Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2016

ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ;

Κλειστό τηλεοπτικό κλαμπ με απόφαση της …αγοράς

Βοριδης αδειεςΣτα μέσα Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη διάταξη που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας να ορίζει τον αριθμό των αδειών. Είναι μια διάταξη που υπάρχει στο νομικό καθεστώς των ΜΜΕ από την εποχή του Ευ. Βενιζέλου και διατυπώθηκε εκ νέου από τη ΝΔ με τον νόμο Ρουσόπουλου, προτού επανέλθει στον προσκήνιο με τον νόμο Παππά.
Η πανομοιότυπη διάταξη για τις υπερεξουσίες του υπουργού στο ν.3592/2007
Η πανομοιότυπη διάταξη για τις υπερεξουσίες του υπουργού στο ν.3592/2007
Εξαιτίας αυτής της διάταξης του απέδωσαν και το προσωνύμιο «υπουργός-καναλάρχης», ενώ δεν έδειχναν τα ίδια αντανακλαστικά όταν οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν αυτήν τη δυνατότητα. Υπήρχε άλλωστε μια μεγάλη περίοδος που οι τηλεοπτικοί σταθμοί ρύθμιζαν όπου ήθελαν τη νομοθεσία προς όφελός τους. Η συζήτηση στο ΣτΕ είναι καθοριστική διότι οι σταθμοί θα επιδιώξουν να κηρυχθεί και αυτή η διάταξη αντισυνταγματική, ώστε να περάσει η αρμοδιότητα στο ΕΣΡ και να αποδυναμωθεί κι άλλο η κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο.
ΕΙΤΗΣΕΕΣτο μεταξύ, η τηλεοπτική αγορά ήδη λειτουργεί με τον αριθμό «4» και με τον έμμεσο αποκλεισμό του Β. Μαρινάκη από τον ανταγωνισμό. Τη διαφημιστική δαπάνη εισπράττουν ο ANT1, o Alpha, το Star και ο ΣΚΑΪ, γνωρίζοντας πως τα σημερινά οικονομικά μεγέθη δεν επιτρέπουν και την είσοδο άλλου ανταγωνιστή. Στην πραγματικότητα αμφισβητούν το δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού να αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών και το αναθέτουν αυτό στην αγορά, δηλαδή στους ίδιους, που αποφασίζουν.
typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Οι ελιτιστές με τις ελίτ, και ο λαός με την αξιοπρέπειά του.» Εμείς σε πλευρά είμαστε;

  Το πάει στο άλλο άκρο... Κώστας Μαρούντας Εφημερίδα των Συντακτών efsyn.gr «Οι μη δυνάμενοι κινδυνεύειν ανδρείως δούλοι των επιόντων ...