Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

Κατακεραύνώνοντας την τραχεία και τευτονική συμπεριφορά του θανατηφόρου ηγετικού γερμανικού διδύμου

"Lors de ce long week-end de négociations avec la Grèce, Wolfgang Schäuble et Angela Merkel ont abandonné ce style réservé. En tout cas, l'écho mondial suscité par leur comportement brusque et teutonique, visant à aboutir à un "Grexit" [Greece exit, "sortie de la Grèce", NDLR], montre que le gouvernement allemand est tombé dans un piège – le piège historique d'une position semi-hégémonique – dont l'Union européenne avait justement réussi à nous protéger jusqu'à maintenant." (...)

Χάμπερμας: Αναξιοπρεπής η γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα

H «ψυχρή και απότομη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης στις ελληνικές προτάσεις ήταν αναξιοπρεπής», επισήμανε ο γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στο γαλλικό περιοδικό L΄Obs
«Ο απόηχος παγκοσμίως της τραχείας και τευτονικής συμπεριφοράς» της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία στόχευε στο να οδηγήσει στην απομάκρυνση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, «δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έπεσε σε παγίδα –την ιστορική παγίδα μιας ημιηγεμονικής θέσης–  από την οποία ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταφέρει να μας προστατεύσει μέχρι σήμερα» τόνισε ο Χάμπερμας, 86 ετών, που θεωρείται ένας από τους φιλοσόφους που συνέβαλαν περισσότερο στην οικοδόμηση της Ευρώπης.
«Χωρίς την ύπαρξη πολιτικών δυνάμεων που θα κυβερνούν μαζί την πολιτική Ένωση, οι εθνικές μας οικονομίες θα αποκλίνουν ακόμα περισσότερο η μία από την άλλη» προειδοποίησε ακόμη ο διανοούμενος στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας έκρινε ταυτόχρονα «ενδιαφέρουσα» την πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τη συγκρότηση Κοινοβουλίου της ευρωζώνης και κοινού προϋπολογισμού, που θα μπορούσε σύμφωνα με τον ίδιο, να επιτρέψει στη Γαλλία «να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες απέναντι στη Γερμανία στην αναζήτηση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης».

Σύμφωνα με τον γερμανό διανοούμενο, ένα Κοινοβούλιο του ευρώ θα μπορούσε να «εκλέγεται με βάση τα κόμματα και να αποτελείται από κοινοβουλευτικές ομάδες».

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή «πρέπει να διαθέτει τον δικό της προϋπολογισμό και να αναπτυχθεί σε πραγματική κυβέρνηση με διευρυμένες αρμοδιότητες. Η ίδια θα δίνει εξηγήσεις ενώπιον του Κοινοβουλίου του ευρώ και της Ευρωομάδας», διευκρίνισε ο Χάμπερμας σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με την εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: