Κυριακή, Οκτωβρίου 10, 2021

Ανάφλεξη σε αναμονή στον Καύκασο

 Ο έλεγχος της δυτικής Ευρασίας και το ενεργειακό παιχνίδι | Foreign Affairs  - Hellenic Edition

 Ανάφλεξη σε αναμονή στον Καύκασο

Γιώργος Καπόπουλος

Δύο άξονες φαίνεται να διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή από τη μια μεριά η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και από την άλλη το Ιράν , η Αρμενία και η Ρωσία.

Ο Ερντογάν ένα χρόνο μετά την με τουρκική υποστήριξη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία εξακολουθεί δίχως υπερβολή να παίζει με τη φωτιά στον Καύκασο καθώς κινδυνεύει να βρεθεί σε μετωπική σύγκρουση με την Μόσχα αλλά και την Τεχεράνη.

Δύο άξονες φαίνεται να διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή από τη μια μεριά η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και από την άλλη το Ιράν , η Αρμενία και η Ρωσία.

Στο Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει μόνον η θορυβώδης και προκλητική παρουσία της Τουρκίας αλλά και η διακριτική αν όχι σιωπηρή και αθέατη παρουσία του Ισραήλ που έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο για το Μπακού προμηθευτή οπλικών συστημάτων.

Ο λόγος της εμπλοκής του Ισραήλ στον Καύκασο είναι προφανής καθώς το Αζερμπαϊτζάν έχει σύνορα μήκους 700 χιλιομέτρων με το Ιράν και έτσι έχει τεράστια γεωπολιτική υπεραξία για το Ισραήλ.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν ο αναπόφευκτος επιχειρησιακός συντονισμός της Τουρκίας με το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν είναι ένας αθέατος δίαυλος συνολικής επικοινωνίας των δύο χωρών που βρίσκονται εδώ και μια δεκαετία και πλέον σε ψυχροπολεμική αντιπαράθεση.

Η Τεχεράνη νομιμοποιείται να ισχυρισθεί ότι η ταυτόχρονη παρουσία Τουρκίας και Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν είναι μια πολλαπλή απειλή για τα ζωτικά της συμφέροντα:

-Πρώτον νοτίως των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν και εντός του Ιράν βρίσκεται συμπαγής αζέρικος πληθυσμός.

-Δεύτερον οποιαδήποτε νέα προέλαση των δυνάμεων του Μπακού εντός της Αρμενίας θα διακόψει την χερσαία επικοινωνία του Ιράν με τον Βόρειο Καύκασο και την Ρωσία.

Την βδομάδα αυτή έγιναν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας , Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας με σενάριο την προστασία του πετρελαιαγωγού Μπακού –Τιφλίδα Τσειχάν ενώ την ίδια στιγμή ασκήσεις διεξήγαγαν οι δυνάμεις του Ιράν κοντά στα σύνορα με τις χώρες του Νοτίου Καυκάσου.

Τα παραπάνω είναι μια πρόκληση πρώτου μεγέθους για τον Πούτιν που πριν από ένα χρόνο επέβαλλε τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης Μπακού – Γερεβάν με ισχυρή δύναμη ρώσων κυανοκράνων να αναλαμβάνει τον έλεγχο της διαμφισβητούμενης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ στην περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες για αναβίωση της Συμφωνίας του 2015 για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Με άλλα λόγια τίθεται το εύλογο ερώτημα αν ΗΠΑ και Ρωσία θα θελήσουν να ασκήσουν πιέσεις για τον τερματισμό της παρουσίας της Τουρκίας και του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία που αναζητά υποτίθεται εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Μόσχα την στιγμή που απειλεί την ρωσική επιδιαιτησία στον Νότιο Καύκασο παραπέμπει στην γνωστή ταινία του Γούντι Αλεν «Μπανάνες». Ταινία όπου ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης υποδύεται τον εκπαιδευόμενο πράκτορα ο οποίος λόγο πριν πέσει με αλεξίπτωτο τον εκπαιδευτή του «Με ποιον είμαστε, με την Κυβέρνηση η με τους αντάρτες;» για να εισπράξει την απάντηση «Και με τους δύο,  δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε»! https://monde-diplomatique.gr/wp-content/uploads/2021/01/2007_06_oleoducs_asie.jpg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bagatelles, Op. 47: Antonin Dvorak (1841-1904)

Aveline Gram (piano), Aurore Dassesse (cello), Vilmos Csikos (violin) Sarah Bayens (violin), Liesl Vanoverberghe (flute).   00:00 - Titles...