Η διακριτική «ευχέρεια» της ΝΔ που επιλέγει εάν και πότε θα εφαρμόσει έναν νόμο
Η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκου «είναι δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν» πέρα από το ότι δείχνει πως ο ίδιος θεωρεί πως απευθύνεται σε «ιθαγενείς», καταδεικνύει και δυο ακόμη ενδεχόμενα:
α. Είτε βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συγκάλυψης των μεγάλων κυβερνητικών ευθυνών για τη χαλαρότητα με την οποία εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα της οπαδικής βίας και των εγκληματικών ενεργειών
β. Είτε ο ίδιος, ο αρμόδιος για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου υπουργός, δεν γνωρίζει την ισχύουσα νομοθεσία.
Κατά συνέπεια, η χαλάρωση της εποπτείας από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων, επέτρεψε να βρεθούμε στην οδυνηρή κλιμάκωση της βίας με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
Για το θέμα της οπαδικής βίας κανείς δεν έπεσε από τα... σύννεφα. Τουλάχιστον όποιος δεν θέλει να υποκρίνεται. Και όποιος δεν υποτιμά τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του προβλήματος.
Όμως, μάλλον θα πέσει από τα... σύννεφα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εάν πληροφορηθεί, ότι με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις δεν υπάρχουν πλέον σύνδεσμοι, αλλά λέσχες φιλάθλων που υπόκεινται στην εποπτεία:
Α) των ομάδων, που τους παραχωρούν βεβαίωση αναγνώρισης,
Β) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), που τους παρέχει αθλητική αναγνώριση
Γ) των αστυνομικών αρχών, που τους παρέχουν άδεια λειτουργίας των γραφείων και των εντευκτηρίων τους, έχοντας και την αρμοδιότητα σφραγίσματος, όταν αυτές λειτουργούν παράνομα.
Έπρεπε λοιπόν να δολοφονηθεί ένας νέος άνθρωπος για να δηλώσει σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, ότι είναι δεδομένη η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ...εφαρμόσει τον νόμο, λες και υπόκειται στη δική του διακριτική ευχέρεια. Και να έχει «πέσει γραμμή» για την προβολή της «βαρύγδουπης» δήλωσής του σε όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, για να χρυσώσουν το χάπι...
Επειδή λοιπόν η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει:
ότι οι παράνομα λειτουργούσες Λέσχες σφραγίζονται άμεσα με συγκεκριμένες ποινές ακόμη και στον μισθωτή του οικήματος,
αλλά επίσης ότι
ΚΑΙ οι νόμιμα λειτουργούσες λέσχες είναι υποχρεωμένες κάθε χρόνο να ανανεώνουν την άδεια λειτουργίας τους
προκύπτει ότι εδώ και τρία συναπτά έτη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η ΓΓΑ δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την εφαρμογή του νόμου και απλώς άφησαν το πρόβλημα να εξελίσσεται διογκούμενο.
Υπενθυμίζω, ότι έως το 2019, στο πλαίσιο της υλοποίησης της έως τότε ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά και των νέων νόμων 4326 του 2015 και 4603 του 2019, είχαν λάβει αθλητική αναγνώριση, οι παρακάτω λέσχες φιλάθλων που τότε υπέβαλαν τα νομιμοποιητικά στοιχεία (που και αυτές –επαναλαμβάνω- είχαν την υποχρέωση ετήσιας ανανέωσης της άδειας λειτουργίας):
- Πανελλαδική Λέσχη Φιλάθλων Παναθηναϊκού
- Σύνδεσμος Οπαδών και Φιλάθλων ΑΕΚ – Γνήσια Θύρα 21 1975 (Original 21 – 1982)
- Λέσχη Φίλων ΠΑΕ Α.Ο. SKODA XANTHI – XANTHI FANS
- Λέσχη Φιλάθλων ΠΑΟ Λεωφόρου – Ερυθρού- Νέου Ψυχικού – Ελληνορώσων
- Λέσχη Φιλάθλων του ΑΟ Καβάλας – Γαλάζιοι Αργοναύτες
- Λέσχη Φίλων Αιγάλεω – Θύρα 12
- Πανελλήνια Λέσχη Φίλων ΟΦΗ – Κρήτες 4 2003 Θεόδωρος Παπαδόπουλος
- Λέσχη Φίλων Αθλητικού Συλλόγου Άρη Θεσσαλονίκης
- Λέσχη Φίλων Νίκης Βόλου – Blue Club Π. Ντοκούζης 1985 – Θύρα 3
- Λέσχη Φίλων Πανιωνίου
Με μετέπειτα ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (2019) και του αρμόδιου για τον αθλητισμό υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, δόθηκε επιπλέον προθεσμία στις λέσχες, ώστε να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία τους. Έκτοτε και για τρία χρόνια δεν έγινε ουδείς έλεγχος. Δεν έγινε ουδεμία ενέργεια πρόληψης.
Το τελευταίο διάστημα και εν καιρώ πανδημίας που οι αθλητικές συναντήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων διεξάγονταν χωρίς την παρουσία φιλάθλων, υπήρξαν επανειλημμένα περιστατικά οπαδικών συγκρούσεων στις γειτονιές και μακριά από αγωνιστικούς χώρους. Και πάλι τα αρμόδια υπουργεία ήταν άφαντα, λες και ένα κοινωνικό φαινόμενο, όπως αυτό της οπαδικής βίας, θα έμπαινε και αυτό σε «καραντίνα».
Δυστυχώς, για την ανθρώπινη ζωή που χάθηκε, δυστυχώς για τις ψυχές των νέων ανθρώπων που πληγώθηκαν και δυστυχώς για τον ελληνικό αθλητισμό, η αντιμετώπιση του ζητήματος της οπαδικής βίας απαιτεί συνεχή, συστηματική και πολυεπίπεδη εγρήγορση που, πάλι δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχει. Τώρα, αποφάσισαν να εφαρμόσουν τον νόμο «κατόπιν εορτής». Δυστυχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου