Τρίτη, Μαΐου 19, 2020


https://images.currentaffairs.org/2018/02/middleage-1024x646.jpg

Μεσαίωνας: Επιστήμονες αρνούνται να απαντήσουν επώνυμα για τη μετάληψη



Πραγματικό σοκ προκαλεί η αντίδραση επιστημόνων, ειδικών επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων που ρωτήθηκαν για το αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της μετάληψης, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του μητροπολίτης τέως Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, ότι αφόρισε την υπουργό Παιδείας επειδή ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με αποκαρδιωτικό ρεπορτάζ του news247.gr, η επανατοποθέτηση της καταξιωμένης λοιμωξιολόγου κας Ελένης Γιαμαρέλλου στο θέμα της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού από το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, προκάλεσε εύλογα τα ερωτήματα. Η ίδια υποστήριξε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του μυστηρίου, μία άποψη την οποία αρκετοί επιστήμονες από την έναρξη της επιδημίας απορρίπτουν.
Το News247.gr επεδίωξε να επικοινωνήσει με συναδέλφους της καθηγήτριας, όμως είτε δεν έλαβε καμία απάντηση, είτε υπήρξε απροθυμία στο να αναφερθούν δημόσια σχετικά με το θέμα.
Όπως έχει επισημανθεί από την ειδική Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής προστασίας για τη μετάδοση του κορωνοϊού, η χρήση κοινών αντικειμένων της καθημερινότητας, όπως το κουτάλι, θεωρούνται μέσα υψηλής επικινδυνότητας μετάδοσης του ιού. Σ’ αυτό το πλαίσιο έμμεσα η τέλεση του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας, θεωρήθηκε επικίνδυνη για τη μετάδοση.
Σημειώνεται πως ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πριν 2 εβδομάδες ότι η Θεία Κοινωνία πρέπει να αποφευχθεί μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο. Η συγκεκριμένη ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση από έναν, υψηλού κύρους επιστήμονα, είναι από τις ελάχιστες.
Την ίδια στιγμή στην επικοινωνία με κάποιους επιστήμονες που καταφέραμε να έχουμε, αυτό που τονίζονταν ήταν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει η συγκεκριμένη τοποθέτηση της λοιμωξιολόγου κας Γιαμαρέλου, καθώς καταργείται έτσι ο διαχωρισμός της πίστης από την επιστήμη. Αυτό μπερδεύει αλλά και διχάζει την κοινωνία την ίδια.
Επίσης η επιτροπή των λοιμοξιολόγων-επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας στην οποία ανήκει και η κυρία Γιαμαρέλου δεν προχώρησε σε κάποια ρητή εντολή για το μυστήριο. Δεν παρότρυνε ούτε απαγόρευσε, απλά ανέφερε έμμεσα την επικινδυνότητα και τόνισε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης. Η λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής, φαίνεται να είναι η μόνη που ξέφυγε από την επίσημη γραμμή του να μη σχολιαστεί το ζήτημα αυτό. Και δεν ήταν η πρώτη φορά.
Εδώ να τονίσουμε ακόμη ότι η βαρύτητα του ονόματος της κας Γιαμαρέλλου, η οποία έχει αποδείξει την αξία της ως επιστήμονας στο παρελθόν, απέτρεψε και την τοποθέτηση κάποιων επί του θέματος. Παρά την ευαισθησία του ζητήματος, μας έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε περίπτωση αντιπαράθεσης, ακόμη και παρά το γεγονός ότι άλλες κυβερνήσεις αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες, όπως στη Γερμανία κι άλλες χώρες, έχουν απαγορεύσει αντίστοιχα μυστήρια με το φόβο της μετάδοσης και σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων.
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, απέφευγαν να σχολιάσουν το γεγονός στις συνεχείς οχλήσεις μας. Είναι δε χαρακτηριστικό πως την Κυριακή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε σχετική ερώτηση αρκέστηκε να σημειώσει μόνο ότι «Για τη Θεία Κοινωνία δεν έχω κάτι να πω. Νομίζω οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί για τον τρόπο που κολλάει ο ιός και από εκεί και πέρα, νομίζω είναι θέμα ατομικής επιλογής και ευθύνης».
Από την πλευρά του ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου και επίσης μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου, ανέφερε σχετικά με την τοποθέτησης της κας Γιαμαρέλλου ότι «στην Επιτροπή υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχουν γνώμες, ο καθένας έχει την άποψή του και δεν νομίζω, δεν είναι υποχρεωτικό να συμβαδίζουν όλες οι απόψεις. Οι αποφάσεις έτσι λαμβάνονται, είναι ο τρόπος που λειτουργούμε». Πάντως δεν σημειώθηκε αν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση για τα ζήτημα.
Συνομιλώντας παράλληλα με δύο λοιμωξιολόγους, αυτό το οποίο έγινε σαφές, είναι το αυτονόητο. Ένας επιστήμονας δεν θα πρέπει να τοποθετείται δημόσια για θέματα Πίστης με την ιδιότητα του επιστήμονα. Μια τέτοια τοποθέτηση σε κρίσιμες περιόδους μπορεί να έχει επιπλοκές. Όπως μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά η Πίστη είναι κάτι το εντελώς προσωπικό. Αποτελεί ατομική ελευθερία αλλά στα συγκεκριμένα δικά της πεδία. Δεν θα έπρεπε να μπαίνει σε δημόσιο διάλογο αφήνοντας κενά και ασάφειες.
Ουσιαστικά τόνισαν ότι η κα Γιαμαρέλλου παρά τις αγνές προθέσεις της και υποστηρίζοντας το δικό της αξιακό σύστημα το οποίο είναι κοινό με μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, κάπως ενέπλεξε τα πράγματα. Μπορεί μάλιστα να εξόπλισε με μη επιστημονικά επιχειρήματα τη μερίδα εκείνων που θεωρούν υπερβολικές τις κινήσεις τις Κυβέρνησης κατά το προηγούμενο διάστημα, με την επιβολή του lockdown.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΙΤΙΚΟΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΤ' ΑΥΤΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥς ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2024

  Το top 10 των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου για το 2024 Η αγαπημένη ετήσια κινηματογραφική συνήθεια...