Δευτέρα, Οκτωβρίου 04, 2021

Στον Αναστάση Βιστωνίτη το φετινό βραβείο του Κύκλου Ποιητών «Barbara Fields Siotis»

 

Στον Αναστάση Βιστωνίτη το βραβείο του Κύκλου Ποιητών

Στον σπουδαίο ποιητή της Γενιάς του ’70, Αναστάση Βιστωνίτη, για το σύνολο του έργου του και «ως αναγνώριση της πολύπλευρης πνευματικής του παρουσίας και προσφοράς στα ελληνικά γράμματα», απονεμήθηκε το  φετινό βραβείο «Barbara Fields Siotis», κατά την πρόσφατη τελετή λήξης του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.

Το βραβείο απονέμεται εναλλάξ σε έναν Έλληνα και σε έναν ξένο ποιητή, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών που διοργανώνει ετησίως ο Κύκλος Ποιητών, προς τιμήν της Μπάρμπαρα Φιλτς Σιώτη (Μινεάπολη 22.6.1939 – Αθήνα, 7.6.2019), η οποία στήριξε έμπρακτα τη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής ποίησης έξω από τα σύνορά της, κυρίως στην Αμερική. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2019 και έχει απονεμηθεί έως σήμερα στη Ζέφη Δαράκη, στον Κινέζο Μπέι Ντάο και τώρα στον Αναστάση Βιστωνίτη, ενώ συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό της βράβευσης αναφέρονταν μεταξύ άλλων: «Ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής με έκδηλη κοινωνική ευαισθησία, γλώσσα δραστική στους συμβολισμούς της, πλούσιο πλην ελεγχόμενο συναίσθημα, που το διατρέχει η νοσταλγία μιας ονειρικής σύλληψης του κόσμου, έχει παρουσιάσει επίσης ένα πολυσήμαντο δοκιμιακό και κριτικό έργο, ενώ η μακρά θητεία του στον δημοσιογραφικό χώρο συνιστά ουσιαστική κατάθεση σε ζητήματα κρίσης της κοινωνικής και πνευματικής μας ζωής. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η βράβευση αυτή συνιστά μια δίκαιη αναγνώριση του πνευματικού ανθρώπου Αναστάση Βιστωνίτη».

Ο Αναστάσης Βιστωνίτης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1952. Παρουσιάστηκε στα γράμματα το 1970 και από τότε εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές, έξι πεζογραφικά βιβλία, τέσσερις τόμους δοκιμίων κι ένα βιβλίο μεταφράσεων του Κινέζου ποιητή της δυναστείας των Τανγκ, Λι Χο. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρα, δοκίμια, ταξιδιωτικά κείμενα και κριτικά σημειώματα στις εφημερίδες Η Καθημερινή" και "Η Αυγή" και στα περιοδικά "Αντί", "Νέα Πορεία", "η λέξη", "Χάρτης", "Γράμματα και Τέχνες", "Το Δέντρο", "Εντευκτήριο", "Φρέαρ και Poetix", καθώς και σ’ εφημερίδες και περιοδικά κύρους στο εξωτερικό (Haaretz, Delo, Herald Tribune, Lettre International, Sodobnost, Translation, 2B, 91st Meridian, Sodobnost, Versopolis, Pangolin House κ.α.).

Ποίησή του παρουσιάστηκε σε διεθνή φεστιβάλ και σε κορυφαία Πανεπιστήμια (Harvard, Columbia, Renmin και Peking University του Πεκίνου, Baptist University του Χονγκ Κονγκ, όπου ήταν φιλοξενούμενος του διεθνούς προγράμματος συγγραφέων για ένα μήνα, Humboldt Universitat του Βερολίνου κ.α. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Από το 1996 ως το 2001 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων (European Writer’s Congress) και από το 2003 ως το 2008 αντιπρόεδρός της. Ποιήματα, δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Πέντε ποιητικά βιβλία του εκδόθηκαν στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα σλαβομακεδονικά, τα σλοβενικά και τα εβραϊκά κι ένα πεζογραφικό στα σερβικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...