Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα 59 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο «πάρτι» συνδικαλιστικών δαπανών της ΔΕΗ, ζημιώνοντας την εταιρεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ανάμεσά τους βαριά ονόματα, όπως αυτά των πρώην προέδρων της ΔΕΗ, Γιάννη Παλαιοκρασσά και Αρθούρου Ζερβού, του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, αλλά και του πρώην αρχισυνδικαλιστή κ. Ρίζου.
Συγκεκριμένα, το υπ’ αριθ. 1148/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ουσιαστικά ανατρέπει την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Πρασσά, που είχε εισηγηθεί την απαλλαγή για 70 από τους 71 κατηγορούμενους του σκανδάλου με τα ΓΕΝΟΠ-ΤΟΥΡΣ. Το δικαστικό έγγραφο θα φέρει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών τους 59 αυτούς κατηγορούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ ΑΕ.
Το σκάνδαλο των συνδικαλιστικών χρηματοδοτήσεων
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Φωτόπουλος κατηγορείτο για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, συνολικής ζημίας 10.409.880,05 ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ ΑΕ. Επιπλέον, ο. κ. Φωτόπουλος, κατηγορείτο πως για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έλαβε δάνειο 500.000 ευρώ το 2010 από τη ΔΕΗ ΑΕ, το οποίο όμως δεν επεστράφη ποτέ, όπως επίσης κατηγορείτο πως είχε λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να διεξάγει ταξίδια και συνέδρια -με τη συνεργασία, ταξιδιωτικών πρακτορείων και δικηγόρων-, τα οποία δεν είχε πραγματοποιήσει.
Αξίζει να προστεθεί πως ο κ. Φωτόπουλος στις 5 Απριλίου του 2013 είχε περάσει την πόρτα του ανακριτή, κ. Παπακώστα, ενώ μία μέρα νωρίτερα το ίδιο δρομολόγιο είχαν κάνει ο Αρθούρος Ζερβός, αλλά και ο προκάτοχός του Τάκης Αθανασόπουλος.
Τότε, ο κ. Φωτόπουλος είχε ζητήσει και είχε πάρει προθεσμία για να απολογηθεί για τις 26-4-2013, με αποτέλεσμα τη συγκεκριμένη ημερομηνία να ανακοινωθεί πως η απόφαση του ανακριτή ήταν να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με εγγύηση 60.000 και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κάτι που ίσχυσε και για τον έτερο συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ευάγγελο Μπουζούλα, με εγγύηση 20.000 ευρώ.
Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχε απαντήσει στις κατηγορίες, δηλώνοντας πως «αν βρεθεί σε μένα έστω και ένα ευρώ κατάθεση ή οποιαδήποτε αγορά, δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω», ενώ ο συνήγορός του, Δημήτρης Τσοβόλας, είχε τονίσει ότι «στοχοποιούνται συνδικαλιστές για να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ».