Σε διαβούλευση, πιθανότατα από σήμερα, θα τεθεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας χθες  στο Κόκκινο .
Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι από την έως τώρα επεξεργασία των στοιχείων «μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ έκλεισε τον Ιούνιο του 2013 για να μη μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις συχνότητες. Υπογράμμισε, δε, πως υπάρχει πολιτική ευθύνη και για το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και για τον τρόπο που έγινε ο διαγωνισμός στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Όπως είπε, στη διαβούλευση για τον διαγωνισμό μετείχαν 26 εταιρίες, αλλά τελικά, υπήρξε μόνο μία προσφορά, αυτή της Digea, στην οποία είναι μέτοχοι τα 6 ιδιωτικά κανάλια που εκπέμπουν πανελλαδικά. «Στόχος είναι να σπάσουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που έχει στηθεί στη χώρα ώστε να μη μπορεί κανείς να ελέγξει την εκπομπή των ιδιωτικών καναλιών» τόνισε ο κ. Σπίρτζης:
«Η ΕΡΤ πριν την κλείσουν ήταν ο μοναδικός φορέας που θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και πάροχος τηλεοπτικού σήματος και πάροχος περιεχομένου, κάτι σαν την DIGEA. Όμως ενάμισι μήνα πριν τον διαγωνισμό επεβλήθη το μαύρο στην ΕΡΤ».
«Ακυρώθηκε μάλιστα και ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΕΡΤ για την αγορά πομπών, όπως έγινε μετά και με τη ΝΕΡΙΤ. Το αποτέλεσμα είναι η ΕΡΤ να πληρώνει σήμερα ένα μεγάλο ποσό στην DIGEA για να εκπέμπει!»
Όποιος ελέγχει τις τηλεοπτικές συχνότητες μπορεί να ελέγξει και τα περιφερειακά κανάλια. Μέτοχοι στην DIGEA τα έξι ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια.
«Αν δει κανείς την αλληλουχία των κινήσεων μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και των κυβερνητικών πράξεων μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ `έκλεισε` για να μη συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις συχνότητες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποκάλυψε επίσης ότι ενώ συμμετείχαν 26 εταιρίες στη διαβούλευση για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, υπήρξε όμως μόνο μια προσφορά, της DIGEA!
«Υπάρχει πολιτική ευθύνη. Και όχι μόνο σε μία πράξη. Πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για τον διαγωνισμό όπως έγινε, στην ΕΕΤ, ενώ βάσει του καταστατικού οι προσφορές πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 αναθεώρησε και κατέληξε ότι μπορεί να είναι και ο πάροχος. Υπάρχει και πρόσθετη πολιτική ευθύνη γιατί αντί να υπάρχει ένας χάρτης συχνοτήτων ανά την Ελλάδα, ξαφνικά βγήκε υπουργική απόφαση χωρίς καμία μελέτη που έχει 156 σημεία».
«Από την πλευρά μας», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης,  «ό,τι στοιχεία είχαμε τα δώσαμε στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθηνών για να διερευνήσει τις ευθύνες για το πώς έτρεξε ο διαγωνισμός».
«Σήμερα θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο προς διαβούλευση»
«Σήμερα αν προλάβουμε το νομοσχέδιο βγαίνει προς διαβούλευση, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις προϋποθέσεις»: 1. «Τον διαγωνισμό για αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, δουλειά που αρκετούς μήνες τη δουλεύουμε με Νίκο Παππά». 2. «Την ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ που θα είναι ανταγωνιστική εταιρία της DIGEA». 3. «Την λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει να είναι μια αρχή που δεν ελέγχεται από πουθενά και δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί», σχολίασε.
Τι είπε ο υπουργός για το «θολό» τοπίο με τις προσωρινές άδειες των ιδιωτικών καναλιών και τις πολιτικές ευθύνες:
«Έχουν προσωρινές άδειες που ανανεώνονται επομένως με τον τρόπο αυτό είναι σε μια διαρκή διαβούλευση ή αλισβερίσι η κυβέρνηση με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Και αυτό είναι δέσμευση και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει αυτό το αλισβερίσι. Επομένως θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία που θα είναι από μηδενική βάση, άρα όποιος θέλει να κάνει κανάλι ή έχει θα μπορεί να συμμετάσχει εφόσον πληροί τα κριτήρια».