Oι εκδόσεις IANOS διοργάνωσαν διπλή παρουσίαση του βιβλίου «Τα τραγούδια μας. Ανθολογία Σεφαραδίτικων τραγουδιών της Θεσσαλονίκης» και του βιβλίου-cd «I REMEMBER… ΘΥΜΑΜΑΙ…».
Μίλησαν οι: Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ Νίκος Δαββέτας, συγγραφέας και κατέθεσε τη μαρτυρία του ο Γιώργος Νταλάρας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και συγγραφέας, Λέων Α. Ναρ.
________________________
Ρωμανιώτικα και Σεφαραδίτικα τραγούδια
Tραγούδια από την Ελληνοεβραϊκή Μουσική Παράδοση.
Συμμετέχουν: Σόλυ Ιωχανά, τραγούδι - Μάρκος Μπατίνος, τραγούδι - Θοδωρής Λυκουρόπουλος, βιολί - Βικτωρία Κυριακίδη, φλάουτο - Ευγένιος Μπράτουσκα, κοντραμπάσο - Σόλης Μπαρκή, κρουστά - Σάκης Νεγρίν, κιθάρα, ενορχήστρωση.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 22/7/2021, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ "Και όλα τ' αλλάζει το φεγγάρι" Ρωμανιώτικα είναι τα τραγούδια των Εβραίων που οι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στις ελληνικές χώρες στην αρχαιότητα ή στην πρώιμη βυζαντινή εποχή.
Ονομάζονται Ρωμανιώτες, από την παλαιά ονομασία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αφομοιώθηκαν γλωσσικά, δηλαδή μιλούσαν ελληνικά εδώ και αιώνες, σε αντίθεση με τους Σεφαραδίτες. Σεφαραδίτικα είναι τα ισπανόγλωσσα λαϊκά και δημοτικά τραγούδια των Σεφαραδιτών Εβραίων της Ελλάδας και του γενικότερου μεσογειακού χώρου.
Οι Εβραίοι αυτοί, στην πλειονότητά τους, είναι απόγονοι προσφύγων από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι Εβραίοι της Ισπανίας εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους από το ρωμαιοκαθολικό μοναρχικό καθεστώς το 1492, τη χρονιά που ο Κολόμβος «ανακάλυψε» την Αμερική.
Παρόμοιο διάταγμα εκδόθηκε από τον βασιλιά της Πορτογαλίας, το 1497. Μεγάλος αριθμός Εβραίων από τις χώρες αυτές βρήκαν καταφύγιο στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αναπτύχθηκαν έτσι κοινότητες, με κοινή γλώσσα τα ισπανικά, στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη, το Σεράγεβο και σε πολλές άλλες πόλεις.
Στον ελλαδικό χώρο η μεγαλύτερη σεφαραδίτικη κοινότητα ήταν στη Θεσσαλονίκη, που πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αριθμούσε γύρω στις 60.000 άτομα. Υπήρχαν όμως κοινότητες και σε μικρότερες πόλεις, όπως η Καβάλα και η Κομοτηνή, και σε νησιά, όπως η Χίος και η Ρόδος. Στην εκδήλωση ακούγονται τραγούδια με θρησκευτικό περιεχόμενο, τραγούδια της αγάπης, του γάμου, νανουρίσματα, και τραγούδια που πραγματεύονται επίκαιρα γεγονότα και καταστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου