Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2024

Ποια είναι η τύχη των social media που αφήνουν πίσω τους όσοι/ες αποδημούν εις Κύριον;

https://i.guim.co.uk/img/media/1c2b66c14e8c6ce038d6fd4ff1746c337f0b72ea/0_0_5000_3000/master/5000.jpg?width=620&dpr=2&s=none Το ξεμπέρδεμα των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων μετά τον θάνατο κάποιου γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.  Εικονογράφηση: Victoria Hart/Guardian Design


Τι γίνονται τα social media όσων φεύγουν από τη ζωή;



Η παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα θέμα που απασχολεί τους πάντες το 2024. Ένα, όμως, παρακλάδι της διαδικτυακής παρουσίας το οποίο δε σκεφτόμαστε συχνά, είναι η διαδικτυακή παρουσία κάποιου που φεύγει από την ζωή.

Τι γίνεται με τους λογαριασμούς όσων χάνονται; Ποιος τους “κατεβάζει” και πως γίνεται η όλη διαδικασία; Μια μακάβρια, μεν αλλά επακόλουθη σκέψη, καθώς η εικονική ζωή πια σχεδόν ταυτίζεται με την πραγματική.

Οι δυσκολίες της διευθέτησης

Ο Γκάβιν Μπλόμλεϊ είχε την τύχη να έχει μια εξαιρετικά οργανωμένη μητέρα. Πριν πεθάνει,  άφησε ένα σημείωμα που περιλάμβανε τον κωδικό πρόσβασης στο κινητό της τηλέφωνο και πρόσβαση σε όλους τους online κωδικούς της. “Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο δύσκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτό μην έχοντας αυτούς τους κωδικούς ή μην γνωρίζοντας για αυτό το σημείωμα με όλους τους κωδικούς της,” λέει ο Μπλόμλεϊ.

Αναφέρει πως στο σημείωμα, η μητέρα του είχε μια σειρά βασισμένη σε αλφαβητικούς και άλλους, λογικούς παράγοντες για όλους τους κωδικούς της, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών της λογαριασμών, των συντάξεών της, των κοινωνικών της δικτύων – τα πάντα.

Το να “ξεμπλέξεις τον ιστό” της online ζωής κάποιου μετά το θάνατό του δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος πάνω από τον πένθος και τον σχεδιασμό της κηδείας, και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο καθώς όλο και περισσότερες καθημερινές εργασίες εκτελούνται online. Υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί, email, online λογαριασμοί και συνδρομές streaming, καθώς και διάφοροι λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν.

 
Πηγή: Pexels.com

Δεν υπάρχει ένα κεντρικό σημείο ή μια μόνο μέθοδος για να μνημονεύσεις ή να διαγράψεις λογαριασμούς. Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, διαγράφουν λογαριασμούς μετά από δύο χρόνια αδράνειας, αλλά δεν ισχύει η ίδια πολιτική για όλες τις πλατφόρμες.

“Το Facebook, κατά μια έννοια, είναι στην πραγματικότητα πολύ προοδευτικό και “ηγείται” αυτού του χώρου” λέει ο Μπιορν Νάνσεν, ερευνητής ψηφιακών μέσων στην ομάδα “death tech” στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. “Με την πάροδο των χρόνων, έχουν αναπτύξει τις πολιτικές τους. Μπορείς να… διορίσεις μια επαφή ως “κληρονόμο”, ώστε όταν πεθάνεις αυτό το άτομο… μπορεί να ακολουθήσει τις επιθυμίες σου, είτε να κλείσει το λογαριασμό σου είτε να τον μνημονεύσει.” Ο Νάνσεν λέει ότι άλλες πλατφόρμες δεν έχουν την ίδια πολιτική. “Πρέπει απλώς να ακολουθήσεις τις ίδιες, παλιές λύσεις που είναι, να αφήσεις τους κωδικούς σου σε κάποιον και τις επιθυμίες σου για το τι θες να γίνει με τους λογαριασμούς και το περιεχόμενο σου. Συχνά, παραβιάζεις τους όρους χρήσης”.

[........................]

Τι γίνονται τα social media όσων φεύγουν από τη ζωήWhy I'm Finally Leaving X and Probably All Social Media | by Douglas  Rushkoff | Medium

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Διαπροσωπικές σχέσεις σε κρίση στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία»

  Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο: Διαπροσωπικές σχέσεις σε κρίση στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία (14-15/11...