Με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, βρεθήκαμε ένα απόγευμα στο Παγκράτι. Το νέο του βιβλίο, "Οι Δωσίλογοι", ήταν όπως αποδείχθηκε μόνο η αφορμή, για μία από τις πιο αγαπημένες μας κουβέντες.
Μιλήσαμε για το αν υπάρχει τελικά αντικειμενική ιστορία και για τη θέση ισχύος του ιστορικού απέναντι στον αναγνώστη, που δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται. Ξεκαθάρισε ότι η Ιστορία δεν γίνεται με τσαλαβουτήματα, ενώ εξήγησε τους λόγους που διαρκώς παραποιείται από τη Βουλή μέχρι τα social media.
Ανέλυσε το προφίλ του Δωσίλογου και επισήμανε ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο συνεργάζονταν οι άνθρωποι με τους κατακτητές ήταν ο αντικομμουνισμός.
Τέλος, επισήμανε ότι η ιστορική γνώση δεν αφορά μόνο την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τη σημαντικότητα των Ιστορικών Περιπάτων που πραγματοποιεί στην πόλη, ενώ ανέφερε για το πώς αισθάνεσαι ο ίδιος μέσα γειτονιές που πλέον μοιάζουν εντελώς αφιλόξενες για τους πολίτες τους.
🔹 Όποιος λέει ότι γράφει αντικειμενική ιστορία δεν μας λέει τα πράγματα όπως είναι. Είναι λάθος να προσπαθήσουμε να ξεριζώσουμε από μέσα μας τις αντιλήψεις που φέρουμε. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα γράφουμε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένη ιστορία και να παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά.
🔹 Πολλοί άνθρωποι μας λένε γιατί ξαναφέρνουμε στην επιφάνεια αυτές τις δύσκολες περιόδους, αναθερμαίνοντας τα πάθη. Για πάρα πολύ καιρό θα θέματα αυτά ήταν εντελώς υποφωτισμένα. Από ένα σημείο και μετά είναι λογικό οι ιστορικοί να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτά τα πολύ σημαντικά γεγονότα. Δεν μπορείς να δεις τη σύγχρονη Ελλάδα αν δεν δεις τη δεκαετία του 1940 ή την περίοδο του Μεσοπολέμου. Δεν μπορείς να καταλάβεις τη Χούντα αν δεν δεις τι έχει προηγηθεί αυτής. Η Ιστορία δεν à la carte, έχει συνέχεια.
🔹 Το πρώτο μου βιβλίο ήταν για την Κατοχή, το δεύτερο για τα Δεκεμβριανά και το τρίτο για τους Δωσίλογους. Ήταν πολύ δύσκολο να συλλέξω το υλικό. Έχουμε κατακερματισμένα αρχεία, δεν υπάρχει αρχειακή κουλτούρα στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Στο θέμα της Συνεργασίας υπήρχαν επιπλέον προβλήματα, μιας και στο παρελθόν υπήρξε συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια εξάλειψης των ιχνών.
Επίσης, σε κάποια αρχεία δεν έχουμε πρόσβαση, όπως τα αρχεία των Σωμάτων και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Αυτά είναι ζητήματα που δημιουργούν πρόβλημα στη δουλειά του Ιστορικού, εδώ πέρα όμως έχουμε πλέον ζητήματα Δημοκρατίας.
* Για τους Ιστορικούς Περιπάτους του Μενέλαου Χαραλαμπίδη μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ:
https://www.athenshistorywalks.com/typos
✍️ Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Χρύσα Λύκου
🎥 Κινηματογράφηση | Μοντάζ: Ήρα Δράκου
🖤 Ευχαριστούμε το βιβλιοπλωλείο "Το Λεξικοπολείο" για τη φιλοξενία.
🙏 Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον Κωνσταντή Πιστιόλη για την παραχώρηση των τραγουδιών: "Μαύρα μου χελιδόνια" και "Μοιρολόι".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου