Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2016

Ο ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ

Ιωσήφ Στάλιν - Βικιπαίδεια

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤΑΛΙΝ 

 

 ΣΤΑΛΙΝ

Βιογραφική τηλεταινία Αγγλο-αμερικανο-ουγγρικής συμπαραγωγής, σκηνοθετημένη από τον Τσέχο Ivan Passer, με τον Robert Duvall στο ρόλο του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, την Julia Ormond στο ρόλο της δεύτερης συζύγου του Στάλιν και τον Maximilian Schell στο ρόλο του Λένιν. Παραγωγός ο Mark Carliner που υπήρξε καθηγητής ρωσικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Princeton.
Η ταινία κέρδισε τρεις χρυσές σφαίρες μεταξύ των οποίων βραβείο φωτογραφίας στον Ούγγρο Vilmos Zsigmond και βραβείο ηθοποιίας στον Robert Duvall. Τα γυρίσματα έγιναν στη Βουδαπέστη και στη Μόσχα. Η πρόσβαση στα κτίρια του Κρεμλίνου δόθηκε κατ΄ εξαίρεση κατά τις εβδομάδες εκείνες του 1991 που σηματοδότησαν τη διάλυση της Σοβιετικής ΄Ενωσης.
Η ταινία περιέχει αρκετά ένθετα πλάνα από ιστορικά ντοκυμαντέρ και αφίσες της εποχής. Εντυπωσιακή η μουσική επένδυση που περιλαμβάνει και μερικές κλασσικές συνθέσεις.
Η πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο περίβλεπτο κινηματοθέατρο Dom Kino της Μόσχας στην 75η επέτειο της κομμουνιστικής επανάστασης. Είχαν προσκληθεί 1.100 θεατές και μεταξύ τους ξένοι διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων. Ο Πρόεδρος Γέλτσιν και ο πολιτικός του αντίπαλος Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δεν εμφανίστηκαν. ΄Ησαν όμως παρόντες ο αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Ρουτσκόι και ο επί πολλά χρόνια διπλωματικός απεσταλμένος της ΕΣΣΔ στις ΗΠΑ Ανατόλι Ντομπρύνιν.
Η παρουσίαση έγινε από τον Dmitri Volkogonov, βιογράφο του Στάλιν, ο οποίος φρόντισε να τονίσει στους θεατές ότι η ταινία εκφράζει την αμερικανική οπτική για τον Στάλιν.
Υπόθεση:
Η ταινία καταπιάνεται με το δεύτερο μισό της ζωής του Γεωργιανού επαναστάτη Ιωσήφ Τζουγκασβίλι, μετέπειτα γνωστού ως Στάλιν. Περιγράφεται η άνοδός του στην ηγεσία του κόμματος, η απόλυτη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του και το πως κατόρθωσε να οδηγήσει την ΕΣΣΔ σε θέση παγκόσμιας υπερδύναμης, με ένα σκληρό, όμως, τίμημα: την καταστροφή της δικής του οικογένειας, και την εξοντωση εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών ΄΄εχθρών του λαού΄΄καθώς και πρώην συντρόφων του, που ήσαν αντίθετοι στην πολιτική του και στις σκληρές μεθόδους του.
Η αφήγηση ζωντανεύει σε πρώτο πρόσωπο από την Σβετλάνα Αληλούγιεβα, κόρη του Στάλιν που το 1967 αυτομόλησε στις ΗΠΑ. Η ταινία είναι αφιερωμένη στο σθένος και στην αντοχή των λαών της πρώην ΕΣΣΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Θύμιος και η Αστέρω παίζουν στο ψυχόφραμα του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανούργα Σταματίνα Θανάσης Καρτερός Η ΑΥΓΗ avgi.gr  (INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ) Και έχει πλαντάξει στο δάκρυ ...