Παρασκευή, Οκτωβρίου 01, 2021

Ο πανέμορφος χώρος του Ρωμαϊκού υδραγωγείου στη Νικόπολης μας προσκαλεί για μια γοητευτική εκδρομή


Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης: Επίσκεψη σε ένα μοναδικό και σπουδαίο έργο αρχαίας τεχνολογίας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Θένια Μυλωθρίδου

ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης

Ταξιδεύοντας στην Ηπειρο και στο Νομό Πρέβεζας δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισκεφθείτε το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Αρχαίας Νικόπολης.

Οι καμάρες από το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης θα ξεπροβάλλουν μπροστά σας καθώς θα διασχίζεται το βόρειο άκρο της κοιλάδας του Λούρου, κοντά στο χωριό Αγ. Γεώργιος του νομού Πρεβέζης, βόρεια της Φιλιππιάδας.

ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης

Η εικόνα που θα αντικρίσετε θα σας αφήσει άφωνους… Οι πανύψηλες πεσσοστοιχίες, η φύση και τα παγωμένα πεντακάθαρα νερά δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο, μοναδικής ομορφιάς και τεράστιας ιστορικής αξίας.

Σκεφθείτε πως πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο αρχαίας τεχνολογίας, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. και μετέφερε πόσιμο νερό σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, από τις πηγές του ποταμού Λούρου στη Νικόπολη.

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Αρχαίας Νικόπολης, η ιστορία και η κατασκευή του

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο κατασκευάστηκε μετά την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό-Αύγουστο (1ος αι. π.Χ. – 1ος αι. μ.Χ.) σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ενώ νεότεροι μελετητες θωρούν πιθανή την κατασκευή του επί Αδριανού (2ο αι. μ.Χ.). Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός φρόντισε για τη συντήρησή του, ενώ μετά τα μέσα του 5ου αι. μ.Χ. δε φαίνεται να συνέχισε τη λειτουργία του.

ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης

Οι Ρωμαίοι αρχιτέκτονες, για να αντιμετωπίσουν την υψομετρική διαφορά (περίπου 80 μέτρων) που υπάρχει ανάμεσα στις πηγές του ποταμού και τη Νικόπολη κατασκεύασαν τον αγωγό με κλίση προς τη θάλασσα. Ο αγωγός περνούσε από το λόφο Κοκκινόπηλο και διέσχιζε πλαγιές λόφων, ποταμούς και πεδιάδες.

Για να παρακάμψουν την ανάγλυφη διαμόρφωση του εδάφους χρησιμοποίησαν τρεις τρόπους για την κατασκευή του: α) τη δημιουργία αύλακα κατά μήκος της πλαγιάς των λόφων με τοξωτή στεγανοποιημένη κάλυψη και τετράγωνα ανοίγματα εξαερισμού, β) τη διάνοιξη σήραγγας στην περιοχή του Κοκκινόπηλου με πυργοειδή ανοίγματα εξαερισμού, γ) κατασκευή πεσσοστοιχιών με εναέριους σκεπαστούς αυλακοσωλήνες, που γεφύρωναν τα τμήματα μεταξύ των λόφων και οδηγούσαν το νερό στις δεξαμενές της Νικόπολης.


Στην αρχή του δικτύου, ο αγωγός βρίσκεται πάνω σε δύο γέφυρες, τις οποίες στήριζαν πεσσοί, μεταφέροντάς τον στην απέναντι όχθη του ποταμού. Από εκεί με λαξευτή σήραγγα, δια μέσου των λόφων, βγαίνει στην πεδιάδα του Θεσπρωτικού και κατευθύνεται νότια, περνώντας δίπλα από το χωριό Στεφάνη. Έπειτα παρακάμπτει το χωριό του Ζαλόγγου, διέρχεται κοντά από το χωριό Αρχάγγελος και από εκεί στηριζόμενος σε πεσσοστοιχίες καταλήγει στο Νυμφαίον (κεντρική δεξαμενή της πόλης).


Μέρη του υδραγωγείου σώζονται σε αρκετά σημεία της διαδρομής του, όπως στον Άγιο Γεώργιο, στην κοινότητα Ριζοβουνίου και στην κοινότητα Αρχαγγέλου. Επίσης στην περιοχή της Νικόπολης, εντοπίστηκαν 14 πεσσοί από την πεσσοστοιχία του.

ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης

Το μεγαλειώδες αυτό έργο, με μήκος 45-50 χλμ., αποτελείται από εναλλασσόμενα συστήματα εναέριου υδραγωγείου με αψίδες, από σήραγγα στο βουνό, δίπλα στο σύγχρονο φράγμα της ΔΕΗ, και επίγεια συστήματα αυλακοσωλήνων.

Κατά τις πλέον αισιόδοξες απόψεις, υπολογίζεται ότι η κατασκευή του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικοπόλεως να κράτησε περί τα τριάντα χρόνια και συνεπώς πρέπει να παραδόθηκε σε χρήση την περίοδο που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, ενώ κατά τις πλέον απαισιόδοξες απόψεις, πρέπει να αποπερατώθηκε στο δεύτερο ήμισυ του 2ου μ.Χ. αιώνα (150-200 μ.Χ.). Δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα γραπτά κείμενα σχετικά με το μεγαλειώδες αυτό έργο.

ρωμαϊκό υδραγωγείο Νικόπολης

Πηγή ιστορικών στοιχείων: Wikipedia.o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vivaldi Four Seasons: complete, original version. (Με κείμενο που "νοηματίζει" τους εξαίσιους ήχους)

Antonio Vivaldi – Οι 4 Εποχές ΠΗΓΗ: Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ- dimandron.sites.sch.gr (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ) [.........................................] ΟΙ 4 Ε...