Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2019

Stolen archaeological artifacts recovered by the Italian Carabinieri. Courtesy of Europol.

«Επιχείρηση Αχαιοί» για 10.000 κλεμμένα έργα τέχνης

Οι αστυνομικές επιδρομές σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν στην ανακάλυψη 10.000 κλεμμένων έργων τέχνης και στις συλλήψεις 23 υπόπτων Στην πολύπλοκη λειτουργία συμμετείχαν πράκτορες από πέντε χώρες.
Ελληνική πηγή: thetoc.gr

 
Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 23 άτομα που συνδέονται με μεγάλη διεθνή και παράνομη διακίνηση τέχνης στην Ευρώπη. Οι συλλήψεις ακολούθησαν των επιδρομών σε περισσότερες από 80 τοποθεσίες σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και οδήγησαν στην κατάσχεση πάνω από 10.000 αρχαιολογικών αντικειμένων. Η «Επιχείρηση Αχαιοί» (Operation Achei) όπως ήταν η κωδική ονομασία που επέλεξε το Τμήμα Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλικής Καραμπινερίας υποστηρίχθηκε από τις δικαστικές και αστυνομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότεροι από 350 αξιωματικοί που εκπροσωπούν κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σερβία βοήθησαν στη στην προσπάθεια να σταματήσει το λαθρεμπόριο και η παράνομη διακίνηση των έργων που χρονολογούνται από την αρχαιότητα και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις χρονολογείται από το 2017, όταν η ιταλική αστυνομία άρχισε να ερευνά μια σειρά κλοπών από αρχαιολογικούς χώρους στην Καλαβρία, την περιοχή της νότιας Ιταλίας που είναι πλούσια σε ευρήματα και ένα τοπόσημο της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι κλέφτες χρησιμοποιούσαν ανιχνευτές μετάλλων και μεγάλης κλίμακας εκσκαφικά μηχανήματα για να αποκαλύψουν αντικείμενα αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Ανάμεσα στα ευρήματα των αρχαιοκάπηλων υπήρχαν αρχαία βάζα, αγγεία και κοσμήματα που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ."Τα κλεμμένα ευρήματα μεταφέρθηκαν τελικά στο εξωτερικό όπου παρουσιάστηκαν σε δημοπρασίες σε σημαντικούς διεθνείς οίκους δημοπρασιών και πωλήθηκαν σε πολύ υψηλές τιμές", ανέφερε Ιταλός ερευνητής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.
"Ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων και αντικειμένων επιβεβαίωσε τις υποψίες μας σχετικά με τη μαζική κλίμακα και την παγκόσμια εμβέλεια του διεθνούς εμπορίου παράνομων αντικειμένων", ανέφερε ο Tess Davis, εκτελεστικός διευθυντής του Coalition Antiquities, ενός Αμερικανικού  μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην καταπολέμηση της πολιτιστικής κλοπής. "Η επιχείρηση αυτή αποδεικνύει ότι τέτοιες πολιτιστικές κλοπές και καταστροφές δεν περιορίζονται σε ζώνες συγκρούσεων όπως το Ιράκ και η Συρία, αλλά απειλούν οποιαδήποτε χώρα με πλούσια κληρονομιά"

archaeological trafficking crackdown1.Police Raids Across Europe Have Led to the Discovery of ..

2. Europe — Culture Crime News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...