Κυριακή, Μαΐου 24, 2020

Ώρα για καλό κινηματογράφο

Thelodger1944.jpg 

Τhe Lodger/ Ο νοικάρης (1944)


Λονδίνο, 1888. O μυστηριώδης κ. Σλέιντ (Laird Cregar) νοικιάζει δωμάτιο στο σπίτι της οικογένειας Μπόντινγκ. Οι βραδινές του έξοδοι όμως αρχίζουν να βάζουν σε υποψίες την οικοδέσποινα, καθώς στην πόλη επικρατεί τρόμος από τους φρικτούς φόνους που διαπράττει ένας ασύλληπτος κακοποιός, ο Αντεροβγάλτης.
Εκτός αυτού ,  ο κος Σλέιντ βάζει στο μάτι με κακό σκοπό την πανέμορφη χορεύτρια και ανιψιά των ιδιοκτητών Κίτυ Λάνγκλεϊ (Merle Oberon), επειδή  μισεί τις γυναίκες του ελαφρού θεάματος, που τις θεωρεί καταστροφή των ανδρών.
Η ταινία είναι ένα θαυμάσιο "ατμοσφαιρικό" θρίλερ με πολύ πειστικές ερμηνείες . Ο σκηνοθέτης John Brahm βασίστηκε στο ομώνυμο  βιβλίο της Marie Belloc Lowndes για τον "Τζακ τον αντεροβγάλτη", που κυκλοφόρησε πρώτα σε συνέχειες από ένα αμερικανικό περιοδικό, αλλά το τροποποίησε αλλού συγγνωστά (οι δολοφονημένες γυναίκες είναι καλλιτέχνιδες στα κόνσερτ χολ κι όχι πόρνες)   και αλλού αυθαίρετα , αφού ταύτισε τον  "σκοτεινό" κ. Σλέιντ με τον Τζακ .
Μολαταύτα , η επιδέξια σκηνοθεσία του δημιουργεί αισθήματα ασφυξίας στο θεατή , που επιτείνονται από τις απειλητικές εικόνες ενός ζοφερά ομιχλώδους Λονδίνου.

The Lodger | Marie Belloc LOWNDESΤhe Lodger(1935)


Για τον "Τζακ τον Αντεροβγάλτη" , παρά τον τεράστιο όγκο των ερευνών που έχουν γίνει έως σήμερα, δεν γνωρίζουμε  ούτε την ταυτότητά του ούτε τον τελικό αριθμό των θυμάτων του, που σημειωτέον όλα τους  ήταν γυναίκες ελευθέρων ηθών .
 Ο ψυχοπαθής εγκληματίας διέπραξε σίγουρα μέσα σε ένα μήνα , από τις 7 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 1888,  πέντε φόνους.
 Πέρα από τις ειδεχθείς αυτές  δολοφονίες , η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το γεγονός ότι  ο εγκληματίας  ακρωτηρίαζε  τα θύματά του  με  τέτοιον επαγγελματικό τρόπο, που παρέπεμπε σε γνώστη της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος.
Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή να πλαστούν διάφορα σενάρια για την ταυτότητά του, μέσα από τα οποία παρέλασαν διάφορες προσωπικότητες της εποχής , από αναγνωρισμένους γιατρούς έως γνωστούς καλλιτέχνες με εκκεντρική προσωπικότητα*

*Διαβάστε σχετικά: "Τι σχέση είχε ο σπουδαίος ζωγράφος Βάλτερ Σίκερτ με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη"  ...
gerontakos.blogspot.com › 2017/11 › blog-post_711


Φωτογραφία του 1905 : η περιοχή Whitechappel  του Λονδίνου, όπου  έδρασε   ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, λίγα χρόνια πριν. Ποιος  μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ο κύριος με το ημίψηλο και το μούσι που διασχίζει το δρόμο δεν είναι ο  Jack the Ripper ;



  • Add to Phrasebook
    • No word lists for English -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy
  • Add to Phrasebook
    • No word lists for English -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...