τα οποία τώρα κερδίζει πολιτικά».  

Ο Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή»: «Οι λαϊκιστές επιτίθενται στα πολιτικά μας συστήματα, κατηγορώντας τα ότι αγνοούν τον "λαό". Ίσως τα συστήματά μας τους δίνουν τροφή γι’ αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: