Σάββατο, Μαΐου 30, 2020

Η ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΤΙΑ: Δύο υπέροχα Βιντεο-Αρχαιο-Ποιήματα

Cycladic Society | A Video Poem

Κυκλαδική Κοινωνία/Ένα Βίντεο-Ποίημα (αγγλικοί υπότιτλοι)

Ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης αφηγείται την ανάδυση και τον πολιτισμό της πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας (3200 έως 2000 π.Χ.),με οδηγό το κυκλαδικό ειδώλιο, το σύμβολο που χάρη στην καθαρή φόρμα και διαχρονική απλότητά του καθόρισε την παγκόσμια ιστορία της Τέχνης, από την Προϊστορία έως τον 21ο αιώνα.

Η μικρού μήκους ταινία παρουσιάστηκε το 2016 με αφορμή τα 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του Μουσείου στο πλαίσιο της έκθεσης "Κυκλαδική Κοινωνία, 5000 Χρόνια Πριν".

Για την δημιουργία της ταινίας έχουν χρησιμοποιηθεί πλάνα και υλικό απο την ταινία "C", μία παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της HAOS Films σε σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη.
The François Vase | A Video Poem
To  Aγγείο του Φραγκίσκου/ Ένα Βίντεο-Ποίημα (αγγλικοί υπότιτλοι)

Το αγγείο François ή Κρατήρας του Κλειτία ταξίδεψε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας για πρώτη φορά αποκλειστικά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με αφορμή την περιοδική έκθεση "Θεϊκοί Διάλογοι. Cy Twombly & Ελληνική Αρχαιότητα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο αττικό ελικωτό κρατήρα μελανόμορφου ρυθμού ύψους 66 εκ., που χρονολογείται περί το 570 π.Χ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αρχαίας αττικής τέχνης. Κατασκευάστηκε και φιλοτεχνήθηκε στην Αττική από τον αγγειοπλάστη Εργότιμο και τον αγγειογράφο Κλειτία.
Ανακαλύφθηκε το 1844-1845 στο εσωτερικό ενός τάφου στην ετρουσκική πόλη Vulci της Ιταλίας από τον ανασκαφέα Al. François, το όνομα του οποίου φέρει.
Στην επιφάνειά του απεικονίζονται περισσότερες από 270 μορφές που ταυτίζονται με επιγραφές, καθώς και ποικίλα μυθολογικά επεισόδια, ορισμένα από τα οποία αποδίδονται για πρώτη φορά στην αρχαία ελληνική τέχνη.
Το 1900 ένας φύλακας του μουσείου πέταξε ένα σκαμνί στην προθήκη που περιείχε το αγγείο και το τελευταίο έσπασε σε 638 κομμάτια. Το 1902 συντηρήθηκε από τον Πιέτρο Ζέη και το 1973 αποκαταστάθηκε με την ενσωμάτωση μάλιστα κομματιού που προηγουμένως έλειπε. Σήμερα, βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας.
Το 2017 η έκθεση "Cy Twombly & Ελληνική Αρχαιότητα " εγκαινίασε μία νέα σειρά εκθέσεων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τον τίτλο "Θεϊκοί Διάλογοι".
Για πρώτη φορά, 27 έργα του Cy Twombly εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και την επαφή του με την Ελλάδα παρουσιάστηκαν δίπλα σε 12 έργα της αρχαιότητας, ανοίγοντας ένα μοναδικό και πρωτότυπο διάλογο μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της σύγχρονης τέχνης. Περισσότερα: https://cycladic.gr/page/theiki-dialogi
  • Add to Phrasebook
    • No word lists for English -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια: