Κυριακή, Ιουλίου 19, 2015

Σοφία είναι το να είσαι γενναιόδωρος

"ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΖΕΦΡΙ ΣΑΚΣ


«Συνυπεύθυνη για τη μιζέρια στην Ελλάδα είναι η Γερμανία», υποστηρίζει ο Τζέφρι Σακς

Στο άρθρο διευκρινίζεται ότι ποτέ οι δανειστές δεν είχαν ως σκοπό τους να βάλουν όντως μια λύση στο τραπέζι

Για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κάνει λόγο ο γνωστός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κολούμπια και παλαιότερα του Χάρβαρντ, που έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Αθήνα και ασχολείται τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια με χώρες που πλήττονται από οικονομική κρίση.

«Η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για την μιζέρια που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του άρθρου που επιλέγει ο γνωστός οικονομολόγος. Στο κείμενό του προσπαθεί να αναλύσει το χρέος της Ελλάδας και το πώς έφτασε η χώρα να έχει ένα υπέρογκο χρέος.



Διαβάζοντας κανείς το άρθρο στέκεται στα σημεία που ο Σακς μιλά για τιμωρητική στάση της ΕΕ και της Γερμανία προς την χώρα μας, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Εν συνεχεία, γράφει οτι η Γερμανία πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα «για χάρη όλης της Ευρώπης».

«Σε όλες τις κρίσεις υπάρχει μια ανισόρροπη σχέση ανάμεσα σε πιστωτή και οφειλέτη. Η επιτυχής διαχείριση μιας κρίσης εξαρτάται, άρα, από τη σοφία του δανειστή», λέει.

Τέλος, στο άρθρο διευκρινίζεται ότι ποτέ οι δανειστές δεν είχαν ως σκοπό τους να βάλουν όντως μια λύση στο τραπέζι.

«Έχω περιγράψει το ιστορικό της ελληνικής κρίσης ουκ ολίγες φορές», σχολιάζει, ενώ καταλήγει αναφέροντας για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται από τους εταίρους για το ελληνικό ζήτημα  είναι ασύνετη και αντιεπαγγελματική.

Σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, το «κλείσιμο» της συμφωνίας επιχειρεί να επισημάνει ότι το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο διάσωσης θα αξιοποιηθεί έτσι ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της και όχι σε πόρους για ανάπτυξη, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί.

Ο γνωστός οικονομολόγος είχε τοποθετηθεί και επί του ιστορικού δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, αναφέροντας: «Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής και να μην φοβηθούν τις απειλές, υποστηρίζει ο Τζέφρι Σακς. Καλεί τους Γερμανούς να δεχτούν μια ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις»

«H ελληνική κρίση είναι μια τραγωδία για την χώρα και ένας μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία», υποστήριζε σε παλαιότερο άρθρο του ο Τζέφρι Σακς, στο οποίο πρότεινε βήματα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
********************
ENA AΠΟΣΠΑΣΜΑ

 Η Γερμανία απέτυχε να θέσει τα ευφυή ερωτήματα

 Κατά συνέπεια, η Ελλάδα βιώνει μια κατάθλιψη, η οποία είναι συγκρίσιμη με εκείνη της  Γερμανίας κατά τη διάρκεια της θητείας του  καγκελαρίου Χάινριχ Μπρύνινγκ από το 1930 έως το 1932. Πολλοί Γερμανοί αισθάνονται μια ιδιαίτερη αντιπάθεια απέναντι στη  σημερινή κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε στην εξουσία  με την ( ήδη θρυμματισμένη) υπόσχεση  ότι θα  τερματιστεί η λιτότητα.
 Αλλά το γεγονός είναι ότι  δοκιμάστηκαν τέσσερις κυβερνήσεις  από όλα τα πολιτικά στρατόπεδα, που υποχρεώθηκαν να κυβερνήσουν εντός των ασφυκτικών περιορισμών που επιβάλλονται από το πλαίσιο των πιστωτών : ο  Γιώργος Παπανδρέου (κέντρο-αριστερά), ο Λουκάς Παπαδήμος (τεχνοκράτης), ο Αντώνης Σαμαράς (κέντρο-δεξιά) και ο Αλέξης Τσίπρας (αριστερά). 
[........]
Από τη δική μου εμπειρία έμαθα: ότι σε περίοδο  βαθιάς οικονομικής κρίσης ο δανειστής πρέπει να συμπεριφέρεται  με σύνεση. Πρέπει οπωσδήποτε να απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την οφειλέτρια χώρα, στις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, αλλά δεν επιτρέπεται ο οφειλέτης να  παρασύρεται στην άβυσσο. Εάν καλύπτονται μόνο οι απαιτήσεις του πιστωτή, τότε διαλύεται  η καταχρεωμένη  κοινωνία. Στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου αυτό έφερε στην εξουσία τον Αδόλφο Χίτλερ.
Η φόρμουλα της επιτυχίας είναι: ενεργητικές μεταρρυθμίσεις συν απομείωση χρέους. Ο δανειστής πρέπει να ενημερώσει τον οφειλέτη: «Δεν μπορείς να ζεις πάνω από τις δυνατότητές σου. Θα πρέπει να προσαρμοστείς.  Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες εξαγωγές Εμείς, οι δανειστές , ωστόσο, είμαστε εδώ για  να σε βοηθήσουμε, θα μειώσουμε το χρέος σου, έτσι ώστε η πρόοδος να   είναι όχι μόνο μας .... αλλά κυρίως για σένα  και το μέλλον σου. "
 Η Γερμανία έχει, δυστυχώς, αποτύχει να θέσει  οξυδερκείς  ερωτήσεις. Αντ΄ αυτού, οι Γερμανοί  ολοένα παραπονιούνται ότι οι Έλληνες   είναι  άνθρωποι χαλαροί, διεφθαρμένοι και ανεπίδεκτοι μάθησης . Η διαμάχη  έχει γίνει βρόμικη  και έχει πάρει προσωπικό χαρακτήρα και  από τις δύο πλευρές. Κάθε σοβαρή οικονομική ανάλυση έχει ριχτεί στους πέντες ανέμους.

 Σοφία είναι το να είσαι  γενναιόδωρος

Η καγκελάριος Μέρκελ λέει ότι η εμπιστοσύνη στην Αθήνα έχει χαθεί. Μετά από αυτή την προοπτική, τότε το σφάλμα ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά. Η πραγματικότητα είναι ότι οι πιστωτές δεν έχουν μελετήσει λεπτομερώς  την κρίση. Δεν κατάφεραν να προσφέρουν στους Έλληνες ένα ρεαλιστικό τρόπο - ίσως από φόβο ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα μπορούσαν  τελικά να ζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους. Για οποιοδήποτε λόγο, η Γερμανία έχει κακομεταχειριστεί  την Ελλάδα, δεν έχει δείξει την αναγκαία ενσυναίσθηση, δεν εφάρμοσε την αναγκαία ανάλυση και δεν  έδωσε τις απαραίτητες ευκαιρίες μείωσης του χρέους.

[......] 

Απόδοση στα ελληνικά: Gerontakos
********************
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Jeffrey Sachs zur Griechenland-Krise

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...