Ποιήματα, διηγήματα και κριτικά κείμενα του Μάρκου Μέσκου στη Πύλη για την ελληνική γλώσσα
Ποιήματα, διηγήματα και κριτικά κείμενα του Μάρκου Μέσκου στη Πύλη για την ελληνική γλώσσα (δημοσιευμένα στη σειρά ψηφιοποιημένων Περιοδικών Λόγου και Τέχνης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας http://www.greek-language.gr/periodika/)
Σαράντα οκτώ συνολικά δημοσιεύσεις (ποίηση, διήγημα, κριτική) του ποιητή Μάρκου Μέσκου που χάσαμε στην αρχή του χρόνου φιλοξενούνται στον ιστοσελίδα (βάση δεδομένων) ψηφιοποιημένων Περιοδικών Λόγου και Τέχνης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (για τον συγκεντρωτικό κατάλογο δημοσιεύσεων πατήστε εδώ). Πρόκειται για 21 ποιήματά του δημοσιευμένα στο λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Πορεία την πενταετία 1957-1962, τα οποία συγκαταλέγονται στις πρώτες δημοσιεύσεις ποιημάτων του. Στην Παραφυάδα δημοσιεύονται τέσσερα διηγήματά του στα χρόνια 1986-1989, ενώ στο λογοτεχνικό περιοδικό Πάροδος εντοπίζονται 22 ποιήματά του της πιο πρόσφατης δημιουργίας του, των χρόνων 2008-2011. Στη Νέα Πορεία του 2004 ο Μέσκος δημοσιεύει ένα εξασέλιδο κείμενο για τη σύγχρονή του νεοελληνική λογοτεχνία («Σημειώσεις για τη σημερινή νεοελληνική λογοτεχνία»).
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχει ψηφιοποιήσει το περιεχόμενο των συγκεκριμένων περιοδικών που λειτουργούν και σε βάση δεδομένων με δυνατότητες απλής και σύνθετης αναζήτησης όρων και φυλλομέτρησης (συγγραφέων, τίτλων, θεμάτων, και είδους κειμένου).
Μπορείτε να διαβάσετε διαδικτυακά τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα http://www.greek-language.gr/periodika/
ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΟΝ ΑΔΗ
Το άδειο ποτήρι του νεκρού είναι·
μην τσουγκρίζεις μαζί του.
Σταγόνα δεν πέρασε ποτέ
Νέκυια σε ονόμασαν παλιά και Άδη
και Τάρταρα της Γης έγκατα λιώνοντας
τα κόκκαλα όσων έζησαν στο πάνω Φως·
Ου Τόπος
που με πουλιά κι ανθούς
χαράματα και δειλινά και νύχτες μαγικές
τον τραβούσαν κάτω – όλα πονούν εδώ μονολογούσε
(υπάρχουν πετούμενα στον Άδη; Γιατί
δεν απαντούν οι λέξεις;)
Αν πρόλαβε κάποιο κερί ν’ ανάψει
λίγο κατόπιν έσβησε στον άνεμο
τρεμούλιασε η λάμψη του και χάθηκε οριστικά
από ανίκητο μαύρο του θανάτου.
…Καιρός των θηρίων πάλι.
- Μάρκος Μέσκος , Θεσσαλονίκη, 22.2.2016
Εκδήλωση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων: Εικονική περιήγηση της λογοτεχνίας στον ιστορικό χρόνο (από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κ.ε.) (21/3/19)
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας της Αθηναϊκής Βιβλιοθήκης, του νέου τμήματος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων αφιερωμένο στην Αθήνα, σας προσκαλεί στην εκδήλωση: Εικονική περιήγηση της λογοτεχνίας στον ιστορικό χρόνο (από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κ.ε.). Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.30 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης).
Εισηγείται: Ιωάννης Καζάζης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Η Ιστορία της Ελλάδας μέσα από την Λογοτεχνία» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»
Παρουσίαση του βιβλίου του Β. Χατζηβασιλείου: Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017 (15/3/19)
Το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, σε συνδιοργάνωση με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου «Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία: 1974-2017» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΜΟΜus-αίθουσα «Ξανθίππη Χόιπελ» (Εγνατία 154, ΔΕΘ-HELEXPO).
Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι:
- Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ
- Λίζυ Τσιριμώκου, ομότιμη καθηγήτρια Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, ΑΠΘ
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βίκυ Καπλάνη, φιλόλογοςΕπιστημονικό εκδήλωση στο ΕΚΠΑ για τα 150 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Κάλβου (19/3/19)
Επιστημονική εκδήλωση οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής), το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό "Νέα Ευθύνη", με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Κάλβου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 και ώρα 18:00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).
Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Πρόγραμμα (pdf, 559KB)
Ημερίδα: Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό (8/3/19)
Η Ημερίδα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές της Ελληνικής Λογοτεχνίας αλλά και σε ελληνιστές του εξωτερικού, να συζητήσουν διεξοδικά και να αναζητήσουν τρόπους και πρακτικές που θα ενισχύσουν τη διάδοση και θα διευρύνουν την απήχηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Την ημερίδα διοργανώνουν η Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και το λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr.
Σ' αυτό το τόσο ζωτικό θέμα για την Ελληνική λογοτεχνία θα πάρουν θέση συγγραφείς που το έργο τους έχει ήδη μια πορεία στο εξωτερικό, ελληνιστές και μεταφραστές από διάφορες χώρες με ζωντανές συνδέσεις, πανεπιστημιακοί και θεσμικοί παράγοντες.
Η Ημερίδα θα αναδείξει διαπιστώσεις, οι οποίες μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμες σε όλους, όσοι ασχολούνται στον τομέα του βιβλίου, αλλά και θα αποτελέσει την αφετηρία πολλαπλών γόνιμων συζητήσεων μεταξύ των φορέων πολιτισμού για το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας.
Συνημμένα θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και τα βιογραφικά των συμμετεχόντων.
Συνημμένα
- Πρόγραμμα (msword, 157KB)
- Βιογραφικά συμμετεχόντων (msword, 161KB)
Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη αφιερωμένη στον Λεονάρτο ντα Βίντσι (8/3/19)
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Παναγιώτης Ιωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ομιλία του έχει θέμα «Από τον homo universalis στον προφήτη και τον μάγο». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα Τετράδια του Ντα Βίντσι, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη.
Συντονιστής είναι ο Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Την ημέρα της εκδήλωσης και μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 θα λειτουργεί έκθεση τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τον Λεονάρντο (Δευτέρα - Παρασκευή, 14:00 - 21:00, Σάββατο & Κυριακή, 09:00 - 21:00, Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων, 4ο επίπεδο). Τις εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου "Φιλόλογος" (Φεβρουάριος-Μάιος 2019)
Για το πρόγραμμα, βλ. συνημμένο
Συνημμένα
Πρόγραμμα (pdf, 1.62MB)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου