Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2022

Γιώργος Νούνεσης: «Ναι, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παίξει ρόλο στην υψηλή τεχνολογία»!

Γιώργος Νούνεσης: Ναι, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παίξει ρόλο στην υψηλή τεχνολογία

O Πρόεδρος του Δημόκριτου σε μία εξομολόγηση για τον ρόλο που (δεν φανταζόμαστε ότι) μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και η συνεργασία Game Changer με το ΝΑΤΟ.
 
 
.
.
Με την άδεια του κ. Γιώργου Νούνεση Photo credit Konstantinos Koutsogiannis

Ας φανταστούμε ένα δημόσιο ερευνητικό κέντρο, στο οποίο μηχανήματα επικοινωνούν μεταξύ τους και λειτουργούν αυτόνομα, ένας κβαντικός υπολογιστής είναι έτοιμος να συνδράμει στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, στη διασύνδεση των επιχειρήσεων, στη δημιουργία έξυπνων πόλεων. Παράλληλα, νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις (start ups) από διάφορα μέρη του κόσμου βρίσκουν στέγη σε αυτό και εργάζονται σε αμυντικές τεχνολογίες, που θυμίζουν επιστημονική φαντασία, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Στον ίδιο χώρο, start ups με νέους επιστήμονες δραστηριοποιούνται και παράγουν έργο που ξεπερνάει τα σύνορα ενός κράτους. Στην μεγάλη περιβαλλοντική κρίση που διέρχεται η ανθρωπότητα προτείνει καινοτόμες και ρηξικέλευθες λύσεις όχι σε θεωρητικό αλλά σε πρακτικό επίπεδο. Συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα, με το δημόσιο και ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι μια πραγματικότητα που προσελκύει επενδύσεις και ανοίγει την πόρτα στο μέλλον.

 

Δεν χρειάζεται να το φανταστούμε διότι μόλις περιγράψαμε εν συντομία μια πραγματικότητα που συμβαίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Ο γενικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της χώρας, Γιώργος Νούνεσης οραματίζεται και υλοποιεί τα έργα εκείνα που μπορούν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, φέρνει επενδυτές στη χώρα, και μαζί του λαμπρούς ξένους και Έλληνες. Το όραμά του για την Ελλάδα δεν είναι τοπικό αλλά οικουμενικό, εκεί βλέπει τη φυγή προς τα εμπρός για τον τόπο.

Γεννημένος στην Κέρκυρα, φοίτησε στο 3ο Δημόσιο Γυμνάσιο, σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με το διδακτορικό του στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του κρατικού University of Minnesota. Συνέχισε τις σπουδές του στο MIT όπου και εργάστηκε επί σειρά ετών για να επιστρέψει στην Ελλάδα, επιλέγοντας συνειδητά και με όραμα έναν δημόσιο φορέα.

″Η καρδιά της θεμελιώδους έρευνας που γίνεται στον «Δημόκριτο» και θα συνεχίσει να γίνεται, είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί και να παραμείνει δημόσιο. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας και για τον πλούτο αυτής της χώρας. Πιστεύω στη δημόσια έρευνα και θα συνεχίσω να μάχομαι για τη διατήρηση της ουσίας του «Δημόκριτου»” δηλώνει ο κ. Νούνεσης στη HuffPost.

[....................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 

Γιώργος Νούνεσης: Ναι, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παίξει ρόλο στην υψηλή τεχνολογία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έβδομη Ήπειρος (Der siebente Kontinent): η αποδόμηση μιας οικογένειας ως συμβολική προειδοποίηση του επερχόμενου τέλους της ανθρωπότητας

  Έβδομη Ήπειρος (Der siebente Kontinent)   Σκηνοθέτης: Michael Haneke Μίχαελ Χάνεκε(1942) Σενάριο: Michael Haneke, Johanna Teicht Ηθοποιο...