Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2016

ΛΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ;

Τέλος στον... μονόδρομο του ΟΑΣΘ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας απεργίας στον ΟΑΣΘ

 
Τεκτονικές αλλαγές στον συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται από το υπουργείο Μεταφορών και πολύ σύντομα πρόκειται να λάβουν χαρακτήρα νομοθετήματος, βάζοντας τέλος από τη μία στην κυριαρχία του ΟΑΣΘ και οργανώνοντας από την άλλη το σύνολο των συγκοινωνιακών μέσων της πόλης.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές για τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου φορέα ο οποίος θα συντονίζει και θα είναι υπεύθυνος για τις συγκοινωνίες της πόλης, δηλαδή τις λεωφορειακές γραμμές, το μετρό, τη θαλάσσια συγκοινωνία, πιθανόν και τις γραμμές τραμ.
Στη σύσκεψη και στο περιθώριο της ενημέρωσης για τις δράσεις της Εγνατίας Οδού Α.Ε., ειδικότερα για τις κάθετες διαδρομές του άξονα, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε σε πέντε δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος -Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη, Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Λαγκαδά Διαμαντή Λιάμα- παρουσία των συντονιστών του ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Δημητριάδη και Χρήστου Ρώσσιου, όσο και του προέδρου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολου Αντωνούδη, τις βασικές γραμμές του σχεδίου το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του.

Απάντηση

Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για την απάντηση Σπίρτζη, η «αφωνία» του οποίου το τελευταίο διάστημα στο επίμαχο θέμα του ΟΑΣΘ έλαβε τέλος και τα ερωτήματα που η στάση του δημιουργούσε απαντώνται πλέον, καθώς φαίνεται ότι ετοιμαζόταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα λύσει μια και καλή τα προβλήματα με τον Οργανισμό, ο οποίος μονοπωλούσε τις συγκοινωνίες της πόλης για εξήντα χρόνια.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που συνδέουν τις τελευταίες εξαγγελίες κινητοποιήσεων των εργαζομένων για τα μισθολογικά τους ζητήματα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για το επικείμενο τέλος της μονοκρατορίας του ΟΑΣΘ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», όλα τρέχουν με άλλους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, καθώς ο κ. Σπίρτζης είχε ενημερώσει ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης, που είχαν κάνει διερευνητικές και ενημερωτικές επαφές με τους δημάρχους για τα σχέδια του υπουργείου. Ειδικότερα, τις επαφές με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη έχει αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι συμφωνούν κατ’ αρχήν -κάποιοι μάλιστα με θέρμη που ξεπερνά και τις προθέσεις ακόμη και των σχεδιαστών- και θέλουν να ενταχθούν με ποσοστά στον υπό διαμόρφωση νέο Οργανισμό, ενώ μόνο ένας έθεσε ερωτήματα κι αυτά σε σχέση με το μέλλον των σημερινών εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, θέμα που άπτεται όμως και της πρόθεσης που θα εκδηλώσει ο ΟΑΣΘ να συμμετάσχει στο νέο σχήμα, στο οποίο πάντως ο ρόλος του δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο σχέδιο και την πρόταση του υπουργείου καταργούνται ο ΟΑΣΘ και ο ΣΑΣΘ, στον νέο Οργανισμό θα συμμετέχουν όποιοι δήμοι θέλουν και με όποιο ποσοστό επιθυμεί ο καθένας, θα υπάρχουν θέσεις στο συμβούλιο και για τους ιδιώτες που τυχόν συμμετάσχουν, αλλά ο έλεγχος θα ανήκει απολύτως στο κράτος.
Σε πρώτη φάση θα ληφθεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εξαιρετικά συμφέρον επιτόκιο για τη μακροχρόνια ενοικίαση λεωφορείων, τα οποία θα τεθούν αμέσως σε κυκλοφορία, ενώ παράλληλα εξετάζεται η περίπτωση της συμμετοχής ακόμη και της ΕΛΒΟ, με την προϋπόθεση ότι ο εκκαθαριστής θα συμφωνήσει για την κατασκευή από την εταιρεία μικρών λεωφορείων που θα χρησιμοποιηθούν στις κάθετες διαδρομές της πόλης αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το μετρό και τα καραβάκια

Στο σχέδιο εννοείται ότι θα γίνεται ειδική αναφορά στο μετρό αλλά και στη θαλάσσια συγκοινωνία, καθώς μένει προς ώρας ανοιχτό αν τα καραβάκια θα είναι κομμάτι του Δημοσίου ή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω κάποιου επενδυτή.
Ολο το σχέδιο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, έχει τεθεί υπόψη και των Θεσμών, οι οποίοι έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους, αφού μεταξύ άλλων με το νέο σχέδιο η κρατική ενίσχυση θα μειωθεί στα 27 εκατομμύρια από τα 77 εκατομμύρια που είναι σήμερα.
Ολα αυτά εξηγούν και την αμεσότητα της αντίδρασης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στην εξαγγελία κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ μέσα στις γιορτές αν δεν καταβαλλόταν η μισθοδοσία τους μέχρι σήμερα.
Στην ανακοίνωση αναφερόταν αρχικά ότι για την καταβολή των 9,7 εκατομμυρίων υπήρξε ένα πρόβλημα στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά «η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων “σαν έτοιμη από καιρό” απειλεί με νέα επίσχεση εργασίας» και πως «για μια ακόμη φορά οι Θεσσαλονικείς χρησιμοποιούνται ως όμηροι» και καταλήγει θυμίζοντας ότι το κόμμα «έχει επανειλημμένα πάρει θέση στο θέμα του ΟΑΣΘ, τασσόμενο υπέρ ενός δημόσιου φορέα συγκοινωνιών».
Καλεί, τέλος, τη διοίκηση του ΟΑΣΘ «να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αντί να σχεδιάζει αυξήσεις στα εισιτήρια και τις μηνιαίες κάρτες» και το σωματείο «επειδή τα μέλη του εργάζονται σε ιδιωτικό φορέα και όχι στο Δημόσιο, να απευθύνεται προς αυτόν για τις όποιες διεκδικήσεις του».
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την καταβολή της μισθοδοσίας, ακόμη και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης δήλωσε ότι σήμερα πρόκειται να καταβληθούν τα οφειλόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)